perjantai 3. huhtikuuta 2020

Kaunis Katherine

Iris Katharine Hodgkin

"Olemme aika taitavia huijareita. Puutarhurin kierrellessä tiluksiaan, emme näytä mullan pinnassa kärjen vilaustakaan. Vaan ähäkutti, seuraavana päivänä nostamme vartemme kaikessa pituudessaan ja avaamme kauniin kukkamme." sanoo kaunis Katharine. Toistaiseksi vain yksi. Missä muut Ovaalipenkin neidot luuraavat? Onko komea Munkkiniemen kreivi käynyt, ihastunut ja vienyt mennessään?

Chionodoxa forbesii - Kirjokevättähti

"Eteläinen rinne on meille kevätkukkijoille mieluisa paikka heittää talviturkki yltämme ja nauttia kaverien kanssa auringonpaisteesta. Mikäs on ollessa ja helmililjoja odotellessa, kun leppäkertut käyvät tervehtimässä ja toisinaan varhaiset nokkosperhosetkin pysähtyvät mettä imemään." pohdiskelee lämmössä myhäilevä kirjokevättähtien tiivis porukka.

Scilla siberica - Idänsinililja

"Emme yhtään teistä kirjokevättähdistä jälkeen jää. Silmänräpäys vain ja raikas sinisyytemme tulee valtaamaan puutarhan perimmäisetkin kolkat. Meillä on pitkällisen kokemuksen ja harjoittelun tuloksena syntynyt leviämisen taktiikka; piiloudumme puutarhurin jokaiseen maasta nostamaan multalapiolliseen taataksemme pääsyn uusille alueille. Haravakin meitä välillä auttaa valtaustoimissamme." sanovat pikkuiset idänsinililjat hennoilla äänillään.

Tulipa 'Sun Lover'

"Me tulppaanitpa otamme heräämisen vähän arvokkaammin ja nousemme varovaisesti haistelemaan kevättuulia ennen lehtien leväyttämistä avoimiksi. Annamme  nuppujen valmistautua rauhassa, jotta ne jaksaisivat täyttää loistollaan istutuspaikkansa mahdollisimman pitkään ja samalla hurmata puutarhurin."

Eranthis cilicica - Turkintalventähti

"Tervetuloa vaan kaikki innolla mullasta nousevat seuraksemme! Johan me talventähdet olemme lumikellojen kanssa teitä odotelleet tammikuusta lähtien. Vähän jo väsyttää alituinen kukintojen suppuun laittaminen ja avaaminen näissä vaihtelevissa säissä. Ollaan hetki vielä pieninä aurinkoina puutarhassa ja vaivutaan sitten keräämään energiaa seuraavan vuoden kukkimista varten. Heippa vaan kaikille!"

Euphorbia 'Chameleon'  - Tyräkki

"Kuka täällä niin äänekkäästi kailottaa ja levolla olijoita herättelee?" kyselee punaisin versonaluin  tyräkki Chameleon. "Hohhoijaa, eikös maaliskuu ole vielä ahkerien tyräkkien lepoaikaa, ja monen muunkin koko kesän tanakasti pystyssä pysyvän perennan? No, kun tässä kerran on herätty, voimmekin sitten aloittaa tämän vuoden kasvun ja kehittymisen."

Calium odoratum - Tuoksumatara

 "Onpas nyt puutarhassa puhetta ja pulinaa. Ajattelin kömpiä korsien välistä kuuntelemaan joutsenten ja hanhien kevätmuuttokuulumisia, mutta yllättyneenä jäinkin ihmettelemään kaikkialla kiirivää sipulikasvien ja heräävien perennaystävien jutustelua. Enpä enää kaivaudukaan takaisin multapeiton pehmeään syliin vaan jään tähän seuraamaan, mitä mielenkiintoista varhaiskevääseen heränneet kertovat."

Narcissus 'Bridal crown' - Perunanarsissi


Puhtaat tuulet puhaltaa,
kauniit värit esiin saa.
Valo, lämpö tulvahtaa,
kasvoihimme hymyn saa.
Kesään tulevaan jo
aatoksemme janoaa.


Kuunnellaan kevään ääniä, nautitaan puutarhan alati vihertyvistä näkymistä. 
Mennään eteenpäin kaikki aistit avoinna.
Ja pidetään itsestämme ja toisistamme huolta.

Mukavaa huhtikuun alkua.