maanantai 8. maaliskuuta 2021

Kohti kasvihuonetta ja Hyvää Naistenpäivää!

 

Viikonloppuna aloitin tomaattien kanssa matkan kohti kasvihuonetta. Kylvin 8 eri tomaattilajiketta. Enkä uskaltanut laskea kahden siemenen varaan, vaan kylvin jokaista neljä siementä. Panostan tänäkin kesänä etupäässä kirsikkatomaatteihin, jotka ehtivät kypsyä kennokasvarissa ja satoakin ovat tähän saakka tuottaneet mukavasti.

Kirsikkatomaateista kylvin siis

  • Sungold
  • Golden Bumble Bee
  • Gardener´s Delight
  • Supersweet

sekä herkulliseksi todettua Golden Sunrisea

ja ulkonäöltäänkin kaunista Tigerellaa

Rosella tuotti viime kesänä vaatimattoman sadon, mutta annoin sille toisen mahdollisuuden. Yellow Pearshaped on myös hyvän makuinen ja kauniin muotoinen. Tuli kylvetyksi sitäkin.


Kurkkujen kylvö oli tarkoitus aloittaa vasta viikkoa myöhemmin, mutta samaan putkeen sekin pääsi multaan. Kylveteyiksi valikoituivat entuudestaan hyviksi havaitut Cordoba ja Sherpa sekä uutena F1 Baby.


Samettikukkia lupasin jo aiemmassa postauksessa hankkia lisää. Viikonloppuna multaan pääsivät Alumia Vanilla Cream, Strawberry Blond ja Favourite Red. Viime kesänä suorakylvin kääpiosammareita ja tyhjensin myös muutamia vanhoja pussinpohjia pariin penkkiin. Hyvin itivät ja ehtivät kukkia.


Purppurarevonhäntää ajattelin pariin isoon kesäkukkaruukkuun. Laatikosta löytyi myös vanha siemenpussi kirsikkaista kesäpäivänhattua, joten testataan nyt niiden itämiskyky.


Laitoinpa multaan myös muutaman koreatörmä- ja kaukasiantörmäkukan siemenen. Jälkimmäistä sain viime kesänä itämään pinkkinä. Kukkikin parilla kukalla aivan loppukesästä. Saapa nähdä, onko selvinnyt talven yli.
 

Jostain syystä olen aina kylvänyt siemenet turhan suuriin purkkeihin, jolloin kylvömultaa kuluu melko paljon. Yhtä tai kahta siementä varten riittää pienempikin purkki ja multamäärä. Harva taimi kasvattaa niin suuria juuria, että se ehtii kärsiä liian ahtaassa purkissa. Yleensä pyrin koulimaan taimet aika pian. Tällä kertaa täytin pienemmät lokerot kylvömullalla ja laitoin kuhunkin maksimissaan kaksi siementä. Yleensä vain yhden. Osan kylvöksistä peitin vermikuliitilla. Kaikkiin sitä ei enää riittänyt.
 
Kylvökset ovat nyt muutaman päivän pesuhuoneen lattialla, josta siirrän ne takkahuoneen pienelle pöydälle, kasvilampun alle. Koulimisen jälkeen taimet jatkavat kasvua kellarin "kasvattamossa".
 

Ruokakaupassa käydessäni katsoin, josko löytäisin kruunuvuokon mukuloita. Ei ollut. Sen sijaan ostin pussillisen ruostekukkaa ja toisen Arabian Night-daalia. Hyllyssä oli myös muutamia pionin juurakoita. Shirley Temple -pioneissa oli pirteät alut, joten niitä otin kokeeksi kaksi kappaletta. Istutin kaikki purkkimultaan kellarin kasvattamoon kehittymään.
 

Kruunuvuokko kertoi blogissaan lehtikaktusten aloittaneen toisen kukinnan. Huomasin nuppuja ja kukkia myös omassani. Olin suunnitellut laittaa kaktuksille vähän uutta multaa, mutta nyt saavat odottaa. Sen sijaan keltaisesta kliiviasta erotin poikasen omaan purkkiinsa ja siirsin samalla emon altakasteluruukkuun, jossa se saa rauhassa kasvaa.


Kevät on ottanut vähän takapakkia. Ulkona on pakkasta ja välillä luntakin pyryttää navakan tuulen säestämänä. Ulkoilu on pukeutumiskysymys, enkä minä ole sokerista valmistettu, joten kylmälläkin sopii käydä tekemässä happihyppelyjä. Äidin perunkirjoitukseen liittyvä paperisota nielee kyllä aikaa ja aiheuttaa välillä tulikivenkatkuisia sanoja. Olen tottunut pyörittelemään papereita ja hoitamaan asioita niin puhelimella kuin netissäkin. Vaan kuinka selviytyvät vastaavassa tilanteessa ihmiset, joilta tottumusta ja osaamista puuttuu? Sitä tässä ohessa tulee ihmeteltyä.

Mukavaa alkavaa viikkoa ja eriyisen hienoa päivää kaikille Naisille!

Nauti jokaisesta päivästä,hetkestä,
iloista elämäsi retkessä.
Tuot elämän lämpöä maailmaan,
sitä kaikkea paljon tarvitaan.