torstai 23. heinäkuuta 2015

Ruusupäätös kera hyvän asiakaspalvelun

Lilja Lollypop - luulisin

Päivä on vaihteeksi tullut vietettyä ruohonjuuritasolla. Siivosin pari kukkapenkkiä ja kaivoin yhden kuolemaa jo pitkään tehneen kirsikkapuun pois. Puuksi se ei ole koskaan alkanut kasvamaan, ei edes pensaan kokoiseksi. Naapurin miniä toi sen toissa kesänä ja hän epäili sen olevan kuriilienkirsikka tai jokin vastaava. Kasvista oli nimilappu kadonnut, joten se ei kelvannut myytäväksi. Kaksi kesää olen sitä koittanut tekohengittää, mutta aina sen kimppuun hyökkäsi kirvajoukkio ja lopun kesää se on nököttänyt ruskeana ja kuolleen oloisena. Ehkä se olisi taas ensi keväänä tehnyt uudet lehdet, mutta minä luovutin. Hän ei meillä selvästikään viihtynyt, joten hän sai mennä.

Pionin siemenkota, kuin narrinlakki.

Itse asiassa näissä tänään läpikäymissäni kukkapenkeissä ei kovin paljon rikkaa ollut, mutta mm. rönsyleinikki yrittää muka salaa ryömiä kanttausten yli ja vallata alaa. Niinpä siistin kukkapenkkien reunukset ja nyhdin kanttausten nurmikon puoleisilta reunoilta luikertelevia rönsyleinikkejä ja muuta rikkakasvia pois. Kummasti taas kottikärryt täyttyivät.

Palavarakkaus
 
 Pitkällisen pohdinnan jälkeen päädyin vihdoin täydentämään ruusuvalikoimaani Hurdalilla, ranskanruusu Duchesse de Montebellolla ja Wasagamingilla. Hurdal oli ensisijainen etsinnän kohde ja sitä löysin Oulujoen taimistolta, samoin Wasagamingia. Pian nettiin jättämäni tilauksen jälkeen sain viestin, että Wasagaming on osoittautunut tänä kesänä niin suosituksi, etteivät he ehdi sitä enää toimittamaan, mutta ottaisivat kyllä varauksia vastaan.

Rosa Hurdal - Norjanruusu (Kuva: Oulujoen taimisto)

Ilmoitin sähköpostilla, etten jää jonottamaan Wasagamingia, vaan tyydyn tällä kertaa Hurdaliin ja Montebelloon. Tänään Oulujoen taimistolta soitettiin ja kysyttiin, voisinko odottaa ruusujen toimituksen kanssa sen verran, että Montebello ehtisi valmistua. Toimituskulujen osuus nousee turhan korkeaksi, jos ruusuja lähetetään yksitellen. Toinen vaihtoehto on, että he laittavat ruusut tulemaan jo nyt, mutta annan Montebellon vankistua ruukussa ennen istutusta jonkin aikaa. Sovimme, että ruusut lähtevät maanantaina matkaan ja pääsen istuttamaan Hurdalin. Montebello kasvattakoon juuria ruukussaan minun huomassani.

Rosa Gallica 'Duchesse de Montebello' (Kuva: Oulujoen taimisto)

Oulujoen taimisto toimittaa ruusuja niitä haluaville postitse, mutta haluaa selvästi kantaa vastuun niiden voinnista myös matkan ajan ja uusilla kasvusijoillaan. Se tuntui erityisen mukavalta. Niinhän me puutarhuritkin suhtaudumme kasveihimme, kuin rakkaisiin ystäviin. Haluamme niille hyvää ja teemme kaikkemme, että ne viihtyisivät ja ilahduttaisivat meitä monia vuosia. Tuntuu hyvältä hankkia taimia kasvattajalta, jonka ajatusmaailma on samanlainen.

Olin kyllä tutustunut maksuehtoihin ja toimituskuluihin ja varautunut siihen, 
ettei ihan halpaa ole hankkia ruusuja niin kaukaa. Olin siis positiivisesti yllättynyt, 
että myyjä ottaa henkilökohtaisesti minuun yhteyttä 
ja haluaa neuvotella kanssani erilaisista vaihtoehdoista ja haluaa toimia niin, että asiakaskin olisi tyytyväinen.

Kasvien myyminen netissä ja toimittaminen postin kautta vaatii erikoisjärjestelyjä. Kokemus on osoittanut, ettei tämä aina toimi ihan sujuvasti ja siinä on selvästi kehittämisen varaa. Varsinkin, kun kasvienkin kohdalla nettimyynti varmasti tulee kasvamaan.

Kuinka sattuikaan, että juuri tänään olen asioinut erään toisen netin kautta kasveja myyvän yrityksen kanssa. Yhteisymmärrykseen on heidänkin kanssaan päästy, mutta jälkimaku on kyllä hiukan karvas ja palvelu varsin kaukana siitä, mitä Oulujoen taimiston kanssa olen nyt päässyt kokemaan. 

Henrinliljan nuppu se vain paisuu ja paisuu...

En ole erityisen innostunut käyttämään blogiani mainosvälineenä, mutta hyviä kokemuksia jaan kyllä mielelläni. Niinpä haluan kertoa muillekin saamastani erinomaisesta palvelusta ja samalla toimittaa lämpimät kiitokseni Oulujoen taimistolle. Kylläpä tuli hyvä mieli!