keskiviikko 1. syyskuuta 2021

Ripeämpi työvaihde kera sekalaisen tähtäilyn

Anemone hupehensis - Syysvuokko
 

Viikkoja kestäneen hidastempoisuuden jälkeen näyttää vihdoin löytyneen ripeämpi työvaihde. Aurinkoisella ja lämpimällä säällä lienee osuutensa, mutta myös lähestyvällä katto-ränni -rempalla. Tiukan aikataulun vuoksi piti leppoisa käyskentely puutarhassa jättää taka-alalle ja tarttua oksasaksiin, lapioon ja kottikärryihin. 

Viikonloppuna raivattiin Ukkokullan ja Pojan kanssa talon päädystä osa köynnöshortensiaa maan tasalle. Myös makkarien ja keittiön ikkunoiden alta kasvillisuus leikattiin maan tasalle, jotta rakennustelineet saadaan pystytettyä ja remppaporukka pääsee helposti käsiksi ränneihin.


Varaparkkipaikka oli pullollaan oksia ja multasäkkeihin sullottua puutarhajätettä, jotka on jo kuskattu kaatopaikalle. Normaalisti hakettaisimme itse tontilta syntyneet oksat ja risut. Nyt siihen ei vain aika riittänyt. Varaparkkipaikka oli tyhjennettävä rakennustelineiden laskupaikaksi ennen niiden pystytystä.
 
Naapurin Buddleja davidii - Syyssyrikkä

Hikisen raivausurakan jälkeen oli hetki aikaa katsella ympärilleen. Keittiön ikkunasta huomasin naapurin syrikässä keltaista lepatusta. Lähdin kameran kanssa tutkimaan tilannetta lähemmin. Syrikkä on viihtynyt jo useamman vuoden naapurin auringon hellimässä rinnepenkissä. Tänä kesänä syrikkä kukkii runsaana ja sen ovat perhoset huomanneet. Menin jo laskuissa sekaisin keltaisia perhosia tähtäillessäni. Joukkoon liittyi myös useita nokkosperhosia.

Thalictrum delavayi - Jaloängelmä


Hellejakson ja kaatosateiden jälkeen puutarha on paikoin resuisen näköinen. Jokakesäiseen tapaan korkeimpia kasveja on saanut tukea. Monista olisi voinut leikata huomattavasti enemmän kukkineita ja ruskeiksi menneitä versoja ja varsia pois. Nurmikon leikkaaminen ja kohtuuhyvässä jamassa olevat kanttaukset pitävät kuitenkin yleisilmeen hyväksyttävänä.

Ängelmiin olen ihastunut. Niissä on keijukaismaista siroutta, herkkää kauneutta. Olen istuttanut naapurin aidan vieressä sijaitsevaan Ruusupenkkiin useampaa erilaista ängelmää. Kunhan ängelmien takana olevat perhoangervot kasvavat tulevina kesinä täysiin mittoihinsa peittämään aitaa, nämä ängelmät nousevat niiden eteen. Perhoangervot saavat mahdollisuuden loistaa katseenvangitsijoina kesällä ja ängelmät puolestaan loppukesästä.

Eryngium planum - Sinipiikkiputki

Vaikka monien kasvien kukinta meni ohi salamavauhdilla, pieniä ilonaiheita silti löytyy. Jossain vaiheessa kesää ihmettelin, minne kaikki sinipiikkiputkeni ovat joutuneet. Sittemmin sellainen ilmestyi herukkapensaiden viereen, jonne sitä en todellakaan ole istuttanut. Nyt löysin myös yhden entiseltä paikaltaan alppipiikkiputkien viereltä. Tai paremminkin niiden keskeltä. Ehkä siksi en ollut sitä aiemmin huomannutkaan.

Aster novi-belgii 'Patricia Ballard' - Syysasteri


Syysasteri Patricia Ballardia on monena vuotena ollut ilo katsella. Nyt se ei taida ehtiä kukkia laisinkaan. Nuppuja on varsin vähän, eikä niidenkään avautumisesta ole vielä merkkejä. Onhan tässä toki aikaa, ellei sää ihan hurjan kylmäksi mene.

Brunnera macrophylla 'Jack Frost' - Rotkolemmikki/Pulmonaria saccharata 'Dora Bielefeld' - Valkotäpläimikkä

Pikkupuutarhassa käydessäni silmäni reagoivat jotain outoa. Menin jo ohikin, mutta palasin takaisin. Miten ihmeessä valkotäpläimikkään on kasvanut rotkolemmikin lehti? Lähekkäin ne kasvavat, vaan ei nyt ihan vierekkäin sentään. Kumarruin tutkimaan ja ihan yksinkertainen selitys ilmiölle löytyikin. Olin jossain vaiheessa nakannut lapiollisen multaa maassa lepäävän rotkolemmikin lehden varrelle. Se oli venyttänyt itsensä valoa kohden nousten sitten imikän keskeltä ylös. Varsi oli yhä kiinni omassa emossaan ja palasi multapainosta vapauduttuaan perheensä pariin.

