lauantai 6. tammikuuta 2018

Kasvatusastia kasvariin - pohdintaa

Tilli

Multaa ja mukuloita -blogin Piparminttu pohti postauksessaan 20.3.2017 kasvihuoneen kasvatusastioiden hankintaa. Pienen kennokasvarini keskikäytävä oli aiemmin ladottu tiilistä ja mulloksella olevat sivut oli erotettu keskikäytävästä lankulla. Mulloksen päälle laitoin keväisin laastilaatikot, jotka täytin mullalla ja istutin kasvit niihin. Näin siksi, että sain kasveille syvemmän multatilan ja toisaalta mullan vaihtaminen ja muokkaaminen oli helpompaa, kun laatikot saattoi syksyllä nostaa ulos ja kipata käytetyn mullan pensaiden alle.


Laastipaljut eivät ole kalliita, mutta niistä mahdollisesti liukenevat epäterveelliset yhdisteet ovat koko ajan mietityttäneet kovasti. Laastipaljut on valmistettu polyeteenistä. Kun syksyllä uudistin kasvihuoneen lattian kiveämällä sen kokonaan, päätin myös vaihtaa kasvien istutusastiat. Mullalla täytetty iso laastipalju oli painava ja sen liikuttaminen työlästä. Lisäksi tyhmyyksissäni porasin vedelle poistoaukot suoraan paljun pohjaan, jolloin kaikki kasteluvesi holahti suoraan maahan. Se lisäsi kastelutarvetta ylenmäärin, vaikka toisaalta minun tomaattini eivät milloinkaan seisoneet varpaat vedessä.


Piparmintun kasvatusastiapohdinnasta on ollut minulle paljon apua. Olen seikkaillut netissä etsien mahdollisia vaihtoehtoja. Samalla olen tutustunut erilaisiin muovilaatuihin. Jotenkin on tullut sellainen tunne, ettei turvallista muovia ole olemassakaan. On vain vähemmän haitallista muovia ja sellaiseksi ilmeisesti luetaan polypropeeni, jota käytetään elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevissa tuotteissa.


Löysin muutamia ehdokkaita istutusastioiksi - pitkälti Piparmintun tekemän pohjatyön ansiosta. Suorakaiteen muotoinen astia on tilankäytön kannalta parempi. Kirkas astia ei ole hyvä, koska silloin kasvin juuret ovat alttiita valolle. Muutenkin mieluummin valitsen tumman värin, koska se on pidempään siistin näköinen. 

Termoruukut ovat ulkonäöltään hienoimpia, mutta hinta on sen verran korkea, että luulenpa termoruukun jäävän valitsematta. Termoruukku vaikuttaa styroxilta, mutta se on solumuovia (polypropeenia sekin). Termoruukun hyvä puoli siistin ulkonäön lisäksi on siinä, että se suojaa kasvien juuria hyvin kylmältä. 


Vielä en ole tehnyt päätöstä istutusastioiden suhteen. Sen päätin, että teen hankittaviin astioihin "salaojapatjat" ompelemalla hallaharsosta pussit, jotka täytän lecasoralla. Tämän vinkin muistelen bonganneeni Suvikummun Marjan blogista (en löytänyt postausta, johon olisin voinut linkata). Näin lecasora ei sekoitu multaan ja on helposti käytettävissä yhä uudelleen. En myöskään enää poraa ylivuotoreikiä istutusastioiden pohjaan, vaan astian reunaan jonkun sentin pohjasta ylemmäs. 

Herne

Koska kennokasvari ei ole kovin viihtyisä fiilistelypaikaksi ja kuumakin se tuppaa olemaan, on tarkoituksenmukaisempaa käyttää kaikki tila kasvien hyödyksi. Sen verran tykkään järjestyksestä ja käytännöllisyydestä, että tässä kasvariasiassa ne elementit menevät ehdottomasti ulkonäköseikkojen edelle. Kasvarin kasvit kukkineen ja hedelmineen saavat hoitaa silmänilon ja muutkin aistinautinnot.

Mangoldi

Niille, jotka nyt pohtivat kasvihuoneen hankintaa, kehottaisin valitsemaan mieluummin isomman mallin. Jos kasvihuoneessa meinaa tosissaan jotain viljelläkin, on oviaukon oltava riittävän leveä ja kynnyksenkin sellainen, että kasvariin helposti pääsee vaikkapa kottikärryillä. Valot ja lämmitys sekä vesipiste lähistöllä ovat myös tärkeitä asioita, mikäli haluaa mahdollisimman pitkän kasvuajan ja hyödyn kasvihuoneesta.


Oma 5.4 neliön kennokasvarini on ihan liian pieni, vaikka siellä ei ole tarkoitus iltapäiväkahveja nauttia eikä vappujuhlia viettää. Yläpihalle mahtuisi kookkaampi lasikasvari, mutta silloin pitäisi leikkimökki hävittää. Kasvarillani on viides kesä edessä. Se on pieni ja vaatimaton. Koska alapihalla ei ole sähköliittymää, hoidan lämmityksen kahden polttimon valopetrolilämmittimellä, mikä ei alkuunkaan tahdo riittää. Valo tulee taivaalta ja vettä letkutan kaivosta säännöllisin välein kesäksi kasvarin kulmalle viemääni 200 litran tynnyriin. Viime kesänä hommasin kasvariin Blumat-kastelujärjestelmän, jota varten ostin myös 150 litran vesitynnyrin kasvarin sisänurkkaan. Kastelujärjestelmän säätämisessä meni tovi jos toinenkin, mutta saatuani säädöt paikalleen kastelu helpottui merkittävästi.


Tässä polypropeenista valmistettuja laatikoita, jotka soveltuisivat kasvatusastioiksi. Kunkin kuvan alla on tiedot ja lihavoidun tekstin linkistä pääset katsomaan lisätietoja.

AJ:n harmaa muovilaatikko 35x40x60/55 l, hinta 8,50, johon on lisättävä alv sekä rahtikulut.
Clas Ohlsonin kirkas säilytyslaatikko Smart Store, 72x40x39. Hinta 24,95 €. Laatikossa on pyörät ja siihen on saatavissa kansi.
Ikean tummanharmaa Trofast -säilytyslaatikko (lasten piensäilytys), 42x30x23, hinta 3 €
 Motonetin valkoinen muuttolaatikko 58x38x41,5/45 l, hinta 12,90 €
Landen, Terracce termoruukku 55 l, 90x40x35. Hinta 79 €. Termoruukkuja myyvät myös monet muut liikkeet.
 
Kasvarin väki valmiina kevääseen

Tässä vaiheessa vuotta on vielä hyvää aikaa pyöritellä näitä kasvariasioita suuntaan ja toiseen. Jos sinulla on hyviä vinkkejä kasvarin kasvatusastioiksi, otan niitä mielelläni vastaan. Ylipäätään kaikki keskustelu ja kommentointi on aina mukavaa ja tervetullutta. Tässäkin asiassa.

Hyvää loppiaista kaikille!