perjantai 3. heinäkuuta 2020

Mä ruusun sulle antaisin...

Rosa centifolia Muscosa - Sammalruusu

Laskin puutarhastani löytyvän 20 hyvinvoivaa pensasruusua. Lisäksi syksyllä istutin kaksi Austin-ruusua, joista toinen ei herännyt keväällä ja toinen on huonossa hapessa. Valamonruusun kaivoin loppukesästä ylös, koska se alkoi levitä juurivesoillaan naapurin puolelle. Sen siirsin tontin toiseen laitaan, puuvajarinteeseen. Ajattelin Valamonruusun jo menettäneeni, vaan pari päivää sitten huomasin sen olevan yllättävän pirteä. Pari nuppuakin siinä näkyi.

Rosa rugosa 'Sävel'

Tänä kesänä ruusuissa on aivan valtavasti nuppuja ja kaikki on kasvanut ihan silmissä. Osa ruusuista on jo lopettanut kukintansa, osa vasta aloittelee. Helle kiirehti nuppujen avautumista. Sade todennäköisti rapisuttaa jo avautuneita kukkia, mutta onneksi nuppuja riittää sateen jälkeiseenkin aikaan. Mikäli sade ei viikkotolkulla jatku, mitä epäilen.
 
Rosa rugosa 'Sävel'

Pahin ruusukuumeni ajoittuu vuosiin 2013-2015. Silloin minut valtasi himo saada puutarhaani uusia kotimaisia pensasruusuja. Sävel, Sointu, Lumo ja Ilo muuttivat meille Tove Janssonin ja Rosa Mundin ohella. Hyvä, että kuume alkoi laskea ja innostus suuntautui välillä muihinkin kasveihin. Alkoi jo tontin rajat paukkua.

Rosa 'Ilo' (Puistoruusu-ryhmä)

En ole kovin paljon pensasruusujani leikannut, sillä olen edelleen siinä suhteessa opiskeluvaiheessa. Kuolleet oksat leikkaan ja joitakin vanhimpia oksia. Pyrin myös leikkaamaan kukkineet kukat pois edistääkseni uusien kukkien muodostumista. Kaikissa ruusuissa tämä ei tietenkään päde.

Rosa 'Lumo' (Alba-ryhmä)

Ahneuksissani ja tyhmyyksissäni olen istuttanut osan pensasruusuista aivan liian lähekkäin. Istuttaessani Sointua, Lumoa, Iloa, Säveltä, neilikkaruusua ja kirjoapteekkarinruusua pyrin huomioimaan niiden kasvukorkeudet. Sävel on kuitenkin rohmunnut eniten tilaa kasvamalla leveäksi ja korkeaksi. Se peittää liiaksi viistosi takanaan kasvavaa Sointua. Kirjoapteekkarinruusu pienimpänä taasen tuppaa jäämään Ilon kainaloon.

Rosa Duchesse de Montebello - Ranskanruusu

Ruusupenkiksi kutsumallani istutusalueella on nyt siis tungosta sen verran paljon, että tiedossa on siirtotoimenpiteitä. Pensaiden siirtäminen on vähän tuhdimpaa hommaa verrattuna perennoihin, mutta tehtävän kypsyttely on jo pitkällä. Kunhan kesä lähenee loppuaan, ryhdyn toimeen. Sitä odotellessa nautin kukinnan kauneudesta.

Rosa rugosa 'Sointu'

Olen ajat sitten luopunut ajatuksesta, että puutarhani olisi valmis. Ei siitä valmista tule koskaan. Joskus mielessä käy, ettei meidän tontille myöskään mitään mahdu. Sekin on osoittautunut harhaksi. Kun antaa ajatusten lentää ja ideoiden kypsyä, huomaa mahdollisuuksia löytyvän. Myös aika, sää ja luonnon monenmoiset oikut teettävät tilaa niin uusille kasveille kuin vanhojen muutolle.

Rosa F.J. Grootendorst - Neilikkaruusu

1500 neliön tontille ei loputtomiin pensaita istuteta. Tilaa kyllä löytyy, kunhan katselee tiluksiaan avoimin silmin. En kaipaa tasaista nurmikenttää ja sinne tänne ripoteltuja kukkapenkkejä. Sen sijaan haluan runsautta ja rehevyyttä, kasvien kirjoa ja iloisia yllätyksiä mutkien takana.

Rosa magnifica - Omenaruusu

Yläpihalta nurmikko alkoi pala palalta kadota puutarhan alkuaikoina. Nykyisin yläpihalla ei ole nurmikkoa ollenkaan. Alapihalla nurmikkoa on edelleen tunnin leikkuun verran, mutta se on enenevässä määrin muuttunut käytäviksi istutusalueiden lomassa ja ympärillä. Ensin nurmikko poistui hedelmäpuiden ja marjapensaiden ympäriltä. Seuraavaksi vähäiset istutusalueet alkoivat venyä ja levitä sekä uusia syntyä. Viime aikoina olen keskittynyt pitkälti alapihan alueiden rakentamiseen ja muokkaamiseen. Nyt kiinnostus on siirtynyt yläpihalle, jossa mielestäni on tilaa kohennukselle.

Rosa 'Ritausma' - Tarhakurtturuusu

Osa ruusupensaista muuttaa siis mahdollisesti yläpihalle. Vie taas vähintään vuoden pari, ennenkuin näkymät alkavat näyttää tyydyttäviltä. Ellei niin käy, laitetaan lapio heillumaan. Nyt vain pitää sietää muutama viikko sinne tänne vyöryviä ruusupensaita ja omassa päässä pyöriviä siirtosuunnitelmia.

Rosa Glauca - Punalehtiruusu

Muutama päivä sitten olo oli vähän kyllästynyt. Lötkötin sohvalla dekkaria lukien ja pohdin, mistä ihmeestä löydän riittävästi virtaa kastelemiseen ja rikkaruohojen kitkemiseen. Nyt tuo olotilan tilapäinen väsähdys on kokonaan poissa ja kiertelen taas puutarhassa katsellen kaikkea "sillä silmällä" eli mahdollisuuksia mielessä pyöritellen.

Rosa rugosa 'Hansa' - Hansaruusu

Hyvää viikonloppua kaikille!
 

Jotkut ihmiset jaksavat marista siitä, että ruusuissa on okaita.
Minä olen kiitollinen, että okaissa on ruusuja.

-Alphonse Karr-