lauantai 13. huhtikuuta 2013

Sateesta iloisena haasteeseen vastaten


Harvoinpa kaatosateeseen herääminen ilahduttaa näin paljon kuin tänä aamuna. Viime yö oli myös toinen yö aikoihin, jolloin ei ollut pakkasta. Eipä tässä millään hellesäällä pääse intoilemaan, sillä mittarissa on vain vajaa kaksi plusastetta. Se on kuitenkin huomattavasti parempi kuin viikkotolkulla jatkuneet yöpakkaset. Hangen pinta on hujahtanut merkittävästi alemmaksi, mutta onhan tuota edelleen ihan liikaa. Lisäksi varjoisen puolen käytävien jää on edelleen todella lujaa ja paksua. Siihen on yritetty hakata pieniä halkeamia, jotta aurinkoisista paikoista valuva vesi pääsisi paremmin pureutumaan jäähän ja hajottamaan sen rakennetta. Ehkä tässäkin asiassa tapahtuu nyt edistystä, kun päivällä pehmennyt jää ei enää yöpakkasten vuoksi jämähdä tiukkaakin tiukemmaksi.

 
Juuso ei erityisemmin sateesta ja vedestä tykkää, mutta ikkunasta katsottuna etupihan lätäkköön roiskuva sade näytti sitä kovasti kiinnostavan. Tai sitten joku muu, jota meikäläisen ihmismieli ei pystynyt tavoittamaan.

 
11 KYSYMYKSEN HAASTE

Pelaguu Kaaos kukkaruukussa -blogista antoi minulle 11 kysymyksen haasteen, johon tällaisena sateisena lauantaipäivänä on mukava tarttua. En kuitenkaan laita haastetta nyt eteenpäin, koska se kiersi alkuvuodesta aika pitkään. Kysymykset saa kuitenkin vapaasti napata ja laittaa eteenpäinkin niin halutessaan.


Ja nyt sitten vastauksia Pelaguun kysymyksiin:

1. Asia, josta viimeksi tai tänään turhauduit?
 

Eilen taisin turhautua lumeen, kuten niin monena päivänä aiemminkin. Sille ei nyt kuitenkaan voi mitään, joten turhautuminen tuli ja meni. En ylipäänsä kovin pitkään jaksa murehtia yhtä asiaa. Jollei turhautumisen aiheuttavaa asiaa pysty itse mitenkään korjaamaan, on kyllä ajanhukkaa kiskoa hiuksiaan sen vuoksi. 

2. Marjastus vai sienestys
?
 

Marjastus ja jos sieniä siinä ohessa löytyy, pääsevät nekin mukaan. Marjastuksessakin lienee pääasia nauttia metsässä kulkemisesta  ja puiden huminasta. Mustikoita olen viime vuosina käynyt poimimassa, ja se onkin ollut helppoa, sillä mättäät ovat olleet sinisenään marjoista ja kovin pitkään ei marjassa ole tarvinnut ämpärinsä kanssa olla.

3. Rantaloma, aktiiviloma, kulttuuri vai joku muu?
 

Taitaa minun lomistani aina tulla aktiivilomia, sillä rannalla en pahemmin jaksa lötkötellä. Edellisestä varsinaisesta lomamatkasta on jo neljä vuotta. Silloin olimme Ukkokullan kanssa viikon Prahassa. Olisi mukava käydä edes kerran vuodessa ulkomailla, mutta tiukan budjetin vuoksi reissut ovat rajoittuneet lähinnä tarjousristeilyihin Tallinnaan tai Tukholmaan. Onneksi olen elämässäni reissannut paljonkin, joten eipä ole laisinkaan epämiellyttävää viettää kesälomaa oman puutarhan parissa. 

4. Lempi vuodenaika?

 

Kevät, kevät ja kesä!!! Tässä järjestyksessä. Kevät on päivittäisiä seikkailuja ja löytämistä omassa puutarhassa. Arvoituksia ja niiden ratkaisuja. Uuden suunnittelua ja toteuttamista. Tuoksuja, ääniä, valoisia iltoja. Ja vihdoin kesän koittaessa lempeitä tuulia ja lämpöä paljaiden jalkojen alla.

