tiistai 7. maaliskuuta 2017

Tomaatit kylvetty


Nyt on tomaatit kylvetty. 
Punaiset kirsikkatomaatit "Tiny Tim" ja "Gardener's Delight".

 
Keltaiset kirsikkatomaatit "Ildi" ja "Yellow pearshaped".


Runkotomaatteja kylvin seuraavasti: 
"Moneymaker", Ailsa Craig", "Tigerella" ja "Tanskan vienti". 
Tigerellaa on tullut kylvettyä joka vuosi ja viime vuonna myös Ailsa Craigia. 
Muita kahta kokeilen ensimmäistä kertaa.


Viime hetkellä ennen tavaroiden pois korjaamista muistin laittaa myös paprikan 
"California Wonderin" siemenet multaan.


Kovin paljon en ajatellut tänä vuonna kukkia esikasvattaa, mutta samettikukkia pitää aina olla vähintäänkin kasvimaalla. Sinänsä en ole kovin innostunut samettikukista. Taisin saada niistä lapsena yliannostuksen, sillä äitini on niistä aina tykännyt. Kasvimaalla niillä on oma paikkansa ja tarkoituksensa minunkin puutarhassani. Isosamettikukka "Vanilla" on jokakesäinen välttämättömyys. Uutena löysin kirjavaa "Jolly Jesteriä". Yksivärinen "Honeycomb" lienee aika tavallinen.

Jotkut kasvit erittävät juurillaan aineita, jotka tappavat tuholaisia tai pitävät ne loitolla. Samettikukka on esimerkki tällaisista kasveista. Sen juuristo erittää rikkipitoista ainetta, joka vaikuttaa myrkyn tavoin erilaisiin tautia aiheuttaviin mikro-organismeihin ja nematodeihin. Samettikukkia kannattaa esim. viljellä kaalien rinnalla, niin ettei kaaliperhonen pääse munimaan niihin. Samettikukka on siis tärkeä kasvi keittiökasvimaalla.


Nyt täytyy olla tiukkana ja pitäytyä ennakkosuunnitelmissa. Näin kylvövaiheessa ikkunalaudoilla vielä tilaa löytyy, mutta johonkin ne koulitut taimetkin pitää saada mahtumaan. Siemenet on vasta kylvetty ja silmissäni näen jo kymmensenttiset tomaatintaimet. Ja tunnen niiden voimakkaan tuoksun nenässäni. Oi, tämä on taas menoa!