Lonicera per. 'Belgica Select' - Ruotsinköynnöskuusama

Ruotsinköynnöskuusama on kasvanut ja kukkinut kesän aikana tavallista vaisummin. Enkä niitäkään vähiä kukkia ennättänyt kuvaamaan. Ilmeisesti se on päättänyt parantaa viikkojen hiljaiselon jälkeen tahtia ja availee parhaillaan nuppujaan.

Campanula patula - Harakankello


Harakankellot ovat nekin innostuneet toiseen kukinta-aaltoon. Meinasin jo vahingossa kitkeä niiden kuivilta näyttäviä varsia kompostiin, vaan onneksi en sitä tehnyt. Saanpahan ihastella näitä hentoja luonnonkukkia vielä syyskuun puolellakin.

Hydrangea serrata 'Blue Bird' - Safiirihortensia

Safiirihortensia jaksaa ihastuttaa ja ihmetyttää. Sen lehdistöä tutkiessani löysin alempaa uuden kukkarykelmän. Kivasti kukat vaihtavat kehittyessään väriä. Ensin valkoista, sitten sinistä ja lopuksi lilaa.

Clematis alpina - Alppikärhö


Alppikärhöllä on tapana kukkia loppukesästä, joskin kevättä maltillisemmin. Suurin osa sen kukista on keskittynyt köynnöksen yläosiin, joten niitä ei välttämättä edes tule huomanneeksi. On ihan vartavasten käännettävä päätä takakenoon ja suunnattava katse taivaita kohden.

Clematis alpina 'Columnella'  - Tarha-alppikärhö


Samoin Columnella kukkii parhaillaan kesän toista kierrosta. Tämä vaaleanpunainen tarha-alppikärhö kasvaa samassa köynnöstuessa sinisen alppikärhön kanssa. Käytännössä ne ovat kasvaneet toisiinsa kiinni, eikä enää pysty erottamaan, missä kulkee kummankin kärhön versot.

Sain vihdoin tyhjennettyä biokompostorit. Edellisen kerran olin tyhjentänyt harmaan kompostorin joskus keväällä. Lämpötila alkoi laskea, josta päättelin alaosan olevan pullollaan valmista materiaalia. Kuten olikin. Sain kottikärryllisen muhevaa ainesta, josta vain osa kananmunankuorista oli tunnistettavissa.

Oikeanpuoleisen saimme anopilta hänen muuttaessaan 10 vuotta sitten rivitalosta kerrostaloon. Sen alaluukusta puuttuu pari kiinnikettä ja siksi pakkanen pääsee pöntön sisälle. Se onkin toiminut lähinnä vieressä seisovan Biolanin jälkikompostorina ja varatilana.

Viime talvena harmaa kompostori pääsi aika pahasti jäätymään. Oma syy, sillä loppuvuodesta tyhjensin sitä liikaa. En jättänyt juuri ollenkaan massaa auttamaan uuden aineksen kompostoitumisessa. Tänä syksynä on muistettava olla huolellisempi.

Fragaria x rosea 'Pink Panda' - Koristemansikka


Koristemansikka on söpö vaeltaja. Monen monta kertaa minun on pitänyt purkittaa sen "varkaita" ajatuksena saada toisaalle runsas kasvusto. Kerran jo sain useamman verson ruukuissa pörhistymään. Annoin ne kuitenkin tyttären pihalle istutettaviksi.

Buddleja davidii - Syyssyrikkä ja nokkosperhonen


Tuntuu haikealta, kun elokuu vaihtui syyskuuksi. Lämmön lisäksi kesäkaudessa parasta on runsas luonnonvalo aamusta iltaan. Nyt valon määrä hiipuu hurjaa vauhtia ja sisälläkin on jo sytytettävä lamput reilusti ennen nukkumaanmenoa. Turha säitä ja vuodenaikoja on murehtia, kun niille ei mitään voi. Otetaan siis kaikki vastaan positiivisin mielin ja koitetaan löytää itseä ilahduttavat elementit.

Buddleja davidii - Syyssyrikkä

Välillä elämä on kuin unta,
joskus taas tuntuu satavan vain räntää ja lunta.
Liian usein pienet tärkeät asiat unohtuu,
ja ne huomaa vain kun jotain tapahtuu.
Ihaile voikukkaa tai kudo villasukkaa,
mutta älä pienten hetkien tärkeyttä hukkaa!