keskiviikko 2. toukokuuta 2018

Kompostin kautta sivupoluille seikkailemaan

Iris Harmony

Sää on ollut aurinkoista, mutta tuulista ja välillä vähän koleaakin. Niin, eikä aurinkokaan yhteen putkeen ole paistanut, vaan välillä ropsii vettä ja rakeita voimalla. Ukkonenkin on jyrähtänyt pari kertaa, vaan eipä siitä sen kummempaa myräkkää ole syntynyt.

Atsurianhelmililja - Muscari azureum

Yhtenä päivänä ryhdyin kääntämään lehtikomposteja. Kolmesta kompostista sain yhden tyhjennettyä. Laitoin jo loppukesästä sen päälle pressun, jotta aines saisi kypsyä rauhassa, enkä vahingossakaan enää täyttäisi sitä. Nyt tarjolla olikin neljä kottikärryllistä multaa, jota kärräsin eri paikkoihin. 


Seuraava lehtikomposti oli pinnalta maatumatonta ja sitä käänsin tyhjentyneeseen kompostikehikkoon. Tämä komposti oli edelleen keskeltä jäässä, joten tyhjentämistä on jatkettava myöhemmin. Sinänsä hiukan ihmetyttää kompostin jäisyys, sillä viime keväänä jouduin siirtämään lehtikompostit paikkaan, joka on hyvin avoin ja aurinkoinen. Ei siis paras paikka kompostille, joskin sulamisen kannalta otollinen. Minkäs teet, kun sopivat paikat kompostille ovat vähissä.


Kolmanteen lehtikompostiin en edes koskenut. Alkoi nimittäin sataa niin valtavia pisaroita, että pelkästään yksi sai hiukseni läpimäriksi. Melkein. Neljäntenä olisi vuoroaan odottanut suljettu kompostori, johon siirrän biokompostorista massan jälkikompostoitumaan. Vesisateen vuoksi jätin kompostikeikan suosiolla myöhemmäksi. Saavatpa sulaa rauhassa.

Crocus King of The Striped

Joskus ihmettelen, mihin ihmiset tunkevat kaikki puutarhassa syntyvät ainekset. Meillä on kolme lautarakenteista metri kertaa metri lehtikompostia ja yksi isokokoinen, muovinen jälkikompostori sekä yläpihalla biokompostori. Etenkin syksyisin tekee tiukkaa saada näiden tila riittämään, vaikka nykyisin haravoin valtaosan puunlehdistä pensaiden alustoille, enkä kukkapenkkejä oikeastaan ollenkaan. Vaan onpa meillä sitten vuosi toisensa jälkeen käytössä runsaasti oman tuotantolinjan multaa. 

Kasvarin telttaviritelmä rakenteilla
  
Olen valmistellut kasvaria vastaanottamaan tomaatit ja kurkut. Viritin hallaharsoista kasvariin teltan, jonka suojiin aion tomaatit laittaa. Vähän aikaa vielä seurailen etenkin yölämpötiloja, mutta eiköhän toukokuun puolivälissä ala jo olla sopiva hetki muutolle kasvariin. Katselin tulevien viikkojen päivä- ja yölämpötilaennusteita ja taimien kasvariin siirto näyttäisi niiden puitteissa lupaavalta.

Viime vuonna laitoin tomaatit kasvariin 19.5. Silloin päivisin oli jo jonkin aikaa ollut mukavan lämmintä. Öisin oli jokakeväiseen tapaan aika vaihtelevaa, ajoittain jopa hiukan pakkasta. Tomaattien kasvariin siirtoa seuraavalla viikolla öisinkin oli yli 10 asteen lämpötiloja. 

Kaunokainen - Bellis

Kennokasvarissani ei ole sähköä. Kevät- ja loppukesän kylminä öinä lämmitän kasvaria kaksipolttimoisella öljylämmittimellä. Sen teho on aika vaatimaton. Varsinkin, kun kennokasvari falskaa vähän joka raosta. Mitään ei toistaiseksi ole kasvarissani pakkaseen paleltunut. Toivotaan, ettei niin käy vastaisuudessakaan.

Esikko jo nuppuilee

Tapaan etukäteen tuskailla tekemisten ja erityisesti tekemättömien tehtävien määrää. Kun sitten menen pihamaalle ja ryhdyn toimeen, saan lyhyessäkin ajassa paljon aikaan. Aina en välttämättä sitä, mitä olen lähtenyt tekemään. Joskus - tai useinkin nimittäin käy niin, että yhtä asiaa toimittaessani eksyn sivupoluille. Yksi homma johtaa toiseen ja kolmanteen ja se alkuperäinen asia saattaa jäädä kokonaan tekemättä. Tästä on ollut myös hyötyä, sillä moni asia poistuu päiväjärjestyksestä pelkästään ajanpuutteen tai unohduksen myötä. Ja moni tehtävä myös jalostuu odotellessaan toteutusta.

Pikarililjat (näyttää keltareunapikarililjalta) valmistautuvat kukintaan.

Aikaa pihahommissa saa kulumaan ihan niin paljon, kuin haluaa. Työn ohessa tulee välillä nojattua lapioon ja seisottua pitkänkin aikaa lintujen touhuja seuraillen. Kottikärryjen kanssa puutarhassa kulkiessa huomio kiinnittyy johonkin pieneen ja niin sitä tulee kyykittyä tovi jos toinenkin tutkimassa kukkapenkin nähtävyyksiä. 

Tuskin mitään puutarhatyötä on kellotettu tapahtuvaksi jollain tietyllä minuutilla. Pihalla olemisen ja puutarhatöiden tekemisen yksi tärkeä mauste onkin mielestäni ne lukemattomat aistikokemukset, joita etenkin näin keväisin ympärillä on tarjolla. Milloinkaan pihalle mennessä ei voi tietää, mitä kaikkea kaunista ja mielenkiintoista on juuri sen käynnin ohessa koettavissa. Jokainen päivä puutarhassa on uusi ja jännittävä seikkailu.

Norjanangervo - Spiraea 'Grefsheim'

Mukavia puutarhaseikkailuja kaikille! 

PS. En ole aikoihin tarkkaillut blogin lukijalistaa, sillä bloggerin uudistusten myötä lukijoiksi vastikään liittyneet eivät entiseen tapaan välttämättä näy ensimmäisinä. Eikä lukijat-kuvakkeista enää pääse katsomaan, onko lukijaksi liittyneellä mahdollisesti oma blogi, jonne olisi kiva mennä vastavuoroisesti vierailulle tai peräti vakiolukijaksi. 

Nyt sattumoisen vilkaisin ja huomasin blogini saaneen uusia lukijoita. Aika moni uusi lukija käykin kommentoimassa ja kertomassa oman bloginsa osoitteen. Se on tapa, josta itse pidän kovasti, koska sitä kautta olen löytänyt monia kivoja blogeja.

Toivotan kaikki uudet lukijat ja myös ne, joita en ole aiemmin huomioinut lämpimästi tervetulleiksi blogini lukijoiksi!