maanantai 28. elokuuta 2023

Saiskos olla vähän vettä?

 

Eipä ole tämän elokuun aikana tarvinnut pihamaalla tanssia sateita kutsuakseen. Ihan on ilmankin vettä roiminut taivaalta harva se päivä. Varhain sunnuntaiaamuna pihalla kohisi kuin kiehuvassa perunakattilassa konsanaan. Aurinko nousi, mutta päivä ei suinkaan valjennut. Niin oli pimeää, että aamupala piti syödä lamppujen loisteessa.

Merkitsen puutarhakalenteriini kulloisenkin päivän säästä tärkeimmät pointit. Paistaako aurinko vai sataako vettä, paljonko asteita. Kalenterin mukaan vesisateita on tullut lähes päivittäin. Kun sitten katson Ilmatieteenlaitoksen meitä lähimmän (7.3 km:n päässä asuinpaikastamme) mittausaseman tietoja, ei mukamas meillä niin paljon olekaan satanut. Kertoo siitä, kuinka paikallisia sadekuurot voivat olla. Ukkokulta irroitti sadevesitynnyrit RänniRosvosta, koska piripinnassa ne ovat ilman lisävesiäkin.

Jos on satanut koko elokuun, niin tänä viimeisenä sunnuntaina suorastaan yli äyräiden. Saiskos olla vähän vettä sullekin?

Kolme perättäistä kuivaa kesää on ollut liikaa etupihan Bermudan kasveille. Aluetta reunustavat vanhat kuunliljat ovat yllättäen pärjänneet oikein hyvin. Sen sijaan jaloangervot ovat kitukasvuisia, eivätkä kuki kovinkaan hyvin. Syysleimut piristyivät heinäkuussa alkaneista sateista. Elokuun sateet ovatkin sitten rummuttaneet kukinnot pitkin pituuttaan.

Olen kovasti miettinyt perennojen korvaamista jollain muulla kasviryhmällä. Ongelma on siinä, että juuri tuohon on talvella kolattava lumi sisäänkäynnistä. Ei voi siis ajatella pensaita, eikä havuja.



Sateiden ansiosta sienisadon pitäisi olla oikein hyvä. Meillä ei vaan kasva kantarelleja eikä suppiksia omassa pihassa. Sen sijaan kaikenlaisia muita sieniä putkahtelee kasvuston lomassa. Useimmiten sienet ilmestyvät paikkoihin, joissa lähistöllä on aiemmin kasvaneiden puiden kantoja. Myös kuorikatteeseen sieniä nousee helposti. Riesaa näistä ei ainakaan toistaiseksi ole tullut. Jotkut poistan rikkojen kera, osa mätänee itsestään.

Oman puutarhan satokausi jatkuu edelleen. Nostin viimeisen erän porkkanoita. Valtaosa oli suoria ja kauniita sekä herkullisen makuisia. Muutama halusi olla vähän erilainen porkkana.

Näitä villisti kasvaneita porkkanoita voisi käyttää uudenvuoden tinan tapaan vaikkapa tulevan talven sään ennustamiseen. "Kylmää on tiedossa, kun porkkana seisoo jalat ristissä bussipysäkillä."

Kurpitsoista tulikin sitten luultua parempi sato. Kesäkurpitsoja on syöty ja pari toin lauantaina kasvimaalta keittiöön. Kukkia on edelleen, mutta ehtivätkö vielä kypsyä? Muutama pyöreä kurpitsa jatkaa kasvua ja kypsymistä. Yhdestä ajattelin laittaa ruokaa maanantaina. Löysinpä pari spagettikurpitsaakin, vaikka kuvittelin taimien kuolleen pois. Sieltä ne löytyivät kesäkurpitsojen viereltä.

Ohutkuorinen Huvitus tuotti odotettua paremman sadon. Aika paljon noita omppuja on tullut laitettua kompostoriin, koska niissä on monenlaisia vaurioita ja muumiotautia. Kuvassa taustalla näkyy yksi omppu, joka on pian kompostikunnossa. Reiästä kömpi esiin ampiainen.

Huvitus on hyvänmakuinen, joskaan säilytystä se ei pitkään kestä. Niinpä pilkoin tämänkin korillisen pakkaseen talviseksi materiaaliksi leivontaan tai mitä nyt ompuista keksinkään tehdä.

