perjantai 15. toukokuuta 2020

Hyasinttikevät


Ilmeisesti leuto ja lumeton talvi ei ole ollut kovin ankara kasveille. Ainakaan kaikille. Vaikka kenties puhun liian aikaisin vastoin parempaa tietoa. Valtaosa perennoista on vasta aluillaan ja toinen mokoma ei ole edes herännyt. Aika siis näyttää.

Hyasintit kuitenkin kukkivat tavallista runsaammin tänä keväänä. Ylös ovat nousseet niin vanhat jouluhyasintit kuin syyssipuleina istutetut. Aloituskuvan lila hyasintti on vuosia vanha joulukukka, joka on nyt erityisen terhakka.


Allaspenkissä kasvaa useampi 'Pink Surprise', jotka on istutettu 2017. Oikealla näkyy samaan aikaan istutettu 'Woodstock', joita penkissä on useampi. Näköjään ne avautuvat vähän hitaammin.


Tässä jälleen yksi vuosien takaisista jouluhyasintista. Kyllä ne kannattaa kaivaa kevään tullen multaan. Olen aina tykännyt hyasintin tuoksusta, mutta viime vuosina se on aiheuttanut sisätiloissa silmien kirvelyä ja päänsärkyä. Nykyisin en haista mitään ja siitä huolimatta silmät kirvelevät. Ulkona moista vaivaa ei tule laisinkaan, joten hyasinttejä voisi istuttaa vaikka joka paikkaan puutarhassa.


Värinsä puolesta nämä voisivat olla Woodstockeja, mutta eivät ole. Tai voivat ollakin, mutta pussissa ei lajikenimeä ollut. Ainoastaan väri lila.


Tämä hyasintti on 'Delft Blue'. Yhdessä pussissa oli kolme sipulia. Ostin kuvan sinisiä, vaaleanpunaista Pink Pearlia ja lilaa Woodstockia. Kaikki ovat nousseet ja niiden kukat avautuvat.


Ylärivin valkoinen ja keltainen sekä alarivin oikealla oleva vaaleanpunainen ovat mix-pussista vuonna 2014 istutettuja. Parina vuonna niistä on noussut pelkästään lehtiä. Nyt ne myös kukkivat. 

Pelkäsin maanantaisen lumimassan ja yöpakkasen nujertavan hyasintit. Makasivat märän lumen alla sen näköisinä, ettei tästä elämänkeväästä tule yhtään mitään. Auringon sulattaessa lumen se sulatti myös hyasinttien epätoivon. Jäätävän kylmästä tuulesta huolimatta kaikki hyasintit seisovat taas tanakasti pystyssä jatkaen kukintaansa. Viileässä säässä on puolensa, sipulien kukinta ainakin pitenee.

Erythronium 'Pagoda' - Koiranhammas

Koiranhampaatkin ovat avautuneet. Ilokseni kaikki istuttamani koiranhampaat ovat nousseet. Kyllä niitä lisääkin sopii, joten laitetaanpa taas merkintä syyssipulien vinkkilistaan. 

Hydrangea anomala subsp. petiolaris - Köynnöshortensia

Tiistaina kaivoin omasta pihasta tyttären uuden kodin pihaan kasveja. Ensin luulin, ettei näin varhain ole vielä paljon jaettavaa, vaan yllättäen kaikenlaista löytyi. Kasvun edistyessä löytyy varmasti lisää. Eräässä penkissä kotkansiipi oli päässyt liiaksi valtaamaan tilaa. Kaivaessani kotkansiipiä, maasta nousi myös köynnöshortensian tanakka taimi. Köynnöshortensia kasvaa lähellä ja sen oksa oli taipunut maahan kasvattaen omat juuret. Olen tiennyt näin voitavan lisätä köynnöshortensiaa, mutta oli ihan mukavaa, että köynnös oli tehnyt homman omin päin. 


Toivottavasti viikonlopusta tulee sään puolesta sopiva, jotta pääsemme kaikki nauttimaan puutarhoistamme ja luonnosta.

Mukavaa viikonloppua kaikille!