sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Ruusut lähtökuopissa

Punalehtiruusu - Rosa Glauca

Viikon päästä on juhannus ja nyt jännään, kumpi ehtii ennen kukkaan: Juhannusruusu vai punalehtiruusu? Ja käykö pitkästä aikaa niin, että juhannusruusu ylipäätään kukkii juhannuksena! Viime vuosina se on nimittäin kukkinut jo huomattavasti aiemmin ja usein juhannuksena kukinta on ollut ohi.

Metsäruusu - Rosa Majalis

Jännäämistä riittää myös siinä, löytääkö ötökät ruusut. Joka kesä joku toukka tai pörriäinen on kiusannut ruusuja. Vähintäänkin kirvat ja viime aikoina myös vattukärsäkäs on löytänyt tiensä katkomaan ruusunnuppuja.

Juhannusruusu - Rosa pimpinellifolia

Juhannusruusussa on runsaasti nuppuja ja kaikkinensa pensas on pörhistynyt. Muutama kesä meni niin, että ajattelin jo menettäväni koko kasvin. Sinänsä se olisi ollut murheellista, sillä juhannusruusu on anopin lapsuudenkodista, Hämeenkoskelta. Kasvit, joiden historian tuntee, ovat muita läheisempiä.

Suviruusu - Rosa pimpinellifolia 'Poppius'

Suviruusussakin on jo runsaasti nuppuja. Viime vuonna se ei montaa kukkaa tehnyt, joten ilolla tervehdin jokaista aukeavaa kukkaa.

Rosa rugosa 'Sointu'

Sointu on kasvanut kovasti ja nyt näyttää, että se peittoaa kohta takanaan kasvavat Lumon ja Ilon, joiden pitäisi aikaa myöten kyllä kasvaa korkeammiksi. 

Valamonruusu - Rosa francofurtana 'Splendens'

Valamonruusu kukki viime kesänä ruusuista lähestulkoon runsaimmin. Nyt en vielä monia nuppuja löytänyt, mutta vastahan nuo ovat tämän kesän kukkimisensa alkutaipaleella.

Teresanruusu - Rosa rugosa 'Theresa Bugnet'

Teresanruusun nuppu on poksahtamaisillaan auki. Jos Teresanruusun kukan aikoo kuvata avonaisena, saakin pitää kiirettä. Onko aurinkoisella paikalla syynsä, vaiko millä, mutta kovin pitkään avautunut kukka ei jaksa loistaa.

Tornionlaaksonruusu- Rosa Tornedal

Myös Tornionlaaksonruusussa on runsaasti nuppuja, joista ensimmäiset ovat jo avautuneet. Yksittäinen kukka ei ole kovin suuri, mutta tämän ruusun kohdalla kukkien määrä takaa loiston.

Rosa pimpinellifolia 'Tove Jansson'

Tove Janssonin kukat ovat avautuessaan kuin kauneinta samettia. Niiden näkemistä odotan kovasti.

Rosa rugosa 'Hansa'

Hansaruusun leikkasin toissa syksynä alas, sillä se oli risuuntunut ja kasvatti lähinnä pitkän huiskeita oksia, joiden päähän ilmestyi yksi kukka. Viime kesä menikin sitten uuteen kasvuun, eikä ruusu tehnyt yhtään kukkaa. Nyt nuppuja on lukuisia, joten eiköhän pian päästä niitäkin ihailemaan.

Norjanruusu - Rosa Hurdal

Hurdal kukki viime kesänä muutamalla kukalla. Pensas on puutarhani nuorempaa porukkaa, joten parasta kukintaa en ole vielä edes nähnyt. 

Viljaminkeltaruusu - Rosa harisonii 'Williams Double'

Viljaminkeltaruusukin on jo kehittänyt nuppuja. Ihan huomaamatta, sillä muutama päivä aiemmin en nähnyt mitään ja sitten hups vain, nuput olivat ilmestyneet.


Ystävän kanssa käytiin tsekkaamassa myös Haagan alppiruusupuiston kukinta. Olipa komeaa katseltavaa. Atsaleat olivat täydessä kukassa tai osittain jo lopettamassa. Rhodoista osa oli vielä nupussa ja valtaosa täydessä kukassa. On se elämys kävellä itseään monta kertaa korkeampien rhodopensaiden välissä. Ei tiedä, minne päätään kääntäisi, kun kaikkialla on toinen toistaan kauniimpia kukkaryppäitä.


Aika monena vuotena olen käynyt Haagan alppiruusuja ihailemassa, mutta yhtä valtaisaa yleisöryntäystä en ole aiemmin nähnyt. Aurinkoisella ja lämpimällä säällä sekä helpolla tavoitettavuudella lienee osuutensa. Vielä ehtii rhodojen loistavaa kukintaa käydä Haagassa katsomassa. Suosittelen!