Aronia

Aronioita on taas paljon. Joinakin vuosina kerään marjat ja yhdistän niitä esimerkiksi muihin puutarhamarjoihin tai omenoihin mehuna ja/tai hillona. Nyt olen kahden vaiheilla, jätänkö  marjat puskiin, kun pakastin alkaa olla jo pullollaan. Rastaat telmivät aroniapuskissa aktiivisesti. Säikäyttävät ohikulkijan sydänjuuria myöten pelmahtaessaan äänekkäästi ilmoille. 

Viiniköynnös Zilga

Zilga-viinirypäleitä kypsyy nyt vauhdilla. Veikkaan saavani satoa parin ämpärillisen verran. Zilga on ihan hyvän makuinen, mutta rypäleen sisällä olevan kiven vuoksi niitä ei kovin paljon putkeen tule syötyä. Pitäisi istua pensaiden vieressä tai ämpäri sylissä, jotta voisi sylkeä kiven suoraan suusta pois. 

Keitän rypäleet mehuksi. Osasta mehua teen hyytelöä.

Symphyotrichum novi-belgii - Syysasteri


Lilakukkainen syysasteri on aloittamassa kukintaansa. Tämä ehtii yleensä joka vuosi kukkimaan. Myös lilan vierellä kasvava valkoinen on pian vuorossa. Sen sijaan alapihan vaaleanpunainen Patricia Ballard tuskin tänäkään vuotena ehtii avata nuppujaan. Kun  kaikissa ei vielä edes nuppuja ole.

Törmäsin netissä keskusteluun, jossa ihmeteltiin syysastereiden kukkimattomuutta. Eräs keskustelija totesi, että hyvin suuri osa syksyisiin istutuksiin myytävistä syysastereista on saatu kukkivaksi kasvusääteillä (.Kasvunsääteillä voidaan vaikuttaa kasvuun, kukinnan ajoittumiseen, hedelmän kehitykseen ja kypsymiseen sekä taudinkestävyyteen.) Seuraavana vuonna ne kasvavat alkuperäiseen kokoonsa, mutta eivät ehdi kukkia. Näin puutarhassa on sitten asteri viherkasvina.

Tuo keskustelu vahvisti ajatustani, että poistan vähitellen koko Patrician penkistä. Se on levinnyt turhankin laajalle ja siinä ohessa vienyt tilan ja energian muilta kasveilta. Minua surettaa hävittää kasveja, mutta rajallisen tilan vuoksi on turha vaalia sellaisia, joista ei ole iloa.

Rosa rugosa 'Sävel', takana Clematis Aljonushka


Jokin aika sitten muistin ja ehdin vihdoin leikata pensasruusuista kuihtuneet kukinnot pois. Uusia nuppuja on ilmestynyt kivasti avautumaan. Sävel on ylipäätään ahkera kukkija.

Rosa rugosa 'Sointu'

Sointu koittaa laittaa Säveltä paremmaksi. Neilikkaruusu on kolmas aktiivinen kukkija ja niinikään tehostaa nupputuotantoa kuihtuneiden leikkaamisen jälkeen.

Rosa Therese Bougnet


Minun piti leikata Teresanruusu keväällä kunnolla, mutta aloinkin tehtävässä arkailla. Leikkasin vain muutaman oksan matalaksi. Leikattujen oksien tilalle on kasvanut kauniin vankkoja ja kukkivia uusia oksia. Sen sijaan leikkaamattomat oksat ovat korkeita ja rankkasateissa kaartuvat ja kaatuvat lähes maahan saakka. Jouduin virittämään kunnon tuen teresanruusulle, jotta se pysyisi paremmin pystyssä. 

Ensi keväänä ei siis parane arastella leikkuussa. Useampi korkeaksi kasvanut, vanha oksa on leikattava. Sama pätee myös Säveleen ja Sointuun.

Kosmoskukat

Kasvimaan kosmokset ovat tykänneet sateista. Ne pysyvät hyvin pystyssä ja kukkivat ahkerasti. Nämä ansaitsevat paikkansa puutarhassani ihan joka kesä.

Syklaami

Vielä muutama päivä elokuuta jäljellä ja lämpöäkin näyttää edelleen riittävän. Eiköhän se aurinkokin kohta taas näyttäydy. Iloa päiviinne, sateisiinkin!