sunnuntai 23. tammikuuta 2022

Keittiöremontti alkaa

 KEITTIÖREMONTIN 1. PÄIVÄ MA 17.1.2022

Vasemmalla autotalliseinä, oikealla olohuoneseinä, välissä ovi kodinhoitohuoneeseen.

Remontti käynnistyi sovitusti maanantaina 17.1. klo 7.30. Mukava kaveri astui työkalupakit kainalossaan sisään ja ryhtyi ensitöikseen suojaamaan keittiön lattiaa. Seuraavaksi hän haki autostaan lisää tarvikkeita ja lyhyen neuvonpidon jälkeen ryhtyi hommiin. Kaveri oli selvästi hyvin perehdytetty remppasuunnitelmaamme, eikä meidän läsnäolomme ollut välttämätöntä.

Pian keittiöstä alkoi kuulua työn ääniä. Päivän aikana kaapistot lähtivät seiniltä. Remonttimies vei ne isolla pakettiautollaan muutamana lastina kaatopaikalle. 

Kävin pari kertaa kurkistamassa työmaalle, mutta pääasiassa pysyttelin poissa. Kaveri osasi asiansa, joten ei siellä minua tarvittu pomottamassa.  

Eteisseinä


Ennen remontin alkamista otimme kaapeista muutaman vetonupin talteen. Samoja nuppeja on muiden tilojen kaapeissa. Ainuttakaan ei vuosien aikana ole hajonnut tai muuten vaurioitunut, mutta onpahan nyt vaihtokappaleet. Parista kaapeista otin myös muutaman hyväkuntoisen hyllyn kannattimineen, koska niillekin saattaa löytyä tarvetta muissa kaapeissa. Järjestelyintoisena siirtelen hyllyjenkin paikkoja, varsinkin vaate- ja liinavaatekaapeissa.

Kaatopaikan kierrätykseen menevästä hellasta otin talteen uunipellit, vaikka en olekaan varma niiden sopivuudesta uuteen uuniin. Jos osoittautuvat tarpeettomaksi, jollekin toiselle niistä voi olla hyötyä. Peltini ovat uudenveroiset, sillä käytän niissä aina leivinpaperia ja pesen  käytön jälkeen huolellisesti. Uusissa uuneissa on usein vain yksi matala ja yksi syvä pelti, joka ainakin minulle on osoittautunut liian vähäksi. Lisäpeltien hinnat ovat korkeita. Poikani halusi uuniinsa yhden lisäpellin, joka maksoi lähes 100 euroa.

Olohuoneseinä


Minua varoitettiin rempan aiheuttavan paljon melua. Toki pauketta välillä kuului, mutta en kokenut sitä liian häiritseväksi. Ovi kodinhoitohuoneeseen on koko ajan kiinni. Työhuoneeni taasen sijaitsee talon toisella puolella. Vaimeasti kuulin remppamiehen kuuntelevan radiota. Sanoin hänelle, ettei se häiritse ollenkaan. Kyllä päivällä ääntä saa olla. 

Annoimme remppamiehelle kotimme avaimen, jotta hän pääsee oman aikataulunsa mukaan kulkemaan. Täytyyhän työmiehenkin päästä syömään. Hän myös vei välillä purkutarpeita kaatopaikalle, joten olisi ollut järjetöntä itse päivystää ovea avaamassa. Aamulla töihin tullessaan remppamies koputti oveen. Sanoin, että hän voi ihan vapaasti käyttää aamuisinkin avainta. Työn sujuvoittaminen on meidänkin etumme.

Eteisessä astianpesukone ja kaatopaikalle lähtevä liesituuletin.


Ensimmäisen remonttipäivän aikana kaapit ja peitelistat oli jo irroitettu ja kaatopaikalla. Myös laatat oli irti. Sähkömieskin kävi jotain tekemässä. Astianpesukone oli siirtynyt eteiseen. Se on ollut käytössämme vasta vähän aikaa, joten saa jatkaa elämäänsä uusien kaappien kanssa.

