torstai 1. kesäkuuta 2023

Villa Kokkokalliossa synttäreillä

 
Toukokuun viimeisenä sunnuntaina olin ystävän synttärikahvilla lohjalaisessa Villa Kokkokalliossa. Tämä vuonna 1928 valmistunut rakennus on aikanaan ollut sahanomistajan koti, sittemmin siinä on asunut useampi perhe. Kesällä 2021 Villa Kokkokallio tuli suurelle yleisölle tutuksi Lohjan asuntomessujen remonttikohteena. Rakennuksen alakerrassa toimii kahvila ja Hoitohuone Lumikello. Yrittäjäpariskunta asuu talon yläkerrassa.


Tapani mukaan olin paikalla runsaasti etuajassa. Sää oli tuulinen ja viileä. Hetken vietinkin sisällä tutkimassa talosta ja Lohjasta kertovia historiikkeja. Sen verran jäi talon sisään astuessani näkemäni puutarha järven rannassa kiinnostamaan, että palasin ulos näkymiin tutustumaan.


Villa Kokkokallio seisoo Hiidensalmen sillan tuntumassa,  korkean kallion laella. Talon pihasta on näkymät Hiidensalmen pohjukkaan. Talon toisella puolella on suuri Lohjanjärvi. Tosin tie kulkee välissä. Vuoden 2021 asuntomessualue on tien läheisyydessä, Lohjanjärven rannalla.

Rannassa on saunarakennus, uimaranta ja hauska pieni puutarha.Puutarhassa on kivoja yksityiskohtia. Saunan viereisen puupinon kukkakuviot huomasin vasta kivuttuani takaisin Villan sisäänkäynnille.


Puutarha on villi ja suurpiirteinen. Puunrankoja on jätetty lahoamaan ja käpyjäkin oli muutamassa paikassa pinottu keoiksi. Kuin luonnonmateriaaleista tehtyä tilataidetta.

Ranta-alue on ollut aiemmin villiintynyttä ryteikköä. Uudet omistajat ovat raivanneet aluetta ja rakentaneet polkuja, istutusalueita ja tilaa kahvilavieraiden istuimille.

Rannassa on Tonttupuu, jota kahvilavieraat pääsevät katsomaan.Rakennuksen sisätiloista en ottanut yhtään kuvaa. Paksut hirret ovat paikoin näkyvissä, samoin salin puolella on ainakin yksi pönttöuuni. Kahvila on viehättävä ja syömäni leivos suussa sulava. Lohjan suunnalla autoillessa kannattaa käydä Villa Kokkokalliossa kahvilla ja vilkaisemassa rannan puutarhaa. Kesän mittaan kasvit varmasti rehevöityvät. Ehkä sinne tulee jotain uuttakin.


Omassa pihassa on pitänyt kiirettä. Kameraa ei ole tullut riittävästi ulkoilutettua ja selkäkin on kaikesta aherruksesta jäykkänä. Mutta hommat etenee. Toivon mukaan myös kesä lämpenee.

Aurinkoisia ja lämpimämpiä kesäpäiviä kaikille!