tiistai 18. syyskuuta 2018

Sipulien kätkemistä

Kosmoskukka

Sää on suosinut pihatöitä mukavasti. Jos sataa, niin ihan kunnolla, vaan ei suinkaan joka päivä. Ja kun aurinko paistaa, onkin kesäisen lämmintä. Lauantaina satoi taivaan täydeltä ja tuuli heitteli puista lehtiä ja oksia pitkin nurmikkoa. Se merkitsi sekä sisätyöpäivää että lepopäivää. Sunnuntaina aurinko paistoi heti aamusta niin kutsuvasti, että pakkohan sitä oli pihalle rientää.

Syysasteri - Aster novi-belgii 'Patricia Ballard'

Kurkien huudellessa taivaalla hyvästejään kaivoin olopihan Allaspenkkiin tilaamani kolme päivänlilja Minstrel Boyta ja kolme tarhakurjenmiekka Morning Showta. Allaspenkki on odottanut kohennusta siitä saakka, kun kaivoin muovisen vesialtaan paikalta pois. Melko pitkään ideat päässäni muhivat, sillä ainakin viisi vuotta altaan lähdöstä jo on. Ellei enemmän. Itse asiassa mitään hyvää ideaa ei ole ollut tuloillaankaan, mutta nyt alkusyksyn aikana muutoksenhalu on sentään saanut lapion uppoamaan multaan.


Kun kerran olin pihatyötamineisiin pukeutunut ja lapiolla varustautunut, päätin samantien upottaa ensimmäiset sipulit multaan. Allaspenkin jo valmiiksi muokattuun multaan oli helppo kätkeä sipuleita ja seuraavat sinne menivät:

Crocus Flower Record 30 kpl
Fritillaria persica - Persianpikarililja 2 kpl
Fritillaria imp. Rubra - Keisarinpikarililja 5 kpl
Iris 'Kathrine Hodkin' 10 kpl ja Iris 'Harmony' 15 kpl
Tulipa Pulchella Persian Pearl 10 kpl

Lisäksi istutin allaspenkkiin kerrottua tiikerililja Flore Plenoa 5 kpl ja suuresti rakastamaani tiikerilija Sweet Surrenderia 10 kpl.


Alapihan Päivänliljapenkkiin istutin 15 sinilaukkaa (allium caeruleum) ja 5 pallolaukkaa (allium karataviense). Kiemurapenkin keskikohtaan kätkin 7 vihreäraitatulppaani China Townia ja Kurgaaniin 20 kpl Darwintulppaani Pink Impressionia. Kurgaaniin pääsi myös 10 kpl tähtitulppaani Persian Pearlia (tulipa pulchella Persian Pearl).


Vastapäätä sisäänkäyntiä istutin samaista Darwintulppaani Pink Impressionia 10 kpl ja 15 kpl kirjopikarililjaa (fritillaria meleagris Mix).

Tulppaneilla ei vielä olisi ollut kiire, mutta sinnepä menivät samantien. Yksi satsi sipuleita on netin kautta tilattuna tulossa ja se sisältää lähinnä tulppaaneja ja laukkoja. Tuntuu vähemmän työläältä istuttaa sipulit erissä, joten hyvä, että sain tähän mennessä hankitut istutettua.

Aronia

Joka vuosi olen pyrkinyt istuttamaan myös uusia syysmyrkkyliljoja (colchicum). Nyt istutin yhden Waterlilyn Allaspenkkiin. Vanhoista syysmyrkkyliljoista ei näy vilaustakaan. Yleensä ne ovat meillä ilmestyneet aika myöhään, mutta hiukan olen huolissani, ettei vaan menneen kesän kuivuus ole niitä tappanut. Sylvin Elämää luonnossa -blogissa syysmyrkkyliljat kukkivat jo viikko sitten (tosin Sylvin puutarha on Ruotsissa vähän eri vyöhykkeellä) ja Saaripalstan Sailankin syysmyrkkyliljat jo kurkkivat maasta. 

Koristeomena - Malus purpurea 'Aamurusko'

Tänä syksynä motivaatio sipulien istuttamiseen on vähän kadoksissa. Ylipäätään en ole järin ihastunut syyssipulien istuttamiseen, mutta keväisen kukkaloiston toivossa jaksan kyllä urhoollisesti peitellä sipuleita multaan. Vuosi sitten istutin 1192 sipulia. Melkoinen osa niistä jäi joko kokonaan nousematta, tai nousi minikokoisena ja nekin lilliputit kukkivat pikavauhtia. Surkeinta lienee se, että parhaimman kukinnan aikaan makasin sairaalassa ja pääsin ihastelemaan joitakin kukkia lähinnä Ukkokullan ottamissa kuvissa. Yhtään en kadu viime vuoden panostusta sipuleihin, mutta ehkä keväisen kukinnan menetys vaikuttaa lamauttavasti uuden innostuksen syntymiseen.


Yhden tympeän homman sain sunnuntaina hienosti pois tekemättömien töiden listalta. Pesin läjäpäin muovipotteja, eri kokoisia ruukkuja ja kasvarin istutusaltaat. Muovipotit laitoin kuivumaan nurmikolle levitetyn pressun päälle. Aurinkoinen ja tuulinen ilma kuivattu potit nopeasti ja parin tunnin päästä ne oli jo nätisti pinnottuina kellarin hyllyllä. Onpa kiva keväällä kylvää siemeniä ja siirtää itäneitä taimia kasvamaan puhtaisiin potteihin. Usein kylvöhommat on joutunut aloittamaan pottien pesulla. Kerrankin jaksoin olla kaukaa viisas. Jippii!


Näin ne syyshommat etenevät. Kun yhden saa pois päiväjärjestyksestä, viisi on jo jonossa odottamassa. Haikeaa kyllä, mutta seuraavaa kesäähän näillä syystöilläkin jo valmistellaan. Raikkaita syyskuun päiviä teille kaikille!