Tomaatti Gardener's Delight |
Kasvihuoneessa on nyt kaikki hyvin. Alku ei mennyt yhtä sutjakkaasti, kuin vuosi sitten, mutta siitä selvittiin. Kylvin paprikat 27.1., tomaatit 26.2. ja kurkut 3.4. Idätin siemenet tavalliseen tapaan muutaman päivän pesuhuoneen lattialla, jonka jälkeen siirsin itäneet taimet takkahuoneen ikkunalaudalle. Apuna oli työpöytävalaisimeen kiinnitetty kasvilamppu. Koulimisen jälkeen taimet siirtyivät kellarikasvattamoon, jossa minulla on kaksi tehokasta kasvihuonelamppua. Kellarissa ei ole ikkunoiden tuomaa luonnonvaloa, eikä myöskään lämmitystä. Lämpötila pysyi isommassa tilassa +15℃...+18℃ ja pienemmässä tilassa oven ollessa suljettuna +20℃.
Tomaatteja kellarissa 12.5.
17.4. istutin kertaalleen koulitut taimet isompiin astioihin. Niihin, joissa ne saavat kasvaa kasvarissa koko kesän. Kevään pysyessä koleana, aloin huolestua tomaattien selviämisestä tai pikemminkin niiden siirrosta aikanaan kellarista alapihan kasvariin. Ne venähtivät korkeiksi ja alkoivat kukkimaan. Varteenkin tuli paksuutta. Siirrosta oli tulossa melkoinen show, kun kottikärryihin mahtuu kerrallaan vain kaksi taimilaatikkoa. Ja laatikoita lykkiessä on koitettava saada tomaatit pysymään pystyssä matkallaan kellarista alapihalle.
Tomaatti kukkii 12.5.
18.5. päivät olivat hissukseen lämmenneet, mutta yöt
olivat edelleen koleita. Jopa yöpakkasia esiintyi. Rohkenin kantaa
tomaatit, kurkut ja paprikat kasvihuoneeseen. Se tiesi 7-8 hidasta ja varovaisesti edettävää edestakaista matkaa kellarin ja kasvihuoneen välillä.
Koska kennokasvarissamme ei ole lämmitystä, ei edes sähköpistoketta, vedin johdon terassilta alapihalle, jotta sain kasvihuoneeseen ajastimella toimivan lämmittimen. Se ei ole kovin tehokas, eikä kennokasvari myöskään erityisen tiivis. Varotoimeksi ripustin kasvarin kummallekin seinustalle tuplaharsoista teltat, joiden sisään laatikot laitoin. Kylmimpinä päivinä harsot saivat olla kiinni ympäri vuorokauden. Lämpiminä päivinä kävin avaamassa harsot, jotta ilma kiertäisi ja kasvit tottuisivat viileään ilmaan.
Harsot kasvarissa valmiina 12.5.
Kylmiä öitä riitti toukokuun loppuun saakka. 30.5. otin lämmittimen ja harsot kokonaan pois. Viritin Blumatin hoitamaan kastelun.
Jonkun verran tomaattien lehdet ottivat nokkiinsa joko kylmistä öistä tai lämpötilojen voimakkaasta vaihtelusta. Kurkut ja paprikat eivät reagoineet mitenkään, ainakaan näkyvästi. Jatkossa minun lienee tarpeellista miettiä, siirränkö tomaattien kylvöjä suosiolla maaliskuun puolelle. Tällöin ne ehtivät hyvin kasvaa, mutta kokonsa puolesta ovat helpommin siirrettävissä kasvihuoneeseen. Etenkin, jos kylmyyden vuoksi siirtoa joutuu odottamaan.
Kurkku Sherpa
Tapani mukaan kylvin hyötykasveja varmuuden vuoksi yli oman tarpeen. Onnistumisprosentti oli varsin hyvä. Kasvariin siirtyi aluksi kaksi kurkku Gordobaa, kaksi Beth Alphaa ja kaksi Sherpaa. Pojan lasitetulle parvekkelle annoin kurkkua, tomaattia ja paprikaa. Silti yli jäi pari Sherpaa, joita en raaskinut kompostiinkaan kantaa. Istutin ne isoon muoviruukkuun, jossa on jo ensimmäiset kurkut valmistumassa.
Tomaatti Sungold |
Tomaatteja minulla kasvaa seitsemää eri lajiketta, kaksi kutakin. Paitsi Supersweetiä ja Sungoldia kolme, koska niitäkään en voinut kompostiin laittaa ja tilaa vielä löytyi. Useimmat tomaatit jo kukkivat ja joissakin on raakileterttuja. Sungold alkaa saada väriä.
Luumutomaatti Pink Tiger on uusi kokeilu. Sen ruusunpunaisissa, pitkulaisissa hedelmissä on oransseja raitoja. Toistaiseksi kaksi Pink Tigeriäni ovat kovin hentoja ja selvästi muita hidaskasvuisempia. Kukkiakaan niissä ei vielä ole. Saada nähdä, jääkö yhden kesän tähdenlennoksi.
Tämä kuva on otettu 5.6. eli viikko sitten. Sen jälkeen kasvu on ollut nopeaa ja runsasta. Kurkutkin tavoittelevat jo kasvarin kattoa. Pallilla istuessa on varottava, ettei kääntyessään vahingoita kasveja.
Viime päivien lämpimässä paisteessa olen avannut kasvarin oven aamulla ja käynyt sulkemassa illalla. Oviaukkoon olen pingottanut harson, jotta aurinko ei paahda avonaisesta ovesta suoraan tomaatteihin. Automaatti avaa kyllä kattoikkunan. Käyn säännöllisesti tutkimassa kasvien hyvinvointia, nyppimässä varkaita ja tsekkaamassa tukinarujen kiinnitykset.
