torstai 6. huhtikuuta 2023

Katariinat kömpi lumesta

Iris reticulata Katharine Hodgkin - Kevätkurjenmiekka
 

Viikontakaiset lumet ovat jälleen sulaneet aurinkoisimmilta paikoilta. Oikearinteen Katariinat poksahtivat lämmöstä iloiten kukkimaan. Tosin ihmisen mielestä ilma ei edelleenkään järin lämpimältä tunnu, mutta eläkäämme sääennusteiden lupausten vankassa toivossa paremmasta.

Laitoin kuvaamisen jälkeen verkon takaisin Katariinoille. Toissakeväänä joko peurat tai jänikset napostelivat tässä lähellä kukkineet Frozen Planet-irikset tyngiksi, joten parempi toimia etukäteen viisaasti.

Talon puistopäädyssä on sinivuokko herännyt. Paikka on lämmin ja suojaisa. Olen käynyt säännöllisesti sinivuokkojen asuinsijan katsomassa, joskin nyt ehti muutama päivä vierähtää. Piippovahdissa ei parane isoja taukoja pitää, jos aikoo pysyä kehityksen perässä. Yksikin aurinkoinen päivä voi saada aikaan ihmeitä.

Vasenrinteessäkin näkyy jo väriä. Näistä krookuksista en tiedä, ovatko Tricoloria vaiko King of the Sripediä. Vanguardiakin olen rinteeseen istuttanut. Näistä krookuksista oikealle on edelleen tiukka lumikasa, mikä hämää istutusten sijainnin arviointia.

Pikkupuutarhassa kasvavan ison marjakuusen ympärillä on jo jonkun verran sulaa. Sielläkin krookukset ovat jo hyvin hereillä. Tähän istutin toissasyksynä Pickwickiä. Maahumalakin näyttää olevan jo virkoamassa. Sitä riittää riesaksi asti.

Corydalis solida 'Beth Evans' - Pystykiurunkannus

Pikkuiset, käpymäiset versot kuuluvat vaaleanpunaiselle pystykiurunkannus Beth Evansille. Se ilmestyi mullasta esiin jo "edellisen talven" aikaan eli ennen viikko sitten satanutta lunta. Suurin osa on edelleen lumen peitossa. Nämä muutamat ovat sentään päässeet lumen ikeestä.

Raparperi punastelee joka kevät ensimmäisten joukossa. Yleensä jo lumen keskeltä pilkistää raparperin pallopäitä. Tänä vuonna en ole käynyt kovin aktiivisesti raparperejä vahtimassa. Toistuvat lumisateet ovat jotenkin typistäneet keväästä iloitsemisesta kaikkein parhaimman kärjen.

Päivänliljatkin ovat kovin kiireisiä näkemään kevään ihmeen tunkiessaan vihreitä versoja mullan pinnalle.

Lunta riittää edelleen vaikka toisille jaettavaksi. Pikkupuutarhaan en kunnolla pääse edes kulkemaan, kun peuraverkkoviritykseni ovat jäätyneet maahan kiinni. No, eipä tuonne mitään kiirettä olekaan ennen käytävien paljastumista lumen alta.


Pääsiäiseksi on luvattu mukavan lämmintä ja aurinkoista. Aikaista tai ei, mutta saatan kantaa osan pihakalusteista kellarista pergolaan. Tulkoon räntää tai rakeita, kohti kesää ollaan menossa. Jos riittää kasveilla toivoa, eiköhän sitä riitä meilläkin.


Jollei piippoja pihoillanne vielä näy, nauttikaahan sitten vaikka mämmistä ja pashasta.

Kun tulee pääsiäinen,
niin silloin alkaa kevät.
Pienet kissat valkoisina,
pajuun kiipeilevät.
Muutakin on kummaa:
kukko helttapäinen,
munii munat koreat,
kun on pääsiäinen.

Aale Tynni

Hyvää pääsiäistä teille kaikille!