torstai 16. kesäkuuta 2016

Ruusuisia hetkiä

Juhannusruusu - Rosa pimpnellifolia

Aamuyöllä alkoi sade. Alkuun satunnaisina kuuroina, mutta sen jälkeen taukoamattomana rummutuksena. Tarpeeseen sataa, joten ei siitä sen enempää mutinaa. Kunhan ei sada viikkotolkulla putkeen, eikä edes päivätolkulla. 


Juhannusruusut ovat kukkineet ihanasti ja runsaasti. Minunkin pensaani, vaikka ovat menneen talven jäljiltä aika rujossa kunnossa. Onneksi kävin eilen juhannusruusujani kuvaamassa, sillä tämän päivän rankkasateiden jälkeen kukat saattavat olla mennyttä.

Punalehtiruusu - Rosa Glauca

Punalehtiruusu on vasta aloittamassa ja nuppuja on paljon odottamassa aukeamistaan. Malttaisivat nyt pysyä piilossa, kunnes sadesää on ohi ja aurinko jälleen ilmaantuu näkyviin.

Rosa pimpinellifolia 'Tove Jansson'

Tove Janssonin kukinta meinasi mennä ihan sivu suun, sillä en ole ehtinyt Pikkupuutarhassa käymään muutamaan päivään. Pikkuinen ruusupensas on kyllä tarmokas kukkija ja samettisen punaiset kukat aivan hurmaavia.

Tornionlaaksonruusu - Rosa majalis 'Tornedal'

Tornionlaaksonruusussa on runsaasti samanaikaisia nuppuja ja avoimia kukkia. Pitäisi ehtiä leikkaamaan lakastuneet kukat pois, mutta sinne jäävät, kun millään ei joka paikkaan kerkeä. Kirvoista ja muista ötököistä huolimatta kukat avautuvat kauniisti, vaikka ruusujen lehdistössä on kirvakannibaalien jälkiä melkoisesti.

Metsäruusu - Rosa majalis

Metsäruusu on aivan täynnä nuppuja ja avoimia kukkia. Pensas on kasvanut valtavaksi ja kukinnan mentyä sitä onkin vähän leikattava, sillä kohta sen ympäri ei enää pääse kiertämään, eikä sen läheltä ruohoa leikkaamaan. Metsäruusu tekee runsaasti juurivesoja, joten ruohonleikkurilla on voitava pitää se kurissa. 


Auringon paistaessa pensaan lähistöllä tuoksuu ihanasti ja kimalaisten pörinä on korvia huumaavaa. Kimalaiset ovat hullaantuneita metsäruusuun ja samassa kukassa saattaa möyriä useampi kimalainen samanaikaisesti. Metsäruusun yksittäinen kukka ei pitkään kestä, mutta kun kukkia on yhtä aikaa runsaasti ja jatkuvasti niitä aukeaa lisää, on se kyllä todella hurmaava pensas. 


Seuraavana taitaakin kukintansa aloittaa valamonruusu. Myös viime kesänä istutetussa hurdalissa on jo runsaasti nuppuja. Aika ihania ja ruusuntäyteisiä hetkiä siis odotettavissa.