tiistai 26. joulukuuta 2017

Meidän joulu numeroin


Nappasin Elämää ja elämyksiä -blogista tämän hauskan jouluisen haasteen, jota Pirkon tapaan muokkasin hiukan.


Laskematon määrä jouluvaloja


Pimeyttä pitää torjua valoilla ja nykyisin tätä torjuntaa saakin tehdä niin paljon, kuin itse kunkin sielu sietää. Suosin yksivärisiä ja vilkkumattomia jouluvaloja. Mielellään lämmintä keltaista, mutta parit vähän sinertävätkin nyt löytyy (kaupassa ei aina värisävyä erota, vaikka laatikossa lukisi mitä).  Monet puhuvat yhä jouluvaloista ja edelleen jotkut myös paheksuvat liian aikaisin laitettuja jouluvaloja. Minulle ne ovat kausivaloja tai kaamosvaloja tai vaikka ulkoistusvaloja. Tänä vuonna ensimmäiset valot ulos virittelin marraskuussa. Sisällä pienempiä valosarjoja laitan somisteeksi jo aiemmin pimenevien syysiltojen kaunistukseksi.Olopihalla on nyt valot työhuoneen ikkunan alla olevassa kukkalaatikossa (jossa somisteena on isosta männystä alas pudonneita havuja). Toinen valosarja on jalallisessa rautapallossa ja kolmas alapihalle johtavien portaiden lähistöllä olevassa tuijassa. Neljännen valosarjan laitoin tekokuuseen, joka piti tuoda jouluna sisälle. Ei tuotu, kun en ollut muistanut ostaa siihen uutta kynttiläsarjaa rikkoutuneen tilalle. Ainoa vapaa valosarja oli 360 pikkuruisen tuikun ulkovalosarja, joten kuusi pääsi olohuoneen ikkunan taakse patiolle.

Sisäänkäynnin terassilla on valosarja isossa lyhdyssä. Ne valot saavat olla pitkälle kevääseen, kunnes illat alkavat valostua. Myös sisäänkäynnin  ja keittiön ikkunan alla olevien kukkalaatikoiden kanervissa  on valosarjat. Itsenäisyyspäiväksi ripustin valosarjan kettiön ikkunan edustan isoksi kasvaneeseen tuijaan.


1 joulukalenteri
 

Ystäväni askartelema isohko seinäkalenteri pääsee aina joulun aikaan roikkumaan eteisen kaapiston päätyyn. Kalenterissa roikkuviin pusseihin laitan karkkeja. Aiempina vuosina pussukoita piti yhtenään käydä täyttämässä. Nyttemmin samat karkit saavat olla pusseissa, kunnes on aika nostaa kalenteri varastoon odottamaan seuraavaa joulua.
 


4 porokoristetta

Monissa blogeissa porot, peurat ja kauriit ovat viime aikoina olleet suosittuja sisustuskoristeita, etenkin näin joulun aikaan. Toissa jouluna niitä alkoi ilmaantua meillekin. Keittiön sivupöydällä seisoo hopeinen poro ja olohuoneen pöydällä kaksi pienempää hopeista poroa. Yksi valkoinen sarvipää könöttää eteisen lipaston päällä ja pienempi patinoitu eläin ympäri vuoden takkahuoneen lipaston asetelmassa. Se ei taida olla poro, vaan luultavasti jokin muu isokokoinen hirvieläin.5 elävää kynttilää, 3 pattereilla ja ajastimella toimivaa ja tuikut päälle

Olohuoneen toisen tason päällä on kaksi elävää pöytäkynttilää, jotka alkavat olla jo loppuun poltettuja. Toisella sivutasolla on yksi viininpunainen antiikkikynttilä. Keittiön kahteen kynttilänjalkaan vaihdan vuodenaikojen, sisustusvärien ja mielialojen mukaan antiikkikynttilät. Nyt vuorossa on punaiset.


Olohuoneessa on lisäksi kaksi oikean näköistä pattereilla ja ajastimella toimivaa aidon näköistä pöytäkynttilää. Kolmas samanlainen on keittiössä. Patterikynttilät ostin muutama vuosi sitten kotimyynnistä ja ne maksoivat maltaita. Ne ovat toimineet moitteetta ja syövät yllättävän vähän paristoja. 

Lisäksi takan reunustalla on viisi tuikkukynttilää ja olohuoneen pöydällä neljä. 


0 joulutyynyliinaa


Meillä ei ole varsinaisia jouluaiheisia tyynyliinoja. Olohuoneen sohvatyynyihin vaihdan vuodenaikojen mukaan eri värisiä tyynyliinoja. Nyt on värivuorossa fuksia ja harmaa.
 


Noin 10 joululahjaa

Aikuisten kanssa teimme sopimuksen, ettei osteta joululahjoja toisillemme. Aika hyvin sopimus piti kutinsa. Läheisille annoin perinteisen omista kuvista teettämäni kalenterin, leipomani taatelikakun ja itse tehtyä sinappia. Lisäksi jaoin omatekoisia sukkia, kurpitsapikkelsiä ja herukkahyytelöä. Suvun kahdelle pienelle lapselle ostin pehmoisia paketteja ja pelejä. Yhdelle isommalle annoin lahjakortin ja perinteisen kirjalahjan. Oman perheen kesken sovittiin, että syödään hyvin. 


