perjantai 20. heinäkuuta 2018

Oi, näitä ihanuuksia!

Tiikerililja - Lilium 'Sweet Surrender'

On tämä puutarhaihmisen kesä ihanaa aikaa, kun uusia kukkia ilmestyy tasaiseen tahtiin. Alkukesän kuumuudessa minäkin tuumasin, että kaikkiko nyt kukkii kertaheitolla alusta loppuun ja loppukesä sitten istutaan odottamassa seuraavan kesän kukintaa. Ei tietenkään niin käy. Jokainen kukkaryhmä on ollut tavanomaista aikaisemmassa ja lämmön vuoksi kukintakin on ollut nopeatempoista. Silti kauneutta riittää sopivan tasaiseen tahtiin.

Tiikerililja 'Sweet Surrender'

Juuri nyt on liljojen aika. Kaikki näyttävät räväyttävän nuppunsa auki samalla kellonlyömällä ja liljoja täytyy iltaisin kiertää ihailemassa, jotta ehtii nähdä kaikkien kauneuden. Ehdoton liljasuosikkini taitaa tänäkin vuonna olla tiiikerililja Sweet Surrender. Sen valkea, nuokkuva olemus on niin ihastuttava. En enää muista, kuinka monta sipulia olen muutama vuosi sitten istuttanut, mutta hyvin tämä lilja näyttää viihtyvän. Vuosi vuodelta kukkavanojen määrä lisääntyy ja nyt penkissä alkaa jo olla mukavan muhkea tiikerililjapehko. Kuvaaminen vaatii nöyrtymistä tämän liljan äärellä, sillä pitkästä varresta huolimatta kukka katsoo maata kohti. Polvilleen vaan, tai jumppamatolle makaamaan ja potretit onnistuvat.

Lilium Spring Pink - vaan missä reunan raidat?

Kasvikirjanpitoni on liljojenkin suhteen vähän vinksallaan, sillä kaikille nyt kukkaan avautuneille en nimiä löytänyt. Jotkut sipulit ovat myös mix-pusseista, joissa lajikkeille ei ole omia nimiä. Jotkut taas ovat nousseet erilaisina, kuin aiempina vuosina. Voiko kuivuus ja kuumuus vaikuttaa näin?

Lilium 'Elite'

Entä ovatko tummat liljat arempia, sillä minun puutarhassani ne eivät kovin montaa vuotta kuki? Oranssit ja keltaiset liljat jaksavat porskuttaa vuodesta toiseen huonommissakin olosuhteissa. Vaaleanpunaisetkin vaikuttavat aika sinnikkäiltä.


Metsäruusun ja omenaminttujen kupeessa tämä keltainen lilja on viettänyt jo useamman vuoden. Näyttää viihtyvän hyvin, sillä varsi on roteva ja nuppuja joka vuosi edellistä enemmän. Olen huono sommittelemaan toisiinsa sointuvia värejä puutarhassa, mutta tämä keltainen lilja on kerrankin nappiin osunut istutus muuten vihreässä seurassa.


Etupihan oranssi lilja on viettänyt omalla paikallaan vuosia. Tavallisesti se nousee keskeltä kuunliljakasvustoa, mitä joka vuosi ihmettelen. En nimittäin sellaiseen paikkaan ole liljaa istuttanut, mutta olisiko sipulit joutuneet kuunliljan alle multaa myllätessäni? Se on mahdollista. Nyt olisi tilaisuus syksyn mittaan kaivaa nämä liljat pois, sillä kuunlilja on kärsinyt kuumuudesta ja on kooltaan minimaalinen. Mielessä muhii ajatus koko sisäänkäynnin istutusten kohentamisesta, kunhan jossain vaiheessa löydän itsestäni sopivan työvaihteen.


Myös olopihan kupeessa, syreenien tarjoamassa varjossa on vuosi vuodelta muhkeutuva oranssien liljojen kasvusto. Tässäkin paikassa räväkkä oranssi tuo hienosti väriä ja samalla myös valoa muuten vihreään kulmaukseen. 
 
Lilja Orientale mix -pussista

Pikkupuutarhan Kivipenkkiin istutin syksyllä pussillisen Orientale mix -liljoja. Tällaisia sieltä sitten putkahti. Pussissa piti olla sekä vaaleita että tummia liljoja, mutta vain näitä vaaleita pintaan nousi. 

Lilium 'Peach Dwarf'

Matalat Peach Dwarf -liljat ovat muutaman vuoden takainen OmaPiha-lehden lukijatarjous. Sävy on persikkainen ja kasvutapa tanakka 20 cm. Tänä vuonna nuppuja on aika vähän, mutta onneksi niistä jokainen aukeaa.

Lilium 'Disco'

Viime syksynä istutin pionipenkkiin liljoja lisätäkseni väriä myös sen jälkeen, kun pionit ovat lopettaneet. Penkin päähän istutin matalaa Discoa, joka on ihan muutamassa päivässä pullistanut ja avannut lukuisat nuppunsa. Penkin muut liljat ovat korkeampia ja niiden nuput näyttävät avautuvan vähän myöhemmin.


Tämä kaksikko on outo ilmestys. Aiempina vuosina paikalla on kasvanut Tiber, joka on aika voimakkaan pinkki. Nuputkin olivat hyvin tummia, joten yllätys oli nähdä kukat avautuneina ja miltei valkoisina keltaisine sisuksineen. Yleensä Tiber on myös tuoksunut voimakkaasti, mutta näissä ei ole mitään tuoksua havaittavissa. Eivät ole pesussakaan haalistuneet, kun vettä ei ole pahemmin satanut.


Mielenkiinnolla odotan, minkä värinen ilmstys näistä nupuista Kiemurapenkissä avautuu. Tumma Night Flyer puutarhastani löytyy, mutta tuskin se on marssinut pihan toiselta laidalta kasvamaan ja kukkimaan toiseen paikkaan. Viime syksynä tuli kyllä Kiemurapenkissä vähän lapion kanssa huiskittua, joten olisiko joku sipuli saanut kaivamisesta uutta puhtia itseensä.


Samaisen Kiemurapenkin kirsikkapuun puoleiseen päätyyn istutin viime syksynä useita uusia liljasipuleita. Värien pitikin olla pinkkivoittoisia, mutta eri nimisistä sipuleista huolimatta sävyerot ovat odotettua pienemmät. Nättejä nämäkin.

Tarhasarjalilja Renoir

Vaikka kuinka paljon liljoja tai mitä tahansa kasveja istuttaisi, aina niitä haluaa lisää. Nyt jo kukkivia liljoja katsellessa mielessä pyörii, mihin ja mitä voisi laittaa lisää. Liljojen istuttaminen on minusta mukavaa, koska kookkaankin sipulin sijoittaminen ahtaaseen paikkaan muiden perennojen sekaan on huomattavasti helpompaa, kuin istutuskuopan kaivaminen isolle perennapuskalle. 

Illalla googlettelin mahdollisia uusia marhanliljoja, mutta huonosti niitä on missään tarjolla. Kaikki vinkit hankintapaikoista ovat siis tervetulleita. Myös hinku saada omaan puutarhaan kanadanliljoja on kiihkeä. Muutamissa blogeissa olen niitä kaunottaria ihaillut ja hetihän moinen kukkakauneuden kaipuu tarttuu.


Uusia kaunokaisia suunnitellessa ja odotellessa keskityn ihailemaan olemassa olevia. Mukavia heinäkuun päiviä kaikille. Älkää polttako itseänne näissä helteissä!