tiistai 31. heinäkuuta 2018

Nyt niitä avautuu!

Kelloköynnös - Cobaea scandens
  
Pergolaa pidemmälle ei nyt tarvitse onnenhetkiä lähteä etsimään, sillä kelloköynnöksen lukuisat nuput ovat alkaneet avautumaan. Vikkelä näillä helteillä pitää olla, jos meinaa kukan aukinaisena ehtiä nähdä ja vielä kuvatakin. Niinpä pyörin köynnöksieni vierellä useita kertoja päivässä tarkkailemassa nuppujen pullistumista ja ennustamassa, mikä niistä kenties seuraavaksi olisi avautumisvuorossa.


Usein aamulla avautunut kukka on viimeistään seuraavana aamuna pudonnut maahan. Nuppuja on edelleen paljon ja osa niistä vielä pikkuruisia. Yllättävän nopeasti nuput kuitenkin kasvavat. Ajattelin ensimmäisten, lehtihangoissa sijainneiden nuppujen olevan harjoitelmia ja kenties voimattomia kasvamaan avautumiskykyisiksi nupuiksi. Väärin ajateltu. Hyvin kasvavat. 

En tiedä, onko kelloköynnös normaalistikin näin janoinen. Luultavasti, sillä onhan sillä mittaa ja leveyttä. Vaan toki jatkuvat +30 asteen paisteet saavat kenet tahansa  janoisiksi. Ihan joka ilta en isoja ruukkuja kastele, mutta melkein. Tunnustelen mullan kosteutta ja päätän kastelutarpeen vasta sitten. Pari kertaa viikossa annan vaaleanpunaista lannoitetta kastelun yhteydessä. 


Nuput ovat pullisteluvaiheessa vaaleita, eikä sinisestä väristä ole vilaustakaan. Ennen ensimmäisen kukan avautumista tuumasin, että taitaa olla kelloköynnöspussissani väärän värisiä siemeniä. Valkoinenkin kukka sopisi minulle hyvin, mutta kun nyt sinikukkaisen siemenpussukan olin ostanut, niin olin asennoitunut myös sinisiä näkemään. Nuppuvaihe on kyllä hieno ja seuraamisen arvoinen.


Avautuessaan kukka on edelleen melko vaalea, mutta sinistä sävyä on jo selvästi havaittavissa. Väri voimistuu ja tummuu kukan iän myötä. Yhtään pilvistä ja viileää päivää ei kelloköynnöksen kukinnalle ole osunut, joten en tiedä, onko jatkuvalla paisteella ja korkealla lämmöllä vaikutusta kukan värisävyyn. 


Aika ihania minusta. Tällaiset onnistumiset tuottavat iloa ja uskoa omiin taitoihin. Nämä kannattaa tallentaa muistiin ja ammentaa niistä niinä hetkinä, kun tuntuu, ettei mikään kasva ja kukoista.


Huomenna siirrymme elokuuhun. Lämpimältä näyttävät ennusteet elokuun alullekin, mutta vähän sentään taitaa viiletä. On tämä ollut melkoinen kesä. Koittakaahan pärjätä!