maanantai 22. kesäkuuta 2020

Ruusurakkauden aikaa

Rosa Therese Bugnet

2013 voimalla iskenyt ruusukuume on hissukseen vähän laantunut. Pystyn jo kaupassa kulkemaan näiden kaunotarten ohi ilman, että sormet ruusupiikeistä kipuillen kannan uusia taimia kassaa kohti. Osaltaan kuumeen hellittämiseen vaikuttanee sekin, että olemassa olevat ruusupuskat ovat kotiutuneet näyttäen kauneutensa ja täyttäen niille asettamani toiveet.

Rosa pimpinellifolia 'Suviruusu'

Juhannusruusu kukki kerrankin nimensä mukaisesti juhannuksena. Nyt sen valkoisia terälehtiä on enemmän nurmikolla kuin pensaissa. Myös Suviruusu on ollut viikon verran täynnä pinkkejä kukkia. Asuvat Tornionlaaksonruusun kanssa vierekkäin ja ovat kasvaneet niin toisiinsa kiinni, ettei enää erota, missä toinen alkaa ja toinen loppuu.

Rosa 'Tornedal'

Puutarhassa kuvia räpsiessä ei aina huomaa, kuinka samalla mukaan tallentuu erilaisia ötököitä. Nytkin vasta tätä kuvaa postaukseen ladatessani huomasin valkoisen hämähäkin kukassa. Jos jo kuvausvaiheessa huomaan jonkun ötökän, yritän saada siitä onnistuneen ja tarkan kuvan. Kimalaisten kuvaamisessa onnistun harvoin, koska niillä tuntuu olevan kova kiire kukasta kukkaan. Pitäisi varmaan laukoa otoksia sarjana ja valita sitten parhaiten onnistunut.

Rosa majalis - Metsäruusu

En tunnusta kärsineeni koskaan mistään erityisen kovasta ötökkäkammosta. Jos jonkinlaista kammoa onkin ollut, on se näinä puutarhan rakentamisen vuosina kaikonnut lähes kokonaan. En minä ehdoin tahdoin ötököitä ryhdy sormeilemaan ja käsiini ottamaan. Saavat kuitenkin olla ja elää rauhassa omaa elämäänsä. Pahikset tietenkin harmittavat tuhoa tehdessään, mutta minun puutarhassani ei myrkkyjä käytetä. Jollei vesisuihku tai käsinkerääminen tuota tuloksia, olkoot. Yleensä talvi on tehnyt tehtävänsä.

Rosa pimpinelliforlia 'Tove Jansson'

Jonkun verran tänä(kin) kesänä pimpinelliruusuissa on vattukärsäkkäitä. Vähemmän kuitenkin, kuin joinain aiempina kesinä. Olen kerännyt taittuneita ja vioittuneita nuppuja pussiin ja laittanut sekajätteeseen. Taistelussa vattukärsäkkäitä vastaan koen olevan altavastaaja, sillä osa nupuista on yleensä pudonnut maahan minun niitä näkemättä. Sieltä niitä on vaikea löytää. Joka vuosi juhannusruusu ja muut pimpinellit kukkivat riittävän kauniisti vattukärsäkkäistä huolimatta.
 
Rosa Hurdal - Norjanruusu

Norjanruusun eli rosa Hurdalin istutin 2015 Pikkupuutarhaan. Tilasin sen Oulujoen taimistolta samanaikaisesti rosa Duchesse de Montebellon kanssa. Montebello on vielä nupulla. Hurdal on aivan täynnä kukkia. Osa nupuista on kasvanut peuraverkon läpi, enkä voi nyt verkkoa siirtää vahingoittamatta kukkia. Illalla ruusu  kylpee auringonpaisteessa, jolloin kuvaan tulee liian jyrkät valot ja varjot. Yritän saada pensaasta yleiskuvan vaikkapa aamulla.

Crataegus 'Paul's Secret' - Ruusuorapihlaja

Ruusuorapihlaja on viime vuotiseen tapaan kukkinut aivan upeasti. Tässä on kukkiva puu, joka koristeomenapuiden ohella on vertaansa vailla. Oksat ovat täynnä pieniä ruusuja. Puu kukkii nyt toista viikkoa. Luultavasti helle nopeuttaa kukinnan edistymistä ja kukkien kuihtumista, mutta olen kyllä tanssinut tämän puun ympärillä ihan joka kukan edestä.

Hortensiapenkki

Ruusuorapihlaja  kasvaa Hortensiapenkin toisessa päässä, ennen samaisessa penkissä kiinni olevaa pyöreää Kurgaania. Kuvan vasemmassa laidassa näkyy Tornionlaaksonruusu, joka kuvaushetkellä oli vielä nupulla. 

Ruusuorapihlajasta kuvaajan päin ovat syyshortensiat Vim's Red ja lähimpänä Vanille Fraise. Kumpikin, kuten myös yläpihan Bermudassa kasvavat syyshortensia Grandiflorat ovat niitä harvoja kasveja, jotka vähän kärsivät leudosta talvesta. Olen poistanut niistä monta kuivunutta oksaa, eikä pensaista ole tullut kovin lehteviä. Ainakin Vanille Fraisen taidan ensi keväänä leikata matalammaksi, jotta saan sen haaroittumaan alempaa ja muutenkin paremmin. Vim's Red on jo valmiiksi matalampi ja haaroittuvampi.


Kävin hakemassa Ikeasta hajonneen työpöytälampun tilalle uuden. Samalla mukaan lähti kaksi komeaa 5 euron ruukkuhortensiaa. Vasta kotona älysin, että olisihan niitä siihen hintaan voinut ostaa useammankin. Toisaalta minulla ei ole kovin montaa hyvää puolivarjoista tai varjoista paikkaa hortensioille, joten ehkä oli viisasta jättää ylimääräiset hortensiat muiden ostettaviksi.

Crataegus 'Paul's Secret' - Ruusuorapihlaja

Ruusurakkauden kohteet vasta aloittavat, joten ruusuisia postauksia on todennäköisesti tulossa lisää. 

Aurinkoisia päiviä kaikille. Älkää polttako itseänne paahteessa.