tiistai 11. kesäkuuta 2024

Popparit harakoille

Popcorn heinäkuussa 2022


Moni on varmaan ainakin somessa törmännyt kesäkukkapopcorneihin. Ruukkuun kylvetään tavallisia kaupasta ostettavia maissinjyviä. Niitä, joista paukutetaan kattilassa naposteltavaa vaikkapa leffaillan ratoksi. Ystävä oli kasvattanut näin itselleen näyttävät viherkasvit terassin koristukseksi. Niinpä minäkin innostuin kokeilemaan ja tykästyin. Kesällä 2022 maissinjyvistä kasvoi kuvan isokokoinen ruukkukasvi, joka pysyi vehreänä syksyyn saakka.

Popcorn 10.6.2023


Onnistumisesta iloiten kylvin poppareita myös viime keväänä. Siitä samasta pussista, jonka olin ostanut edellisenä kesänä. Onhan se nyt terveellisempää nauttia vihreänä hulmuavista popcorneista kesäisellä terassilla kuin napostella rasvaisia ja suolaisia popcorneja sohvalla istuen. Näin kärjistetysti. 

Vaan eipä mennyt putkeen kasvatusyritykseni. Yhtenä aamuna pihaoven avatessani löysin kuvan näköistä jälkeä. Hyvin itäneet popparit olivat riipin raapin pitkin terassia. Ihmettelin, mikä kumman otus kesäkukkiani terrorisoi. En ehtinyt siivota sotkua heti, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Näin nimittäin samana päivänä, miten harakat kävivät tonkimassa ruukkua siinä toivossa, että sieltä vielä löytyisi jotain maisteltavaa.

Tyhjensin ruukun ja totesin, että pysyköön popparit pussissaan.

14.5.2024

Toukokuussa käsiini osui keittiön kaapissa vajaa popcorn-pussi. Muistin toki edellisen vuoden epäonnisen kasvatusyrityksen, mutta ehkä onni olisi nyt parempi - tuumasin. Multaa isoon ruukkuun ja popcornit perään. Laitoin varmuudenvuoksi ruukun päälle hallaharson estämään lintujen pääsyn siemeniä tonkimaan.

Popcornit itivätkin kiitettävästi. Ehkä olisi voinut vähän enemmänkin niitä multaan kätkeä. Olin kuitenkin tyytyväinen itämisen tuloksiin.

31.5.2024

Helteiden saavuttua otin hallaharson pois, jotta popparit eivät paistuisi. Laitoin ruukun ympärille verkon, sillä varikset ja harakat pörräsivät ahkerasti pihapiirissä. Epäilimme, että variksilla on puiston toisella laidalla kasvavassa kuusessa pesä. 

Päätin katsoa verkkoa muutaman päivän ja ottaa sen sitten pois. Versot olivat jo hyvän kokoisia ja ajattelin harakoiden jättävän ne rauhaan.

8.6.2024

Popcornit ehtivät olla rauhassa ilman verkkoa ehkä yhden ainokaisen vuorokauden. Aamulla terassille mennessäni mullassa oli myllätty ja irrallisia versoja oli pitkin lattiaa. Tuskin ehdin kunnolla takaisin sisälle, kun ikkunasta näin harakan palaavan apajille. 

Ruukun laidalla on vielä muutama poppari pystyssä. Siivoan ruukun pois, kunhan sade taukoaa ja muilta töiltäni ehdin. Nyt vannon, että popcorn-kokeiluni saa olla tässä. Eiköhän maailmasta löydy muitakin nopeakasvuisia ja näyttäviä kesäkukkia, joita harakat eivät himoitse.