 

    KEITTIÖREMONTIN 2. PÄIVÄ TI 18.1.2022

Iso auto täynnä keittiökaappeja. Kaikki ei sentään meille.


Toinen remppapäivä alkoi ensimmäisen tapaan 7.30. Remppamies jatkoi keittiössä omia töitään. Varttia vaille yhdeksän pihaan kaarsi iso kuorma-auto täynnä uusia kaapistoja. Saimme tiedon toimituspäivästä ja kelloajasta reilusti ennen joulua. Jäi siis hyvin aikaa sopivan sijoitustilan miettimiseen ja suojaamiseen. Samassa tiedotteessa kerrottiin myös, millaisen tilan auto tarvitsee. Siirsimme omat autot ajoissa pois pihalta. Liukkauden vuoksi hiekoitin pihamaan ja reitin ovelle kunnolla. 

Kuljetusliike soitti toimitusaamuna hyvissä ajoin vahvistaakseen saapumisajan. Meille kerrottiin, että kuljetusliike huolehtii tavaroiden kantamisesta ja sijoittamisesta sisälle, eikä meidän tarvitse olla siinä apuna. Vakuutus koskee kuljetusliikkeen henkilöitä, ei meitä.

Solakoiden reitti olohuoneesta kirjastoon.

Kysyimme remppamieheltä, riittääkö järjestämämme tila varmasti saapuville tavaroille. Hän vakuutti, että riittää. Tiukalta näytti, mutta ammattimiehet osaavat asiansa. Hana jäi jälkitoimitukseen. Samoin kuljetusliikkeen kaveri huomasi yhden kaapin jääneen tehtaalle. Se saapui torstaina toisen kuljetuksen mukana.

Keittiökalusteita olohuoneessa. Reunimmaisena oikealla uusi jääkaappi.

Pakkausten väliin jätettiin kapeat kulkuväylät, jotta pääsemme makuuhuoneista talon toisessa päässä sijaitsevaan takka- ja työhuoneeseen, sekä kodinhoitohuoneeseen ja pesutiloihin. Kirjastokin on edelleen käytettävissä.

Siellä ne ovat - olohuoneen ikkunat - jossain.

Hiukan on kotona hämärää, kun kalusteita on myös ikkunoiden edessä. Yleensä kodissamme on päiväaikaan hyvin valoisaa. Nyt valoja on pidettävä päällä paikoitellen päivälläkin. Tavarat on huolellisesti pakattuja. Ovet on omissa paketeissaan. Kodinkoneetkin tulivat samassa kuormassa, mikä on positiivista. Meitä varoitettiin, että joku saattaa myöhästyä, eikä sen vuoksi vanhoja kannattanut laittaa kiertoon ennen uusien ilmaantumista. No, emmepä tässä vaiheessa ryhdy jääkaappia kuormasta esiin kaivamaan. Odotetaan sen sijoittumista omalle paikalleen. Pärjätään siihen saakka vanhalla.

Makkarikäytävän väliaikainen "taidegalleria".


Jotain tavaraa laitettiin käytävälle. Vielä tuosta mahtuu perälle kulkemaan. Aamun pimeydessä on hyvä muistaa esteet matkan varrella. Lattiaa suojatessani mietin, jätänkö käytävän ilman paperia. En sitten jättänyt, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi. 

Vaikka pakatut tarvikkeet eivät lattiaa vaurioita tai roskaa, niiden sisälle kantaminen hiekoitetulta lumipihalta toi runsaasti märkiä ja kuraisia kengänjälkiä. Kun koko kuorma oli kannettu sisälle, annoin lattiasuojan hetken kuivua, jonka jälkeen harjasin irtohiekan pois. Remppakaveri imuroi loput.

Siinä nyt seisoo osa uusista kodinkoneista; liesituuletin, mikroaaltouuni, kiertoilmauuni ja iduktiotaso. Oikealla astianpesukone, joka ainoana olemassa olevista kodinkoneistamme jää edelleen käyttöön.

