keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Suomalainen kirjauutuus tomaattiharrastajalle


Nyt on ilmestynyt kirja, jollaista olen pitkään kaivannut. Sonja Lumpeen "Tomaatti!" sopii erinomaisesti tällaiselle harrastelijakasvattajalle. Sain kirjan vasta hiljan käsiini ja vaikka tarkoitus oli alkuun käydä se vain pikaisesti läpi paneutuakseni kirjan antiin myöhemmin paremmin, uppouduin kuitenkin lukemaan sitä pidempään, kuin mitä aikataulu olisi sallinut. 

Kirja on jaettu kolmeen osioon, joista ensimmäisessä käydään läpi tomaatin kasvatus siemenestä satoon. Toisessa osiossa on lueteltu kokeilemisen arvoisia lajikkeita ja kolmannessa on joukko innostavia reseptejä, joilla tomaatista voi taikoa herkullista syötävää.

Sain juuri koulittua omat tomaattini, joten kirjan ajoitus on kannaltani täydellinen. Olen toki tomaatteja kasvattanut jo useamman vuoden, mutta silti löysin kirjasta heti alkuunsa monia itselleni uusia ja käyttökelpoisia vinkkejä, joita aion kokeilla ja toteuttaa tulevana kasvukautena. Ohjeet, joita selkeät kuvat tukevat, auttavat varmasti myös ihan aloittelijoitakin.

Sonja on varmastikin kirjoittanut kirjaansa omien tomaattiensa lomassa, sillä sen kuvista ja tekstistä aistii tomaatinversojen voimakkaan tuoksun ja itse kasvatetun tomaatin ihanan aromikkaan maun. Tuli ihan hurja kaipuu kesään ja omaan kasvariin tomaatteja hoitamaan.

Aion lukea kirjan kannesta kanteen vielä tarkemmin. Sen jälkeen tulen palaamaan kirjan pariin joka kerran, kun jokin tomaattiin liittyvä asia minua askarruttaa. Kirjasta tuli kertalaakista tietoteos, joka ehdottomasti kuuluu puutarhaharrastajan kirjahyllyyn.

Sonja Lumme: Tomaatti!
ISBN 978-952-321-359-3
Kustantaja Readme.fi
Painopaikka: Bookwell Oy, Porvoo 2017