Paprika Zazu |
Paprikoita kasvihuoneessa on kolmea lajiketta; keltaista Zazua, pitkulaista Lompardoa ja California Wonderia. Zazun makuun tykästyin viime kesänä ja siksi ostin sen siemeniä varta vasten. Muiden siemeniä oli kotona jo ennestään. Kaikki paprikat ovat alkaneet kukkia.
Vesimeloni |
Vesimelonia en ole aiemmin kasvattanut. Hetken jo manasin, että saa jäädä tämä kerta ensimmäiseksi ja viimeiseksi. Siemenistä iti kaksi kappaletta nopeasti. Sain ne koulittua, mutta sitten niiden kasvu jämähti. Olin jo heittämässä onnettomat rääpäleet kompostiin, mutta annoin niille mahdollisuuden. Kasvarissa kaverit ovat hiukan piristyneet, joten seuraan tilannetta. Epäilen, ettei meillä tänäkään kesänä syödä itse kasvatettuja vesimeloneita.
Blumat-kastelujärjestelmä on kätevä ja helppo. Sitten kun sen saa säädettyä toimimaan haluamallaan tavalla. Joka kevät säätämisessä menee tovi jos toinenkin. Nyt kuvittelin onnistuneeni kertaheitolla, vaan puppua kanssa. Mennessäni seuraavana päivänä kasvariin katsomaan, totesin yhden kartion tyhjentäneen 150 l vettä kahdelle kurkulle. Siitä sitten täyttämään saavia uudelleen ja säätämään nuppeja. Onneksi kunnon kastelun kohteiksi joutuneet kurkut eivät pienestä pelästyneet.
Retiisit ja ruusukaalit 11.5.
Viime keväiseen tapaan kokeilin retiisien ja
ruusukaalin varhaiskasvattamista kasvarissa. Kylvin kumpaakin pitkiin
parvekelaatikoihin 15.4. Itivät niin nopeasti, etten muistanut edes ajoissa käydä harventamassa.
Ruusukaalien harvennetut taimet on jo siirretty jatkamaan kasvuaan lavakaulukseen harson alle.
Ensimmäiset itse kasvatetut retiisit söimme 29.5. Harvennuksen jälkeen loput saivat tilaa kasvaa ja ne keräsin viime viikolla. Mukaan mahtui lavakaulukseen 12.5. kylvettyjä punaisia Cherry Bellejä ja kirsikanvärisiä Ametysthejä (ei kuvassa). Loput retiisit on kerättävä lähipäivinä, etteivät muutu puisiksi. Ja lisää kylvettävä.
Tavalliset sipulit istutin lavakaulukseen 12.5. Pussista jäi vielä sipuleita yli ja ne laitoin herukkapensaiden väliin. Siellä on sopivasti tilaa ja muhevaa multaa. Ei kai missään ole sanottu, että sipulien tulee kasvaa nimenomaan kasvimaalla.
Kaikki sipulit olisivat mahtuneet samaan lavakaulukseen, jos siihen ei olisi jo syksyllä istutettu talvivalkosipulia. Joita ei näy. Jotka kammottava jääkerros keväällä taisi tukehduttaa. Edessä on kesäruokien maustaminen kaupan valkosipuleilla ja uusien talvivalkosipulien hankinta.
Viiniköynnös Zilga |
Pergolan seinillä ja katossa luikerteleva viiniköynnös on elossa, mistä iloitsen erityisesti. Nyt se kukkiikin pienimuotoisesti. Viiniköynnöstä kuuluisi leikata asianmukaisesti, mutta en ole leikkaamiseen perehtynyt. Ajattelin, että meillä viiniköynnös saa kasvaa voimiensa ja halunsa mukaan. Tuomaan välimerellistä tunnelmaa kesäruokapaikalle. Nyt joudun köynnöstäni jonkun verran leikkaamaan, sillä moni oksa on kuivunut elottomaksi. Paras ajankohta leikkaamiselle on nestevuodon välttämisen vuoksi myöhään syksyllä, marraskuussa. Ei siis kiirettä. Zilga ehtii vielä kasvattaa uusia lehtiä ja versoja iloksemme.
Samettikukka Jolly Jester mesimarjojen joukossa.
Aivan vielä ei pääse oman maan antimilla vatsaansa täyttämään. Ellei sitten halua syödä raparperia aamulla, päivällä ja illalla. Sitä nimittäin riittää. Jonkun verran olen antanut varsia kylässä kävijöille ja ison nipun laitoin pakastimeen. Ruohosipuliakin muistin leikata rasiaan pakastettavaksi. Sen tuppaan aina unohtamaan ja talvella sitten manaan, kun pitää kaupasta kantaa ruohosipulia.
Seuraavaksi on tarkoitus leipoa raparperipiirakkaa niin vierasvaraksi kuin pakastimeen hätävaraksi. Leipomisen taidan jättää mieluummin sateiseen päivään. Hyvällä säällä pihalla riittää tekemistä.
Pensasmustikka kukkii
Viikonlopuksi luvattiin sadekuuroja. Ei satanut
tippaakaan. Aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta runsaan +20
asteen voimalla. Ja tuuli on taas tuivertanut navakasti, joten tiedossa
on kasvimaan kastelua.
Kesä senkun paranee.
Aurinkoa ja lämpöä sekä kasvun ihmettä päiviinne!