perjantai 13. huhtikuuta 2018

Aarrekartta piippojen metsästykseen

Narsku lymyilee

Runsas viikko kunnon lumimyräkästä ja kevät on edistynyt valtavin askelin. Vaikka tiistaiaamuna maa oli jälleen valkoisena, aurinkoiset ja kohtuullisen lämpimät päivät ovat huolehtineet lumen tehokkaasta sulamisesta ja myös maan pinnalla lilluvan veden haihtumisesta.

Kotikivipenkin krookukset
 
Piippoja on alkanut putkahdella sieltä täältä ja rinteessä krookukset jo kukkivat. Kovin paljon en ole piippokierroksia ehtinyt tekemään. En siis ole laisinkaan piippotilanteen tasalla ja pikkuisen harmittaa, kun muu elämä kiskoo minua kaiken aikaa muualle. Mielelläni aloittaisin jo pihatouhut ja istuisin terassinkulmalla vaikka vain tuijottamassa kevään edistymistä. 

Olen autuaasti unohtanut, mihin ja mitä olen syksyllä multaan piilottanut. En myöskään kykene läheskään kaikkia piippoja tunnistamaan pelkästä mullasta kurkkivasta verson päästä, joten pitipä sitten laatia jonkinlainen aarrekartta piippojen metsästystä varten.


Aarrekarttani ei tietenkään ole mikään kartta, vaan istutuslista eli mitä sipuleita on mihinkin penkkiin milloinkin istutettu. Onneksi olen viime vuonna jo aloittanut tällaisen listan laatimisen, joten oli aika helppo lisätä viime syksynä multaan upotetut sipulit. 

Joka syksy olen laatinut sipulien istutuslistan, mutta lähdepä nyt monen vuoden listapinon kanssa ulos piippoja tiiraamaan. Ei, kyllä ne oli pakko laittaa kaikki siten, että tiedot löytyvät yhdestä listasta penkeittäin.


Joka kevät harmittelen omaa laiskuuttani ja siitä aiheutuvia puutteellisia tietoja. Kovin paljon en näköjään jokakeväisistä tapojenparannuslupauksista ole oppinut, sillä viime syksyn muistiinpanoissa joidenkin sipulien kohdalla istutuspaikka on varsin suurpiirteinen. Aiemmilta vuosilta tärkeitä tietoja puuttuu sitäkin enemmän. 

Raparperi

Olen tehnyt luettelon puutarhani kasveista paikoittain/penkeittäin. Viime keväänä sain viimein siihen listaan yhdistettyä myös sipulikasvit syyssipuleineen. Koin sen tiedon tärkeäksi siksi, että kesän aikana tulee kukkapenkkejä ja muita paikkoja kaiveltua ja helposti siinä tiimellyksessä unohtuvat syksyllä istutetut ja keväällä kukkineet sipulit.

Esikkokin jo pyrkii näytille

Jos aurinko paistaa viime päivien tapaan ja lämpötilat nousevat päivisin reilusti plussalle, saattaa piha olla vappuna lumeton. Öisin on edelleen luvassa useiden asteiden pakkasia, joten talvi yrittää pitää tiukasti kevään takinhelmasta kiinni. Myös maa on edelleen roudasta koppurainen. Uhkarohkeasti pesin paksuimmat talvitakit ja siirsin ne vaatehuoneeseen. Lumikolatkin on jo kiikutettu kellariin. Aika mukavia puuhia, eikö!