perjantai 1. kesäkuuta 2018

Ruusupensaiden kuulumisia

Rosa pimpinellifolia 'Suviruusu'

Talvi on koetellut ruusupensaitani ankarasti. Yksikään ei ole kokonaan menehtynyt, mutta monesta pensaasta iso osa vanhemmista oksista on merkittävästi kärsinyt tai menetetty kokonaan. Oikeastaan vain Valamonruusu on aloittanut kesänsä, kuin talvea ei välissä olisi ollutkaan.

Rosa rugosa 'Sävel'

Jokaisen ruusun alimmat oksat ovat onneksi hengissä ja tehneet lehtiä. Sävel ja Ritausma näyttivät alkuun täysin kuolleilta. Sammalruusu, juhannusruusu ja Viljaminkeltaruusu sekä Norjanruusu ovat myös kärsineet kovasti. 

Annoin ruusujen rauhassa herätä nähdäkseni, onko niissä laisinkaan eloa. Muutama päivä sitten ryhdyin leikkaamaan ruusupensaiden kuivia oksia edeten siten, että napsin pala palalta kutakin oksaa katsoen, tuleeko siinä vastaan eloa. Ei tullut. Oksat olivat aivan kuivia ja kuolleita. Saattaa siis olla, että osa ruusuista ei kuki tänä kesänä ollenkaan.

Rosa pimpinellifolia 'Juhannusruusu'

Kovista kolhuista huolimatta osa ruusupensaista on aloittamassa kukintaansa. Juhannusruusun nupuista ensimmäiset ovat jo poksahtaneet auki. Huomasin sen vasta kuvauskierroksen jälkeen katsoessani keittiön ikkunasta. Olin unohtanut käydä tarkastamassa Pikkupuutarhan juhannusruusut.

Tornionlaaksonruusu - Rosa 'Tornedal'

Tornionlaaksonruusu availee nuppujaan pikavauhtia. Pitäisi aina kuljettaa sopivia saksia mukanaan, jotta voisi nyppäistä kuihtuneet kukat pois. Se kuulemma edistää kukinnan uusiutumista. Harvoin muistan kierrokselle lähtiessäni varustautua sopivasti ja niinpä käytän hätäpäissäni käsiäni ja kynsiäni. 

Joskus ihmettelen, miten monet saavat kyntensä pysymään upeassa kunnossa ja lakattuina. Välillä kaupan kassalla ollessa ihan hävettää näyttää repaleiset ja mustareunaiset kyntensä. Rasvaamisesta ja hoitamisesta huolimatta kesä ja puutarha näkyy käsissä.

Teresanruusu - Rosa 'Therese Bugnet'

Tässä vaiheessa kesää ei onneksi vielä voi sanoa paljon mitään ruusupensaiden suhteen. Annan siis niiden kerätä voimaa ja kasvaa rauhassa. Jolleivät kuki tänä kesänä, kukkivat sitten toivottavasti ensi vuonna. Onneksi ovat elossa ja vihreinä.

Monilla on tänä viikonloppuna koulujen päättäjäisiä ja juhlatilaisuuksia. Onnea siis jokaiselle juhlinnan kohteelle ja mukavaa viikonloppua kaikille!