Keittiön autotalliseinä 18.1.2022


Uusien kalusteiden sisäänkantamisessa meni tunti. Remppamies jatkoi kantamisen ajan ja sen jälkeen omaa työtään.

Keittiön eteisseinä 18.1.2022

Laatat irroitettiin jo maanantaina. Ajattelin gyproc-seinään tulevan isompiakin monttuja laattojen irroittamisen yhteydessä. Ammattimiehellä on ammattimiehen keinot ja välineet. Laatat leikattiin jonkinlaisina levyinä pois. En ollut katsomassa. Tiistain aikana laattaosuudet saivat asiallisen kohtelun ja päälle levyn tasoittamaan laattojen poistosta syntyneen aukon. Meille ei tule keittiöön keraamisia laattoja, vaan välitilalevy.

Keittiön olohuoneseinä 18.1.2022

Tiistaina tuli pieni mutka matkaan, joka kuitenkin hoitui helposti ja nopeasti. Astianpesukoneen irroittamisen vuoksi putki piti tietenkin sulkea. Kävi ilmi, että vanha sulku vuoti hiukan. Remppamies sai putkimiehen hoitamaan asian samantien. Putkeen vaihdettiin uusi sulku ja ongelma oli selätetty. Keittiöfirman käyttämällä remppaporukalla on ammattimiesten tiimi, joiden kesken kommunikointi sujuu ja tarvittaessa eri alan miehet saadaan ongelmatilanteissakin kätevästi paikalle. Näin työmaalle ei tule vahinkoja eikä tahattomia seisontataukoja.

Keittiön ikkunaseinä 18.1.2022

Kuten kuvasta näkyy, ikkunaseinältä on verhokappa lähtenyt. Eikä takaisin tule. Olen jo hankkinut metallisen verhotangon, johon voin joko pujottaa verhon tai ripustaa sen renkailla. Ei siis tarvitse keikkua tikkailla sormet ahtaassa paikassa rissoihin verhoja kiinnittämässä.

 

KEITTIÖREMONTIN 3. PÄIVÄ KE 19.1.2022

Auringonnousu 18.1.2022
 
Ammattilaiset hoitavat remontin ilman talonväen sekaantumista urakkaan. Asiat on sovittu siten, että talonväki voi keskittyä omiin menoihinsa ja tehtäviinsä. Täysin panostuksetta ei pääse remontin teettäjätkään. Harvemmin normiaamuna tarvitaan herätyskelloa, mutta nyt on muistettava laittaa herätys aamuksi valmiiksi. Ei tulisi mieleenkään maata täydessä unessa työmiehen saapuessa hommiin. Herätyskellossa on kyllä sellainen ongelma, että yön aikana herää kerran jos toisenkin tarkastamaan, että kello on todella laitettu soimaan. Saman ilmiön olen huomannut, hoitaa herätyksen sitten kellolla tai kännykällä.

Keittiön autotalliseinä 19.1.2022


Keskiviikkona remppapäivä alkoi jo rutiinilla. En ole yhtään perillä yksityiskohdista, koska annan kaverin tehdä työnsä rauhassa. Jo ensimmäisen päivän aikana kävi selväksi, että hän osaa työnsä ja tietää, mitä meidän keittiössä pitää tehdä.  Hän kyllä kertoo aikeistaan ja kysyy mielipiteitämme tarvittaessa.

Keittiön ikkunaseinä 19.1.2022

Keskiviikkona vuorossa oli kittaamista, joka vaatii oman aikansa kuivuakseen. Niinpä remppamies lopetti työt ennen puoltapäivää. Pian alkavan maalaushomman vuoksi hän irroitti patterin ja laittoi puhaltimen pitämään huonetta lämpimänä ja edistämään kittausten kuivumista. Sanoi vielä lähtiessään, että voimme sammuttaa puhaltimen, jos se häiritsee yöunia. Ei häirinnyt, hurina ei kauas kuulunut.

