keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Sipulihurmaa, osa 2


Viikonloppuna piti istuttaa vain pienikokoiset sipulit, mutta hieno sää siivitti kaivuuintoa ja samantien multaan menivät sitten kaikki sipulit. Kaikkinensa olen nyt istuttanut 808 sipulia, mutta iso osa on pieniä sipuleita, joita menee tusina yhteen isokokoiseen tulppaanin sipuliin. 

Pikkusipuleiden istuttaminen on aivan valtavan paljon helpompaa ja nopeampaa, joten laitettakoon jälleen kerran muistiin ensi vuoden varalle, että niihin pikkuisiin kannattaa ehdottomasti panostaa. Ehkä kaupassa käydessäni vielä jokunen pikkusipulipussi mukaan lähtee, sillä olen löytänyt lukuisia uusia paikkoja, joihin kaipaisin keväistä kukintaa.


Kasvihormoni -blogin Sini kirjoitti mainiosti  siitä, kuinka hankalaa on perennapenkkeihin syyssipuleita istuttaa. Ihan Sinin toteutustapaa en tänä vuonna kokeillut, mutta mielessä kyllä joskus on sekin ollut. Olisi niin helppo tunkea sipulit multaan, kun tiellä ei olisi ainuttakaan perennanjuurta. Mutta onhan siinäkin työtä, että perustaa joka syksy perennapenkit uudelleen. Ja tämä viimeinen lause sisältää sitten jonkin verran ironiaa.

Tulipa Sun Lover ja Tulipa Esperanto

Tilasin syyssipuleita tänä vuonna kolmesta kotimaisesta nettikaupasta. Jokunen sipulipussukka tuli hankittua myös suoraan kaupasta. Yhden nettikaupan tilaus saapui mukavasti ilman turhaa odottelua. Sen sijaan kahta jälkimmäistä lähetystä kävin jo kyselemässä, kun mitään toimitusviikkoa ei oltu missään mainittu. Tulivatkin sitten kyselyäni seuraavalla viikolla. Hyvinhän täällä etelässä ehtii sipuleita istuttaa usein vielä marras-joulukuussakin, mutta halusin homman pois käsistäni, sillä tekemistä puutarhassa riittää ilman syyssipuleitakin.
 
Tulipa China Town ja Tulipa purple Prince

Taisin jo sipulipostauksen ensimmäisessä osiossa mainita, että istutan isot tulppaanisipulit nykyisin lähes kaikki mulloksella olevien hedelmäpuiden ja marjapensaiden alustoille. Pidän nuo alueet mulloksella, koska hedelmien ja marjojen poimiminen on siten helpompaa. Samoin puiden ja marjapensaiden hoitaminen. Kesällä kyllä akileijat ja sormustinkukat sekä pioniunikot valtaavat myös mulloksella olevan alueet, mutta kukinnan jälkeen kuihtuneet varret on helppo leikata ja korjata pois. Ja taas on mullos siistinä. Akileijoja ja sormustinkukkia on niin paljon, ettei niiden juuria tarvitse varoa syyssipuleita samoille paikoille istuttaessa.
Tulipa Pulchella Violoacea ja Hyasintti Woodstock

Olin tehnyt nimikyltit sipuleille etukäteen, mutta kas, taas kävi, kuten monesti ennenkin. Unohdin istutuspaikat merkitä ja myöhemmin en ihan jokaista enää muistanut. Ei se niin kovasti haittaa, sillä suurimman osan kyllä keväällä tunnistaa niiden puskiessa itsensä maan pinnalle.
Irikset Harmony ja Katharine Hodgkin

Pihapöydällä oli istutussession ajan kynä ja lista hankkimistani syyssipuleista. Listaan pyrin merkitsemään istutuspaikat, jotta keväällä tiedän olla kaivamatta vääristä paikoista. Listaan merkitsin sipulin nimen, kappalemäärän, istutuspäivämäärän ja -paikan sekä sipulien hankintapaikan ja hinnan. Haluan hiukan seurata ja vertailla sipulien hintoja. Aika paljon sipuleihin saa rahaa uppoamaan, joten ehkä on parempi unohtaa loppusummat ihan kokonaan.

