perjantai 14. heinäkuuta 2017

Kastelujärjestelmä kasvariin


Keskiviikkoaamu valkeni yhtä harmaana niin ulkona, kuin mielessäni. Ilma oli lämmin ja kosteaa kuin viidakossa. Veli on ja pysyy poissa ja suru jyllää minussa. Päätin, että yhtä hyvin voin suremisen ohessa yrittää tehdä jotain ja lähdin kasvariin asentamaan hankkimaani kastelujärjestelmää. Minulla on aika lyhyt pinna ylipäätään ja järjestelmän osia ihmetellessäni meinasi se viimeinenkin pinna katketa. Pari kertaa letkut olivat vähällä lentää kurkkujen joukkoon. Etenkin silloin, kun pudotin ohjelehtisen vadissa likoavien keraamisten kasteluanturien joukkoon.


Aurinkoisina päivinä kasvari kylpee aamusta iltaan täydessä paisteessa. Ikkuna avautuu automaattisesti ja oven käymme itse aukaisemassa. Lämpötilalukemat kasvarissa huitelevat avoimista ovista ja ikkunoista huolimatta +30 asteessa ja multatila näyttää olevan jatkuvasti aivan rutikuivaa. Yritän kastella aamuisin, jotta ylimääräinen kosteus ehtisi poistua ennen oven sulkemista illalla. Aiemmin kastelu on hoitunut ilman ongelmia parin vuorokauden välein tai harvemmin. Tänä kesänä olen saanut taiteilla sen kanssa, etten hukuta kasveja veteen tai tapa niitä kuivuuteen.


Kasvarissamme ei ole sähköä, joten oli löydettävä sähkötön ratkaisu. Jo kevätmessujen yhdeksi tutustumiskohteeksi olin ajatellut kastelujärjestelmiä. Eipä niitä liiemmin ollut näytillä, eikä muutenkaan kovin paljon vaihtoehtoja tarjolla. Blumat-kastelujärjestelmää esiteltiin Kivikankaan osastolla, mutta silloin en vielä tehnyt ostopäätöstä. Kasteluongelman nyt konkretisoituessa googletin jälleenmyyjiä (mm. Bauhaus, Hongkong, Hankkija, Kivikankaan verkkokauppa 59,90 €) ja kävin lähellä olevasta kaupasta jokin aika sitten Blumatin hankkimassa. Peruspaketti sisältää 12 kasteluanturia, 7 metrin pätkän letkua ja tarvittavat liittimet. Lisäksi piti ostaa vesisäiliö, jollaiseksi kelpuutin mustan 150 litran muovisaavin. 

Saavi kätkeytyy sopivasti kasvarin nurkkaan, tomaattien taakse.

Pienen kennokasvarimme koko saneli myös vesisäiliön koon. Alkuun olin hankkimassa 200-litraista säiliötä, mutta se ei olisi mahtunut ovesta sisään. Tuskin nurkkaankaan seisomaan. Itse asiassa olen ihan tyytyväinen mustaan vesisäiliöön, sillä se sitoo päivän aikana lämpöä ja luovuttaa vastavuoroisesti sitä yöaikaan kasvariin. Toimii siis samalla myös lämmittimenä.

Säiliöliitin ja kasteluletku kiinnitettyinä vesisäiliöön.

Ukkokulta porasi säiliön alalaitaan ohjeiden mukaisesti reiän ja asensi siihen liittimen, johon taasen kasteluletku kiinnitettiin. Vesisäiliön alle kokosin isokokoisista tiilistä korokkeen, jotta vesi kulkeutuisi järjestelmään ohjeiden mukaisesti. Valutin säiliöön ensin sen verran vettä, että sain sen kulkemaan järjestelmään. Kun anturit letkuineen oli asennettu, täytin saavin.


Pakkauksessa olleita kasteluantureita piti liottaa tunti ennen asennusta. Multatila oli kasteltava läpimäräksi. Hetki meni antureita oikeille paikoilleen asetellessa. Säätämiseen menee varmasti jonkun aikaa, jotta löytyy oikea kastelutaso. 

Pakkauksessa tuli aika selkeät ohjeet. Erinomaiseksi lisäavuksi löytyi Kivikankaan sivuilta kuvallinen (Blumat -katelujärjestelmä kasvihuoneessa) ohje, joka selkeytti asiaa melkoisesti.

Tomaatti Yellow pearshaped

Tämä ei ole mikään yhteistyöpostaus Kivikankaan tai minkään muunkaan tahon kanssa. Koska aika moni on tänä vuonna hankkinut itselleen kasvihuoneen, ajattelin heidän painivan samanlaisten kasteluongelmien kanssa. Siksi on hyvä, että tarvittavat tiedot löytyvät helposti, eikä jokaisen tarvitse niitä tahollaan kaivaa netin syövereistä. 


Saatuani kastelujärjestelmän asennettua, oli pilvet väistyneet ja aurinko paistoi kauniisti ja lämpimästi taivaan täydeltä. Piti käydä vaihtamassa shortsit, sillä hiki valui pitkin otsaa kuumassa kasvarissa touhuamisen jäljiltä. Oloani viilentääkseni jäin kitkemään kasvimaalaatikoiden lomassa kulkevia kivituhkakäytäviä. Pienellä pallilla istuen ja välillä ympäristöä katsellen tehtävä sujui leppoisasti. Innostuin kitkennästä niin paljon, että pidin vain kahvi- ja ruokatauot ja sain kitkennän tehtyä illansuussa. En enää jaksanut käydä haravoimassa hiekkaa tasaiseksi ja rapskulehtilaatatkin jäivät harjaamatta. Teen sen sitten, kun sade aikanaan lakkaa.

Parsa on kuin hentoinen joulukuusi koristeineen.