sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Taas mennään


Taas on vuosi vaihtunut ja ollaan ikäänkuin alussa jälleen. Monin osin jatketaan samaan vanhaan malliin, mutta paljon varmaan vuosi tuo tullessaan uutta, josta vielä ei tiedä mitään. Mietitään niitä sitten, kun kohdalle osuvat. 


Ulkona on asteen verran pakkasta. Oli mukava tehdä pitkä kävelylenkki kylän hiljaisilla raiteilla. Sen verran ahkerasti täällä raketteja ammuttiin, että väki lienee nyt juhlinnasta väsynyttä ja keräilee voimia edelleen sängyn pohjalla.


Harvoin uutta vuotta niin lämpimässä säässä vietetään, kuin mitä eilen saimme kokea. Meidän mittari näytti +7.4. Ahvenanmaalla oli mitattu lämpöennätys +8.9 astetta. Sen sijaan, että olisin uuden vuoden aattona lähtenyt lenkille, hainkin haravan kellarista ja haravoin yläpihan hiekkakäytävät.


Laitoin myös säkillisen talvisuojaa joillekin ruusuille ja kärhöille sekä koristekirsikalle. Yhdestä säkistä ei tietenkään kaikille riittänyt, mutta jos nyt edes jokusen kasvin saisin selviämään. Luvassa on -15 asteen pakkasia, mikä tulee kyllä laittamaan kasvit koville. Meillä ei maassa ole lumen hiventäkään.

Lumikärhö sai talvisuojaa

Alapihalla maa on aika märkää ja joidenkin kukkapenkkien reunoilla oli eilen jopa vesilätäköitä. Marraskuun lumi- ja pakkasjakson jälkeen on satanut muutaman kerran todella rankasti. Ilmeisesti sateet eivät kuitenkaan ole sulattaneet alapihalta maata ihan täysin ja osa vedestä on jäänyt kohmeisen maan pinnalle.


Havuja en mistään tähän hätään saa, kun ei ole omaa metsää, eikä kunnan tai kenenkään muunkaan metsästä tietenkään voi mennä kuusia harventamaan. Nyt on vain toivottava, että pian tulisi edes jonkinmoinen lumipeite. Kaikenkaikkiaan taitaa olla jälleen kerran mielenkiintoinen kevät tiedossa. Taas sitä kuljetaan pitkin puutarhaa rapsuttamassa jokaista vähänkin vihertävää versoa siinä toivossa, että edes osa kasveista elossa talvesta olisivat selvinneet.


Toinen mahonia meni viime talven kurimuksessa ja tämä kuvassa olevakin oli pitkään henkitoreissaan, mutta lähti sitten uuteen kasvuun. Enpä olisi uskonut näin paljon lunta kaipaavani, mutta tämän mahonian ja kaikkien muidenkin kasvien vuoksi tulkoon nyt ihan kunnon lumimyräkkä tai vaikka kaksikin.


Lunta odotellessa leppoisaa pyhäpäivää ja kukkaisaa alkanutta vuotta kaikille!