tiistai 14. kesäkuuta 2011

Lapiohommia

Tänään oli sopivan pilvinen päivä lapiohommiin. Tosin sää muuttui aurinkoiseksi juuri raskaimman kaivu-urakan ajaksi. Kun olin sopivan multaisena ja hikisenä saanut istutukseni hoidettua ja lähdin sisälle pesemään itseäni, kuulin, että lähiseudulla oli vesiputki rikkoutunut ja jouduin odottamaan vettä kaksi tuntia. Kädet ja kasvot huuhtelin tynnyriin pumpatulla kasteluvedellä, mutta kokonaan en tynnyriin pesulle mahtunut. Ja vesi oli hyvin kylmää, eikä ehkä ihan puhdastakaan.

Ihan ensimmäisenä istutin uuden Valkoherukan, joka osoittautuikin punaiseksi. Kyllä harmitti, mutta maahan sen kaivoin. Syystä tai toisesta puutarhaamme tulee vain punaherukoita. Mustaherukoihin tulee äkämäpunkkia ja muita en nähtävästi kykene ostamaan tai muualtakaan hankkimaan.

Seuraavaksi kävin Suviruusun eli Rosa Poppiuksen kimppuun. Olen tykästynyt pensasruusuihin, sillä niillä saa mukavasti rehevyyttä ja varsin helpolla näyttävyyttä. Kuinkas ollakaan, kun lapion varteen tartun, en sitä hevillä kellariin kanna. Istutusten jälkeen ryhdyin kanttaamaan Kiemurapenkin reunoja, jotta se ei täyttyisi nurmen puolelta luikertelevilla rikkaruohoilla. Olen antanut pihan eri osille, kukkapenkeille ja muille istutuksille omia nimiä. Näin niistä puhuminen ja kirjoittaminen tuntuu helpommalta ja kuvaavammalta.


Tämä on nyt Suviruusupenkki. Kivien vieressä tänään istutettu Suviruusu eli Rosa Poppius ja takana vaaleanpunakukkaista villiruusua. Saattaisi olla Mökinruusu.

Tämän Kiemurapenkin nimen saanut kukkapenkki syntyi viime kesänä.
Jossain puutarhaohjelmassa neuvottiin käyttämään puutarhaletkua apuna kukkapenkin suunnittelussa. Letku on sopivan taipuisa ja sillä saa mukavasti muotoiltua haluamansa penkin. Testasin niksiä, ja hyvä tuli.

Kiemurapenkki toisesta suunnasta.

Kirvojen jälkeen tulivat muurahaiset ja se oli nupun loppu.

Tänä kesänä on paljon kirvoja ja näyttävät olevan tuhoisia. En ole tutkinut niiden olomuotoa sen tarkemmin, mutta erityisesti ruusunnuppuihin ovat mieltyneet. Seinällä kiipeävästä Pohjantähdestä kirvat popsivat kaikki nuput. Ei tullut ainttakaan kukkaa. Pensaita voi sentään ruiskuttaa vedellä, mutta seinälle en viitsi letkutella.
 

Tyypillisesti kaatosateet tulevat Pionien kuknta-aikaan, mutta nyt lykästi Juhannusruusua.


Tämän ruusun kukinto ei välttämättä ole kaikkein kauniimpia, mutta minusta siinä on jotain herkkyyttä. Ja nuput ovat hienostuneita.Eräs tuttava on istuttanut kukkapenkkeihinsä runsaasti Ruohosipulia. Se on aika kaunis ja siitä voi käydä napsimassa makua tomaatin päälle. Olen nyt innokkaasti ryhtynyt monistamaan Ruohosipulia. Mukavan tuhdin pehkon saa istuttamalla siemeniä kukkapurkkiin. Sitä voi kesän ajan hyödyntää ruoanvalmistuksessa ja syksyllä siirtää sopivaksi katsomalleen paikalle maahan.Puutarhatyöhön tulee aina uutta haastetta, kun Juuson flexiä täytyy käydä siirtelemässä, jotta se näkee minut. Muuten se ei välitä piirun vertaa multahommista.