maanantai 11. heinäkuuta 2016

Ruusuhanskat - vihdoinkin


Kunnon ruusuhanskat ovat olleet hakusessa pitkään. Sellaiset, jotka suojaavat kättä riittävästi ja joilla kuitenkin pystyy työskentelemään ilman, että kädet ovat tönkkönä, eivätkä sormet taivu.


Ruusuja - etupäässä ruusupensaita - meidän pihasta löytyy jo monensorttisia. Useimmissa piikkejä on enemmän tai vähemmän runsaasti. Yleensä minä hoidan ruusupensaiden hoitotoimet, mutta Ukkokullan tehtäväkenttään on kuulunut oksien hakettaminen. Joka kerran ruusunoksia haketettavien joukosta löytyessä, seuraa aikamoinen marmatus piikkien inhottavuudesta. Ja kieltämättä niiden piikkien kaivelu sormista ja kämmenistä on inhaa touhua. Pahimmillaan sormeen uponnut ruusunpiikki tulehtuu ja aiheuttaa kipua ja kosketusarkuutta. Olen kuullut jopa verenmyrkytyksistä.


En liiemmin harrasta mainosbloggaamista, mutta poikkeus vahvistakoon säännön. Kun minulle tarjottiin kokeiltavaksi Tegeran hanskoja, mielessä oli juurikin mahdollisuus löytää kunnolliset ruusuhanskat. Työhanskoilla on suuri merkitys työn sujuvuuden ja käsien suojelemisen kannalta ja hanskoja kuluu puutarhatöissä vuoden mittaan monet parit. Ei siis vallan mitätön aihe paneutua enemmänkin.


Samanlaisia, näitä kevyempiä Tegeran puutarhahanskoja minulla on ollut ennenkin ja ne olen hyväksi havainnut. Hiukan tuo vettähylkivä lateksivaahdosta valmistettu materiaali hiostaa, mutta toisaalta se myös pitää kädet puhtaina työskennellessä märkien rikkaruohojen ja kostean mullan parissa. Hanskat sujahtavat mukavasti käteen ja istuvat hyvin. 


Leikkasin muutama päivä sitten jättimäiseksi kasvaneesta metsäruususta aimo osan kokonaan pois. Tarkoitus oli vain karsia oksa sieltä täältä, mutta pensas osoittautui sisältä likimain kaljuksi. Lehdistö oli keskittynyt lähinnä paksujen ja korkeiden oksien latvustoon. Ne taasen kaatuilivat jo oman painonsakin vuoksi nurmikolle. Korkeiksi ja honteloiksi kasvaneiden oksien tukeminen osoittautui varsin hankalaksi. Koska metsäruusu on nopeakasvuinen, eikä laisinkaan turhan ronkeli, annoin mennä reilulla kädellä. Niinpä haketettavaa syntyi melkoinen pino.


Ukkokulta pääsi siis hanskojen koekäyttäjäksi ihan tositilanteessa. Kolmen vartin ajan hän työnsi eri paksuisia ruusunoksia hakettimeen. Siinä tehtävässä on yleensä jäänyt lukuisa joukko piikkejä hanskoista huolimatta käsiin. Nyt Ukkokulta sanoi havainneensa kaksi ruusunpiikkiä käsissään hanskoista huolimatta, eivätkä ne ilmeisesti painuneet ihoon saakka. Ukkokulta myhäili tyytyväisenä, mikä on melkoisen positiivinen merkki. 


Näiden pitkävartisten hanskojen materiaali on naudan pinta- ja haljasnahkaa. Punainen trikoo-osa toimii venykkeenä. Hanskat ovat jämäkät, mutta sormet ja käsi taipuu niissä hyvin työskentelyyn. Materiaalin on luonnollisestikin pakko olla tiivistä ja paksuhkoakin, jotta niiden suojaava ominaisuus täyttyy. 

   
Ukkokullan kädet ovat aika pienikokoiset ja silti hän koki hanskat hieman ahtaiksi. Minun käteni ovat ehkä vähän isommat, joten hanskat saisivat olla puoli numeroa tai numeronkin isommat. Tietojeni mukaan kokoa 8 isompaa näissä hanskoissa ei ole, mikä on merkittävä puute. Puutarhanhoitoa harrastaa myös lukuisa joukko ihmisiä, joiden kädet eivät ole kaikkein pienintä mallia 


Erityisen mukavaa on se, että hanskat ovat myös kauniit. Kenties raavas mies ei vaikkapa betonihommiin kaipaa ruusuisia koristeita, mutta puutarhassa työskennellessä kukkakoristeet piristävät yhtä paljon kuin oikeat kukatkin.  

Hanskat ovat työväline siinä, missä lapio tai oksasakset. Puutarhassa työvälineitä lasketaan erilaisiin paikkoihin työn eri vaiheissa tai sen keskeytyessä. Siksi raikkaat ja näyttävät värit niin hanskoissa kuin kaikissa puutarhan työvälineissä ovat myös käytännön seikka. Löytyvät helpommin erottuessaan vihreästä tai ruskeasta massasta.  


En muista, mistä noita ohuempia puutarhahanskoja olen aiemmin ostanut. Netin mukaan niitä myydään monissa eri myymälöissä. Varrellisten ruusuhanskojen myyjistä minulla ei ole tietoa, mutta varmasti niitä voi tarvittaessa pyytää myyjää tilaamaan. Mallin numero on Tegera 90050. 

Taisi vihdoinkin löytyä meidän huusholliin kunnon ruusuhanskat. Niille tuli lisääkin käyttöä, sillä perjantaisella ruusuretkellä sain oivallisia leikkausideoita, joiden avulla monien ruusupensaiden kukintaa voi lisätä ja pidentää.