keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Ikivihreiden rankka kevät

Kartiovalkokuusi - Picea glauca 'Conica'

Monilla ikivihreillä kasveilla on ollut rankka kevät. Ainakin täällä etelässä aurinko paistoi helmi-maaliskuussa täydeltä taivaalta päivä toisensa jälkeen. Mitään hirvittävän kovia pakkasia ei koko talvena ole ollut, mutta kylläkin reiluja yöpakkasia viikkotolkulla. Syksyllä satoi runsaasti vettä, joten maa on märkää varmasti syvälle saakka. Aurinko on herättänyt ikivihreät lehdet ja neulaset, mutta routainen maa on pitänyt juuret kurimuksessa.

Laitoin havuille, rhodoille ja mahonioille varjostusverkot 4.3. Nyt tiedän, että olisi pitänyt laittaa jo aiemmin, sillä lumihanki heijasti auringonvalon tavallistakin kuumempana ikivihreiden lehdille ja havuille. Olisi pitänyt myös huomioida pihan valaistusolosuhteiden muutos aiemmista vuosista. Onhan tämä ensimmäinen kevät, jolloin aurinko on päässyt esteettä porottamaan lähes kaikkialle puutarhassamme. 

Rhododendron 'Catawbiense Grandiflorum'

Kolmea tuijaa lukuunottamatta kaikki pihan ikivihreät ovat asuneet sijoillaan vähintään kolme vuotta, useimmat paljon pidempään. Joka kevät olen suojannut pari-kolmevuotiaat ikivihreät. Vanhempia en ole suojannut. Nyt suojasin maaliskuun alussa joitakin vanhempiakin sen vuoksi, että ajattelin niiden olevan tottumattomia ylenmääräiseen valoon. 

Havuista tai rhodoista en ole talven vuoksi aiemmin menettänyt ainuttakaan. Toinen mahonia kärsi tappotalvesta 2016 monien muiden kasvien tapaan. Se menetti ison osan kasvustostaan, mutta tyviosa selvisi. Ohjeiden mukaisesti leikkasin mahoniasta kuolleet oksat pois. Se virkistyi ja uutta kasvua tuli vuodessa mukavasti.

Mahonia aquifolium

Maanantaina meillä satoi usean tunnin ajan ihan kunnolla silkkaa vettä. Se sulatti maata ja koska aurinko ei ole pariin päivään kirkkaasti paistanut, uskaltauduin ottamaan varjostukset ikivihreiltä pois. Rhodot ovat nostaneet lehtensä, joten eiköhän ne jo kykene imemään vettä maasta.

Varjostusverkoista huolimatta tuhoja on tullut. Kahden pienen kartiovalkokuusen toinen puoli on täynnä ruskeita neulasia, jotka varisivat solkenaan poistaessani verkkoja. Samoin isommat rhodot ovat kovin polosia  käpristyneine lehtineen. Pienemmät rhodot ja toinen mahonia ovat olleet hangen sisässä auringonvalolta suojassa, eikä niissä näy isompia vioituksia. Sen sijaan isompi mahonia on jälleen kerran kokenut kovan kohtalon. Aika näyttää, kuinka paljon joudun sitä taas leikkaamaan.

Jouluruusu - Helleborus

Joka vuosi tähän kevään iloitteluun sekoittuu annos takaiskuja menetettyjen kasvien muodossa. Vielä ei tiedä, miten ovat selvinneet kärhöt, ruusut ja monet muut. Turha sitä on tässä vaiheessa edes murehtia, vaan mieluummin nauttia kaikista pienistä pilkahduksista, joita päivittäin mullasta esiin tunkee.
Mukavia kevätpäiviä kaikille!