Keittiön eteisseinä 19.1.2022


Vasta kuvia myöhemmin keskiviikkona ottaessani huomasin vanhan hellan ja liesituulettimen lähteneen. Kaveri siivoaa päivän päätteeksi työmaansa ja vie roskat pois. Tällainen toimintatapa helpottaa taatusti työskentelyä, kun ei aamulla tarvitse aloittaa töitä ylimääräisen kaman keskellä. 

 
Putki- ja sähkötöitä keittiörempassamme ei kovin paljon ole. Astianpesukone ja pesualtaan hana siirtyvät vähän nykyisestä vasemmalle, mutta muutos ei edellytä isompia putkitöitä. Varsinaiset putkityöt käsittävät astianpesukoneen, uuden lavuaarin ja hanan asentamisen paikalleen. Keittiöön tulevien vanhojen putkien kunto on hyvä, eivätkä ne kaipaa uusimista.

Sähkötöitä on hieman enemmän, koska kaikki loisteputkivalaisimet korvataan ledvalaisimilla. Myös vanhat valokatkaisijat uusitaan. Keittiössä on jo riittävästi sähkövetoja eli uusia ei tarvita. Katosta poistuvan loisteputkivalaisimen tilalle laitetaan tässä vaiheessa tavanomainen pieni pyöreä peitelevy. Mikäli jatkossa koemme tarvitsemme sillekin paikalle valaistusta, hankimme sopivan led-valaisimen.

Remonttiprojekti sisältää putki- ja sähkömiesten työpanoksen. Niistä aiheutuvat kustannukset eivät sisälly remontin kokonaishintaan. Ne veloitetaan sovitun tuntitaksan mukaan erikseen. Tämä näyttää olevan yleinen käytäntö useimmilla keittiöfirmoilla.


Entisen "maustekaappiin" upotetun lippamallisen tuulettimen tilalle tulee Lapetekin ruostumattomasta teräksestä valmistettu, omalla moottorilla toimiva tuuletin. Keittiössämme on riittävästi kaappeja, joten liesituulettimen yhteyteen niitä ei tarvita. Maustekaappi oli meillä lähestulkoon tyhjänä, koska säilytimme mausteita omassa vetolaatikossaan. Vanhan lippatuulettimen päällä pidin muutamaa keraamista pupua. Niihin, kuten itse lippaankin kertyi helposti rasvaista pölyä. Siksipä uusi tuuletin on sen mallinen, ettei sen reunoille synny houkutusta kerätä koristeita. Pölyä tulee jatkossakin. Siihen ei taida rempat auttaa.

Uutta liesituuletinta varten vanhaa putkea on vähän siirrettävä. Remppamies kertoi meille vaihtoehdoista. Totesimme, että hän tehköön parhaimmaksi näkemällään tavalla, kunhan lopputulos on toimiva ja siisti. Näin tapahtui. Putki on jo siirretty.

Keittiön olohuoneseinä 19.1.2022

Keskiviikkona lähtöä tehdessään remppamies kysyi, voisiko hän jatkaa työtä myös viikonloppuna. Se sopisi hänen aikatauluunsa ja näin työ valmistuisi todennäköisesti aikaisemmin. Sopii meille hyvin monestakin näkökulmasta. Pyhä ei ole arkea kummempaa rempan keskellä asuessa. Sopimuksen mukaan remppaan on varattu aikaa kaksi viikkoa. Kolmas viikko suositeltiin varattavaksi mahdollisia ongelmatilanteita ja lisätöitä varten.

 

KEITTIÖREMONTIN 4. PÄIVÄ TO 20.2.2022

Autotalliseinä 20.1.2022


Torstai alkoi ja jatkui edellisten tapaan. Keittiöstä kuului työn ääniä ja valmista syntyi vauhdilla. Kurkkasin päivän aikana työmaalle muutaman kerran, mutta vasta remppamiehen lähdettyä menin sinne kameran kanssa tutkimaan tilannetta lähemmin. Tarvittavat paikat olivat saaneet kosteussuojan, kittaukset oli hiottu. Katto ja seinät olivat saaneet puhtaan maalipinnan.

