maanantai 1. heinäkuuta 2019

Ruusun sulle antaisin

Rosa Hurdal - Norjanruusu

Ruusuista olen aina tykännyt. Omaan pihaan muutti heti alkuvuosina anopin lapsuudenkodista juhannusruusu, jota olen monistanut useampaan paikkaan. Anopilta niinikään saimme köynnösruusu Pohjantähden, joka vuosien kasvun jälkeen menetti henkensä tappotalvena 2015/2016. Pitkään puutarhassani ovat asustaneet myös punalehtiruusu (rosa Glauca), Hansa-ruusu (rosa rugosa Hansa) ja metsäruusu (rosa Majalis).

Rosa 'Ilo'

Monissa blogeissa oli hienoja kuvia ja kuvauksia toinen toistaan kauneimmista ruusupensaista. Ilmeisesti tuijotin kuvia liian lähellä tietokoneen näyttöä ja sain vakavan tartunnan. "Pakko saada" -virus vain paheni ja johti minut puutarhamyymälöiden pensasruusuosastoille. Pahimpaan ruusukuumeeseen helpotukseksi istutin kesällä 2012 Kaivoruusupenkkiin sammalruusun (rosa centifolia muscosa), joka sekin kärsi talvesta 2015/2016, mutta ilokseni selviytyi.

Rosa rugosa 'Hansa'

Ruusukuume ei yhtään helpottanut ja seuraavana kesänä 2013 istutin Ritausman, tornionlaaksonruusun (rosa Tornedal), punaisen neilikkaruusun (rosa F.J. Grootendorst) sekä suviruusun (rosa pimpinellifolia 'Suviruusu'). Myös kirjoapteekkarinruusu (rosa gallica 'Rosa Mundi') liittyi pihani pensasruusuihin.

Rosa frankofurtana 'Splendens' - Valamonruusu

Saadakseni tilaa uusille ruusupensaille, piti puutarhassa tietenkin ryhtyä kaivamaan ja muutenkin tekemään uudelleenjärjestelyjä. Naapurin aidan vieressä kasvaneet mustaherukat olivat jo pitkään olleet lähtölistalla niihin pesiytyneen äkämäpunkin vuoksi. Samalla muuttivat myös kaksi punaherukkaa. Aidan vieressä oli suojaisan lämmin ja yhtenäinen tila useammalle pensaalle. Alue sai nimen Ruusupenkki. Syntyi myös Ruusukolmio, joka myöhemmin Kriikunapolun avulla yhtyi Hortensiapenkkiin. Ruusukolmiossa asustavat Ritausma, Tornionlaaksonruusu ja Suviruusu.

Rosa rugosas 'Therese Bugnet' - Teresasnruusu

Ruusupenkkiin löysi 2014 tiensä Valamonruusu (rosa francofurtana 'Splendens'). Luettuani lehdestä jutun Peter Joyn ja Pirkko Kahilan kehittämistä kotimaisista pensasruusuista innostukseni tai kuumeeni kohosi ihan uudelle tasolle. Kesän aikana istutin 6 uutta ruusua eli Ruusupenkin asujaimistoa vahvistivat Lumo (rosa 'Lumo'), Sointu (rosa rugosa 'Sointu') ja Sävel (rosa rugosa 'Sävel'). Yläpihan pikkupuutarhaan istutin loistavan punaisen Tove Janssonin (rosa pimpinellifolia 'Tove Janssonin'). Syksyllä siirsin Vasenrinteeseen kesän ruukussa olleet kolme peittoruusu Sommerwindiä. Siinä ne kukkivat yhä joka kesä.

Rosa rugosas 'Sävel'

Kesällä 2015 hankintavuorossa olivat Teresanruusu (rosa 'rugosa Therese Bugnet'), jonka istutin leikkimökin viereen. Puutarhamyymälässä törmäsin omenaruusuun (rosa magnifica), jota en voinut ohittaa. Niinpä se löysi paikkansa Kaivoruusupenkistä juhannusruusun, punalehtiruusun, Hansa-ruusun ja sammalruusun kumppanina.

Rosa rugosa 'F.J.Grootendorst' - Neilikkaruusu

Lisäksi tilasin Oulujoen taimistolta norjanruusun (rosa Hurdal) ja ranskanruusu Montebellon (rosa Duchesse de Montebello). Norjanruusu kukkii tänä vuonna runsaasti. Sen sijaan Montebelloa kiusaa ötökät ja sen nuput ovat hätää kärsimässä. Kirvojakin on tänä kesänä pilvin pimein kaikissa ruusuissa.

Kesällä 2015 päätin hankkia myös keltaisen ruusun, jolloin Pikkupuutarhan Kivipenkkiin muutti Viljaminkeltaruusu (rosa harisonii William's Double). Paikka osoittautui vääräksi ja siirsin ruusun viime kesänä muutaman metrin läheiseen Muuripenkkiin. Elossa on edelleen, mutta ei kuki.

Rosa magnifica - Omenaruusu

Tappotalvi 2015/2016 kuritti ruusupensaitani. Ilo ja kirjoapteekkarinruusu eivät selviytyneet. Kirjoapteekkarinruusun polkamaiseen kaksiväriseen kukkaan oli niin ihastunut, että päätin hankkia kuolleen tilalle uuden. Niinhän siinä kävi, että myös uusi Ilo tuli istutettua.

Rosa centifolia muscosa - Sammalruusu

Aikanaan minulla oli sisäänkäynnin vieressä rivi ryhmäruusuja. Europeanaa, Nina Weibullia, Kimonoa, Schneewittcheniä ym. Olivathan ne kauniita, mutta jostain syystä en niistä niin paljon innostunut, että olisin jatkanut niiden hoitamista. Vähitellen tilalle tuli muita perennoja. Pensasruusujen kanssa tulen paremmin juttuun. Toistaiseksi ei ole ollut vaivaa juurivesoista. Tähän mennessä Valamonruusu on osoittanut valtaamisen merkkejä. Niistä on selvitty ruohonleikkurilla. Seuraavan Valamonruusun nurmikolle kiemurtelevan taimen kaivan ylös ja yritän kasvattaa siitä taimen jollekin halukkaalle.

Rosa Glauca - Punalehtiruusu

Punalehtiruusu pudottaa kiulukkansa pensaan juurelle ja sinne on ilmaantunut muutama siementaimi. Toistaiseksi ne sopivat hyvin paikallaan kasvamaan. Voin myös tarvittaessa kaivaa taimen annettavaksi jollekin halukkaalle.

Rosa 'Lumo'


Enempää ruusupensaita ei ole tarkoitus hankkia. Vaan enpä taida sittenkään mennä mitään vannomaan. Jos joku ruusupensas on meille tulossa, siihen on varmasti hyvä syy.

Olemme siirtyneet heinäkuuhun ja kesä senkun jatkuu. Oikein mukavaa kesän jatkoa kaikille ja leppoisaa lomaa lomalaisille!