maanantai 9. joulukuuta 2013

Joulujuttuja hommaillessa

Helsingin Esplanadin jouluvalaistusta Svenska Teaternin edustalla

Meille on tullut talvi - ainakin vähäksi aikaa. Huomiseksi nimittäin on luvattu jälleen plusasteita ja mahdollisesti silkkaa vesisadetta. Viikonvaihteen ajan on kuitenkin ollut oikein kaunista, koska maata peittää kevyt lumikerros ja lämpömittari on pysynyt kiltisti pakkasen puolella. Tänään ihan kunnolla, sillä joku aika sitten mittaria vilkaistessani se näytti -9 astetta. Toissa yönä sataneen lumen ehdin vasta tänään kolaamaan pihassa siistiin malliin. Pääsihän sitä ihan hyvin pihalla kävelemään, mutta kolattuna on siistimmän näköistä.

Minna Parikan kenkämyymälän joulusomistus

Elämä näyttää nyt olevan niin joulua, niin joulua. Lauantaina kävin ystäväni kanssa Helsingin Kansallisteatterissa katsomassa Neljäs tie -esitystä, joka oli aika puhutteleva ja ajatuksia herättävä kertomus suomalaisesta päätöksenteosta ja siitä, mihin se on johtanut ja saattaa johtaa tulevaisuudessa. Teatterikäyntiin toi erityisyyttä meille tarjoutunut mahdollisuus opastettuun kierrokseen teatterin taustatiloissa. Aikamoinen koneisto tarvitaan jopa yksittäisen esityksen aikaansaamiseksi ja yleisölle esitettäväksi.

Sirkka Kannusmäen Huovutettu kukkakauppa

Ennen teatterikokemusta kävimme kuitenkin Senaatintorilla katsastamassa Tuomaanmarkkinat. Mitään en sieltä ostanut, koska mikään ei herättänyt kovin suurta kiinnostusta. Huovutetut hatut, tukuttain villasukkia, lasikoruja, taontatöitä, silakkaa jos jonkinlaisessa liemessä, leivonnaisia ja ihan kaikkea, mitä yleensäkin joulumyyjäisissä on tarjolla. Yhdessä kojussa sentään oli jotain hiukan erilaista, siihen nähden, mitä yleensä on ollut tarjolla. Sirkka Kannusmäen huovutetut kukat olivat minusta aivan ihania. Hyvällä maulla suunniteltuja ja taidolla tehtyjä. Mielessäni jo pohdin, milloin ja kenelle kävisin huovutetun kukka-asetelman hankkimassa.


Ehkä Sirkan tuotteet miellyttivät minua siitäkin syystä, että väreinä oli lähinnä vihreää ja valkoista, mutta varmasti myös siksi, että tuotteet saivat ajatukset siintämään kesään ja puutarhaan. Kojussa esillä olevat huovutetut liljat ja pionit lämmittivät mieltä ja ihastuttivat silmää. Huolimatta mereltä puhaltavasta kylmästä tuulesta ja kaikkialla ympärillä olevasta punasävyisestä tavaramäärästä tupsahdin hetkeksi kokonaan pois lähestyvästä joulusta. Sirkalla on hyvät kotisivut, joihin laitoin linkin tuonne ylemmäksi. Sirkan tuotteita on parhaillaan myös Tampereen joulutorilla.


Sen sijaan, että olisin juossut kaupoissa pää kolmantena etsimässä sopivia joululahjoja, olen touhunnut lähinnä hellan ääressä. Tai paremminkin uunin. Pipareita ja kakkuja on tullut leivottua. Aion tänä vuonna antaa joillekin ihmisille omin käsin tehtyjä leivonnaisia. Tein myös muutaman purkin sinappia sekä omien pensaiden mehusta punaherukkahyytelöä, joka on herkullista esimerkiksi puuron lisukkeena. En tiedä, mitä leivonnaispaketin saajat siitä tuumaavat, mutta ainakin itse olisin iloinen saadessani sellaisen lahjan. Yhden paketin sain hetki sitten postitusta vaille valmiiksi. Paketteihin on tietenkin pitänyt tehdä kortteja, joista yksi ylemmässä kuvassa.


Sukulais- ja tuttavapiirissä ei tällä hetkellä ole pieniä lapsia. En siis voi ostaa ainuttakaan nukkea tai nallea tahi legopakettia. 10- ja 11-vuotiaat tytöt sentään lähipiiristä löytyvät ja heille kirjoitin joulukirjeet. Tämän enempää ei sitten pidäkään paljastaa, koska ainakin toinen heistä käy joskus lukemassa blogiani. Kirjeiden kuoret ovat kuvassa hiukan vielä puolivalmiina.


Jänöjussi on käynyt loikkimassa pihamaan lumessa. Ilmankos Juuso niin innokkaasti istuu ikkunalaudalla pimeään tuijottamassa. Loikkiva jänö kun saa liiketunnistimella varustetun pihavalon syttymään sopivalla etäisyydellä kulkiessaan. 

Mukavaa joulunalusaikaa kaikille!