Pientä lipsumista lahjattomuussopimuksesta tapahtui, mutta pääasiassa kokeilu onnistui hyvin ja kaikki tuntuivat olevan tyytyväisiä. Ensi vuonna sopimusta voi vielä hioa ja täsmentää.
 


1 joulutähti

Yksi valkoinen roikkuu valaistuna vierashuoneen ikkunassa. Yksi oranssi ja ikivanha on joulukoristelaatikossa. Yhtään kukkajoulutähteä kodista ei tänä vuonna löydy.
 


1 joulukuusi

Lähes 20-vuotias tekokuusi seisoo nyt patiolla, kuten ylempänä kerroin. Saattaa olla, ettei se enää sisälle pääsekään, sillä se varisee nykyisin enemmän, kuin oikeat kuuset loppiaisen kynnyksellä. Lisäksi osa tekokuusen oksista on niin moneen kertaan auki ja sisään taivutettu, etteivät ne tahdo enää pysyä kunnolla kuosissaan.


Eteisen pöydällä on pieni minikuusi, teko sellainen. Vuosia sitten ostimme työkaverin kanssa pienet kuuset piristämään työpaikan kiireitä joulun alla. Kuusi vietti monta vuotta laatikossa, kunnes muutama vuosi sitten ostin siihen uuden valosarjan ja kuusi löysi joulupaikkansa eteisestä.


1 jouluverho


Keittiöön tapaan vaihtaa jouluisin verhot. Kolme vuotta sitten ihastuin Marimekon punaiseen "Ensilumi" -kankaaseen ja ompelin siitä verhot. Valkoista keittiötä on kiva värittää tekstiileillä. Muualle en ole enää vuosiin vaihtanut verhoja jouluksi. 7 joulukukkaa


Kukkia kodissa pitää olla ja jouluna sitten joulukukkia. Amarylliset ovat vieneet sydämeni täysin. Yksi kerrottu valkoinen alkaa jo lopetella kukintaansa (ellei sitten kolmatta vanaa jostain esiin tupsahda). Valkoisen amarylliksen toinen vana kallistui niin pahasti, että leikkasin sen vaasiin. Vaaleanpunainen Candy Floss on parhaimmillaan ja vaaleanpunainen kerrottu Rosetta vasta aloittelee. Ukkokullan tuoma punainen amaryllis on vielä aivan nupulla.Itsenäisyyspäiväksi ostin lähikaupasta viiden valkoisen hyasintin asetelman. Tykkään kovasti hyasinteista, mutta samassa huoneessa en enää voi niiden kanssa olla. Nuppuinen asetelma oli kaupassa kovin houkutteleva ja ajattelin kokeilla, josko silmät eivät sittenkään alkaisi vuotamaan. Silmien ärsyyntymisen vuoksi hyasintit joutuivat kuitenkin takkahuoneeseen ja nyt ne ovat jo niin rupsahtaneita, ettei tuoksusta ole haittaa. Odottelevat kesää päästäkseen pihamultaan.

Vanhempani toivat koriasetelman, jossa on pieni sypressi ja kirkkaanpunainen tulilatva rusettikoristeineen. Ystävältä reippaasti ennen joulua saatu valkoinen atsalea kukkii edelleen täysillä.


4 kynttelikköä

Keittiön, kirjaston, takkahuoneen ja yhden makkarin ikkunalla on perinteiset seitsemän kynttilän kyntteliköt. Sähköllä toimiviin valosarjoihin ja kynttelikköihin olen liittänyt ajastimet, jotta niitä ei tarvitse joka ilta erikseen käydä sytyttämässä ja sammuttamassa. Lyhyen ajan sisällä meillä on ollut kaksi pidempää sähkökatkoa, jolloin ajastinten kellokytkimet ovat pysähtyneet. Niinpä aina sähkökatkon jälkeen on pitänyt kiertää säätämässä valosarjat uudelleen.
 


2 + 5 joulukirjaa 

Tänä vuonna ostin kaksi joululahjakirjaa. Molemmat sukulaislasten paketeihin laitettaviksi. Yleensä olen ostanut lukemista niin itselle kuin Ukkokullallekin joululahjaksi, mutta lahjattomuuslupauksen vuoksi pistäydyin jouluviikolla hakemassa kirjastosta 5 romaania luettavaksi. Kirjamessuhankinnoistakin osa odottaa vielä aloitusta. Aika vähän olen ehtinyt joulun aikana lukea, mutta yhdestä sentään sulkeutuu pian takakansi.1 joululiina

Vähemmän nykyisin harrastan minkäänlaisia pöytäliinoja. No, keittiön pöydällä on yleensä Pentikin vahakangasliina, jonka jouluksi vaihdoin valkoiseen kangasliinaan. Eteisen pöydällä, minikokoisen joulukuusen alla on punainen, joulutähden muotoinen liina. Sen naapurit ovat tuoneet minulle muistaakseni Madeiralta. Se on nätti, kuin karkki ja se on saanut jouluperinnepaikan minikuusen kumppanina.1 (joulu) kissa

Lisäksi meillä on yksi joulu- ei, vaan ympärivuotinen kissa, jolle kalkkuna on maistunut enemmän kuin hyvin. Ruokailun jälkeen on hyvä köllöttää takkahuoneen sohvalla odottamassa, että mamma lopettaisi harjaussessionsa ja veisi joulurekvisiittansa ainakin vähän kauemmas, mutta mieluummin kokonaan pois.


Tähän loppukoon joulujorinat. Seuraavaksi voikin ilolla ja innolla siirtyä puutarhakauden aloitukseen.