5. Asia, josta olet juuri nyt onnellinen?
 

Onni on oikeastaan aika väkevä sana, jonka liitän johonkin aika suureen tunteeseen. Näin arkipäivässä olen ehkä enemmänkin iloinen ja tyytyväinen, levollinen ja rauhallinen. Juuri nyt on vatsa täynnä Ukkokullan valmistamaa lohta ja kermaperunoita ja iltapäiväkahvin seuraksi on tarjolla aamupäivällä leipomiani korvapuusteja. Tällä hetkellä ei ole suurempia murheita suuntaan eikä toiseen, koti on siivottu ja laskut tältä erää maksettu, joten siinä lienee syytä tyytyväisyyteen.

6. Viimeksi lukemasi kirja?
 

Viime viikolla sain luettua Juha Itkosen Hetken hohtava valo ja Leif G.W. Perssonin Ken lohikäärmeen surmaa. Itkosen kirjasta pidin kovasti ja skandinaavisia dekkareita lukee mielikseen. Perssonin kirjoissa on mukavaa huumoria ja ruotsalaisille ominaista yhteiskuntakritiikkiä. 


7. Kirja, jota luet nyt?
 

Nyt ovat meneillään Leif G.W. Perssonin Lindamurha ja puutarhamessuilta ostamani Saila Roution Puutarha laatikoissa. Dekkaria luen iltaisin sängyssä ennen valojen sammuttamista ja puutarhakirjaa sopivissa väleissä, esimerkiksi korvapuustien paistumista vahtiessani.

8. Lempipaikkasi kodissasi?
 

Minulla on oikeastaan monta lempipaikkaa riippuen siitä, mitä olen tekemässä. Olkkarin sohvalla tulee selattua lehtiä ja luettua päivisin. Ensin istun napakasti yhdellä tyynyllä, mutta lukemisen edistyessä huomaan makaavani koko sohvan pituudelta. Iltaisin taas istun usein meidän "kirjastossa" Ukkokullan seurana, vaikka en telkkua katselisikaan. Yleensä teen siellä käsitöitä ja kommentoin niin hyviä kuin huonojakin ohjelmia.

9. Laite tai hankita, jonka haluaisit hankkia, joka voisi helpottaa arkea?
 

Tämä on helppo. Tietenkin sellainen aurinko- ja tuulivoimalla toimiva remonttimies, joka tekisi tismalleen, mitä ehdotan: ensitöikseen rapsisi keittiön laattasaumat, vetäisi uudet silikonisaumat keittiöön ja vessoihin ja kiinnittäisi useamman kuukauden odottamassa olevan valolistan keittiöön, siivoaisi autotallin ja kellarin sekä aloittaisi kaadetun koivun oksien pilkkomisen. Heti ja nurisematta. Muun ajan remonttimies seisoisi talon nurkalla hiljakseen tuulessa ja auringossa latautumassa.

10. Kierteletkö kirppiksiä? Teetkö niistä yleensä hyviä löytöjä?  
 

Silloin tällöin tulee kirppiksillä käytyä, mutta minulta kyllä puuttuu sellainen kirppissilmä, jollainen esimerkiksi parilla ystävälläni on. Saatan ihan tyynesti kävellä jonkun hienon jutun ohi sitä näkemättä ja perässä kävelevä ystäväni nappaa löydön oitis hyppysiinsä minun hölmistyneenä ihmetellessä vieressä. Sen sijaan viime aikoina olen onnistuneesti tyhjentänyt kaappejani vuokraamalla kirppispöydän. Tavara löytää uuden omistajan ja minä saan jokusen euron. Tavoitteena on, etten käyttäisi saatuja euroja kaappien uudelleen täyttämiseen.
 
11. Kysymys, jonka itse itsellesi esittäisit? Jos saisit esittää itsellesi yhden kysymyksen tai antaa jonkun elämänohjeen, mikä se olisi.


Elämänohjeeksi itselleni kehottaisin madaltamaan vaatimustasoa ja itsekritiikin määrää.
Mukavaa viikonvaihdetta kaikille!