Narsissit Recurvus ja Hillstar

Joka kevät katselen paljaita paikkoja ja ajattelen, että tuohon ja tuohon ja tuonnekin täytyy syksyllä laittaa sipuleita. Sitten tulee syksy, eikä mikään paikka ole kovin paljas tai autio. Vaikka kuinka vahtaan niitä keväällä otettuja kuvia, jotka olen tallentanut nimenomaan löytääkseni syksyllä aukkopaikat, ei se keväinen kuva käytännössä ole kovin paljon helpottava tekijä. Tunnen itseni suorastaan murhaajaksi kulkiessani lapion kanssa vääntämässä kasvien juurien tyvellä multaa sivuun saadakseni upotettua sinne sipuleita.

Pallerolaukkoja, pallerolaukkoja...

Ehkä sielunrauhan kannalta olisi parempi tyytyä pienistä pienimpiin sipuleihin, joita multaan tunkemalla ei vahingoita ainuttakaan kasvia tai mitään muutakaan elollista. Eikä niitä pikkusipuleita edes tarvitse kovin syvälle työntää.

Atsurinhelmililja ja nuokkutähdikki
 
Talventähti ja puistolumikello 'Flore Pleno'
Kirjopikarililja mix ja keltareunapikarilija
 
Lumikelllo - Galanthus single Woronowii

Yhtenä päivänä olin Helsingissä asioilla ja kotimatkan bussia Kampin terminaalissa odotellessani eksyin kukkakauppaan. Niin vain neljä pikkusipulipussia tarttui sieltäkin mukaani. En mukamas muistanut, olenko jo niitä tilannut riittävästi. Kyllä sitä ihminen saa helposti itseään huijattua.

Posliinihyasintti - Puschkinia Libanotica

Suvikello - Leucojum 'Gravetye Giant'

Tykkään noista sipulipussien pahvisista kuvaläpysköistä. Miksi niitä nyt sitten kutsutaankaan. Talletan ne kevättä varten ja niiden kanssa on sitten hyvä kulkea puutarhassa tsekkaamassa, tuleeko mullasta sitä, mitä sinne on mielestään istuttanut. Yhden nettikaupan pussukoissa ei ollut laisinkaan nimipahveja, joten piti jälkikäteen käydä kaupan sivuilta tarkastamassa, mitä tulikaan tilattua. Ja tallennettua kuvat itselle muistiin. Pusseissa on kyllä sipulien nimi ja kappalemäärä, joten ihan sokkona niitä ei tarvitse istuttaa.


Tämä nettitilaus sisälsi lähinnä liljoja kumppaniksi uuteen pionipenkkiin. Tähän penkkiin siirsin kaikki uudemmat pionit, joita olin ripotellut liiaksi sinne tänne. Kun pionien kukinta päättyy, jatkavat liljat siitä. Toivon ainakin...
Lilium 'Disco' - matala pinkki värililja
Lilium 'Elodie' - kerrottu vaaleanpunainen värililja
Lilium 'Levi' - vaaleanpunavalkoinen lilja
Lilium 'Pink Perfection' - pinkki kuningaslilja
Lilium 'Stargazer' - vaal.punavalkoinen orientallilja 

Liljojen joukossa oli myös pari pikkusipulipussia, joista posliinihyasintti tuli bonuksena.
Allium roseaum - Kainolaukka
Puschkinia Libanotica - Posliinihyasintti 

Balkaninvuokko - Anemone Blanda Mix

Balkaninvuokon pikkuruisia mukuloita en vielä multaan laittanut, sillä niiden syysistutuksesta minulla on huonoja kokemuksia. Minne lienevät talven aikana menneet, mutta eivät keväällä nouse. Niinpä laitan pussukan kellariin ja istutan ne sitten keväällä joko maahan tai ruukkuun. Ehkä mieluummin ruukkuun, josta ne on helppo syksyllä siirtää taas kellariin talvehtimaan.


Nyt on sitten sipulien osalta lotto laitettu vetämään eli ei muuta, kuin kevättä odottamaan ja keväistä kukintaa tietenkin. Syyshommia riittää, vaan onpa yksi suurtyö poissa päiväjärjestyksestä.

Mukavia syyspäiviä teille kaikille!

PS. Justiinsa muistin, että vielä pitäisi postissa tulla Omapiha-lehden kestotilaajan syyslahja eli 100 kirjokevättähden sipulia. Ihan pulkassa sipulihomma ei siis vielä ole.