lauantai 10. joulukuuta 2022

Pilvirakkautta ja auringontaikaa

Mikä lie taivaanrannan maalari tai pilviin kurkottaja olen, kun pidän niin valtavasti pilvien katselemisesta. Vähemmän sellaisesta etelästä pohjoiseen ja idästä länteen ulottuvasta tasaisen harmaasta massasta. Sitäkin enemmän kaiken värisistä, sinne tänne kumpuilevista ja muotoaan muuttavista muhkuroista. Runsaan neljän vuoden ajan olen voinut ihan sohvalta käsin nähdä kaukaa lähestyviä pilvirintamia. Sitä ennen tonttia ympäriöivä sankka metsä mahdollisti vain keskitaivaan näkymisen ja senkin paremmin nähdäkseen oli mentävä ikkunan äärelle tai ulos pihalle.


Perjantaiaamuna taivaanrantaan oli noussut vuoristomaisema, jonka ajattelin tuovan mukanaan lisää lumisateita. Katsoin parhaaksi lähteä ulos kolaamaan illalla ja yön aikana kertyneitä senttejä. Aurakin kuului menevän kotikadulla aamuviideltä eli jonkinlainen valli olisi taas portilla. Työvälineet odottivat jo talon seinustalla. Nappasin kameran autotallin hyllyyn siltä varalta, että iskisi houkutus kuvata lumista maisemaa.

Taivaanrannan pilvivuoristo juuttuikin melko lailla paikalleen. Ehkä se pudotti lumilastinsa jonnekin meren päälle. Meidän kylän päälle se ei vyörynyt. Taivaankansi pysyi sinisenä ja vapaana tarjoten nousevalle auringolle vapaan reitin luoda säteitään hohtavan valkoiselle hangelle.

Tavallisesti työnnän lumikolaa kattilassa muhineen kaurapuuron voimalla. Perjantaiaamuna sain energiaa auringosta ja lumityöt tulivat tehdyksi aivan huomaamatta. Ehkä oli myös kiire päästä kameran kanssa ikuistamaan alkutalven omituisen valoilmiön kaunistamaa pihaa.


Mama's Garden kirjoitti blogissaan, kuinka lumi sekä kaunistaa maiseman että peittää kaikki keskeneräiset projektit alleen. Talvi tarjoaa siis tälläkin tavoin lepoa puutarhurin silmälle ja mielelle, kun hanki peittää tienoon.

Vielä nousuvaiheessa ollut aurinko punasi kotitien takana olevan metsän. Tätä kuvaa katsoessani mietin hetken, mikä ihmeen punertava "kangas" puuvajassa näkyy. Katonrajassa on kyllä kumollaan punainen ämpäri, mutta sen alapuolen punerrus on kuivumaan kasattu klapipino.


Metsä näyttää juhla-asuun pukeutuneelta väeltä vaeltamassa kenties joulukonserttiin. Arkiaamusta johtuen tienoo on hiljainen. Tikkakaan ei tapansa mukaan nakuttanut puiden runkoa.

Linnut kokoontuivat vaahteran latvukseen. Sieltä ne tiirasivat, koska lähden pois pihalta häiritsemästä niiden ruokailuhetkeä. Mustisten lisäksi viime päivinä pihassa on käynyt paljon myös keltasirkkuja ja pari närheä.


Reitti varaparkkipaikalle on kolattu. Kotikadulla kaksi autoa mahtuu lumettomaan aikaan kohtaamaan toisensa ja tarvittaessa kadun varteen voi pysäköidä. Talvella auraus kaventaa tien paikoin nippanappa yhden auton levyiseksi. Siksi varaparkkipaikka on pidettävä kolattuna, jotta meillä käyvät saavat autonsa pysäköityä, eivätkä tuki muiden tienkäyttäjien kulkua.

Aurinko laski perjantaina klo 15.13. Lauantaina päivän pituus täällä Helsingin nurkilla on tasan 6 tuntia. Runsas viikko talvipäivänseisaukseen. Sitten lähdemmekin kulkemaan taas kohti valoa.

Mukavaa viikonvaihdetta!

PS.
Käykäähän katsomassa roskapostilaatikkoanne. Viime aikoina omaani on muksahtanut aktiivikommentoijien viestejä. Käyn klikkaamassa ne julkaistaviksi. Jos roskapostin tsekkaamisessa kuluu useampia välipäiviä, kommentit voivat palautua vanhempiin postauksiin. Tällöin en välttämättä huomaa käydä niihin vastaamassa.

Käyn välillä blogeissa katsomassa, mitä kommentiini on vastattu. Näin syntyy kivaa keskustelua ja vuorovaikutusta. Parin päivän aikana olen huomannut, että kommenttini onkin kadonnut bittiavaruuteen tai mennyt roskapostikansioonne. En ole saanut virheilmoitusta painaessani "julkaise"-nappia, josta päättelen kommentin menneen läpi.

Kaukana meidän nurkilta toimiva lakitoimiston "Sanna" on taas jättänyt osanotoksi naamioituja markkinointiviestejään. Tällä kertaa parin vuoden takaiseen juttuuni. Samoin keskisuomalainen kaivuriyrittäjä mainostaa vuokralaitteitaan vuosia vanhoihin postauksiini. Kannattaisikohan näiden yrittäjien käydä mainontansa kohderyhmät läpi uudemman kerran. Minulla ei ole tarvetta heidän palveluilleen, enkä tositilanteessa lähtisi pirkanmaalaisen juristin juttusille tai vuokraisi kaivuria satojen kilometrien päästä. Onneksi voin klikata nämä mainostajat roskapostiksi.