maanantai 24. tammikuuta 2022

Muutama sukka valmiina

 
Uusi vuosi alkoi käsitöiden kannalta likimain tyhjältä pöydältä. Valmiit tuotteet olivat löytäneet käyttäjänsä. Kotona on riittävästi haasteita muutenkin, joten monimutkaisemmat mallit odottakoot myöhempiä aikoja. Novitan 1/22 -lehdessä huomasin Rantaheinikko-mallin, joka näytti kivalta. Eikä ollut vaikea tehdäkään.

Lehden kuvassa varsi on tehty eri väreillä. Pitsin aaltomaisuus houkutteli kokeilemaan sitä sinisävyisenä. Sukkaosuus on tummansininen, kuten nuo kaksi pitsiosuuttakin. Ei mustaa, kuten kuvasta saattaa päätellä. 

Tämä on tosiaan helppo ja nopea malli. Pitsiohjetta ei tarvitse parin ensimmäisen kerran katsoa. Sen muistaa muutenkin. Varteen voi käyttää pieniä jämälankakeriä omien mieltymystensä mukaan. Kantapään tein pitkästä aikaa yksinkertaisena eli en tehnyt siitä vahvistettua. Vahvistettu kantapää on porautunut suoraan selkäpiihini, joten piti oikein keskittyä tekemään tavallista neuletta.


Muiden valmiiden töiden osalta teemana on edelleen jämälankakerien vähentäminen. Näissä kummassakin nilkkasukassa olen käyttänyt kahta toisiinsa sointuvaa moniväristä lankaa yhdistettynä yksiväriseen lankaan. 

Jämälankakerien riittävyys kahteen sukkaan on helppo varmistaa. Punnitsen keittiövaalla kerän, jonka jälkeen teen siitä kaksi samanpainoista kerää. Näin voin kutoa sukan kerrallaan valmiiksi. Toinen tapa on tehdä molempia sukkia samanaikaisesti siten, että toiseen sukkaan lanka tulee päältä ja toiseen kerän sisältä. Toisinaan jämälanka loppuu ennen aikojaan. Silloin jatkan sukkaa yksivärisellä tai teen siitä yksinkertaisesti pienemmän sukan.


Näissä nilkkasukissa resori ja kantapää on oranssia 7veikkaa. Värillinen lanka 7veikan Paraatia (nro 350), jota oli hetken aikaa 200 gramman kerinä Cittarissa. Sukan ulkonäköön voi helposti vaikuttaa ottamalla värillisestä langasta jokin itselleen mieluisa sävy yksivärisiä alueita varten.

Novita lanka 7 Veljestä Raita 100g 803 Niittykimppu 

Näiden nilkkasukkien lisäksi olen kutonut kahdet polvisukat.  Toisissa yhdistin yksiväriseen keskiharmaaseen Raita-langan 803 (Niittykimppu). Sitä ei enää ole saatavilla. Resorin tein valepalmikolla ja varteen vohvelikuvion (1.-2. krs: 2 o 2 n, 3.-4. krs: kaikki oikein).

Novita 7 Veljestä Raita 150g lanka väri 846 mausteet - Prisma verkkokauppa

Toisissa polvisukissa vaaleanruskea yksivärinen valepalmikkoresori sai varteen Raita-langan 846 (Mausteet), jota sitäkään ei enää ole myynnissä. Varsi 1.-2. krs: kaikki oikein, 3. krs: 1 o 1 n. Tämä on käsittääkseni Molly-neule. 

Molemmat polvisukat lähtivät uusille omistajilleen niin vikkelästi, että kuvaaminen unohtui.

Parhaillaan puikoilla on polvisukka vihreistä langoista. Varsi jälleen jämälankoja käyttäen. Tarkoitus oli merkitä jämälankojen määrä seuratakseni, kuinka paljon mistäkin määrästä tulee valmista sukkaa. Unohtui. Jospa sitten seuraavien sukkien kohdalla muistaisin.