Autotalliseinän alakaapit olivat paikoillaan. Kaikki näytti juuri siltä, mitä oli suunniteltu. Tosin kokonaisuuden hahmottaminen tässä vaiheessa osoittautui vaikeaksi. Eikä oikein millään vielä osannut kuvitella, miltä kaikki valmiina näyttäisi. Ei, vaikka olin tuijottanut suunnitelmakuvia lukuisia kertoja.

Ikkuna 20.1.2022


Ikkuna on suojattu muovilla umpeen maalauksen vuoksi. Jotenkin koko keittiö näyttää kovin pieneltä ja vähän yksinäiseltä. Elämämme on keskittynyt talon toiselle puolelle. Tuntuu kuin olisi kaiken aikaa jossain matkalla ja ulkona kotinurkkien tapahtumista.

Koko torstain kestänyt vesi-räntä-lumisade toi pihalle melkoisen määrän loskaa. Pakkohan sitä oli käydä välillä kolaamassa pois, ettei perjantaille luvattu pakkanen jähmettäisi pihaa kulkukelvottomaksi. Tärkeää oli myös huomioida, että niin remppamiehen kuin tarvittaessa tavarankuljettajien on päästävä helposti pihalle ja taloon. Onneksi osa lumesta tuli vesiräntänä, vaikka varsin hassulta tuntui työntää kolatolkulla vesisohjoa istutusalueille ja ojaan.

Eteisseinä 20.1.2022


Eteisseinänkin kokonaisuus alkoi vähitellen hahmottua. Torstai-iltapäivällä saapui tiistain kuormasta unohtunut seinäkaappi. Hanaa lukuunottamatta kaikki muu pitäisi jo olla valmiina odottamassa asennusta.

Sormet jo syyhyävät päästä pyyhkimään mahdollisia pölyjä hyllyiltä ja laatikoista. Puhumattakaan, miten kiva on laittaa sinne tänne ripotellut tavarat uusille paikoilleen.

Olohuoneseinä 20.1.2022


Olohuoneen seinällä ei vielä torstai-iltana ollut kalusteita. Kylmäkalusteiden paikat on varattu tuohon töpselireikien alle.

Rosa Glauca - Punalehtiruusu


Neljä päivää mikroruoalla on pitänyt kaksi aikuista hyvin hengissä. Retkiolosuhteissa eläminen ei erityisesti edes innosta ruoan kanssa touhuamiseen. Parempi, että itsensä ruokkiminen hoituu helposti ja nopeasti. Myöhemmin on sitten aikaa taas keittää, paistaa ja  hauduttaa, kattaa kauniisti ja istua hitaasti nauttien hyvän ruoan ääressä. Noutoruokaa voisi tietenkin hakea, mutta se vaatii auton putsaamisen lumesta, mahdollisesti sen lämmittämisen ja ajamisen jonnekin noutoruokaa myyvän ravintolan läheisyyteen. Pizzaa saa kotiintoimitettuna, ehkä muutakin. En ole tutustunut tarjontaan.

Valmisaterioita käyttämällä roskien määrä moninkertaistuu. Yhden ihmisen annos on kääritty  alumiiniin, muoviin ja vielä kartonkiin. Saarioisten maksalaatikko rusinoilla on sieltä vähemmän pakatusta päästä, kun kahden ihmisen ruokailun jäljiltä roskiin lähtee yksi alumiinivuoka kartonkikansineen. 

Kahden aikuisen elämä remppakaaoksen keskellä ei ole vaikeaa, ellei siitä sellaista itselleen tee. Hiukan sopeutumista ja joustoa omista vaatimuksista, niin hyvin menee.

Keittiö ei ole vielä valmis, joten raportointi jatkuu...