maanantai 18. huhtikuuta 2016

Kevätsateen jälkeen

Kevätvuohenjuuri - Doronicum orientale

Sade alkoi lauantai-iltana ja jatkui eilisen päivän, välillä oikein kunnolla ikkunalautoja takoen. Ei harmittanut laisinkaan, sillä sulattipa routaa ja putsasi ylimääräisiä pölyjä. Aika kuivaakin alkoi jo paikoitellen olla.


Kevät on saapunut monessakin mielessä, sillä lakaisukone ehti vihdoin meidän kotitielle. Johan tässä ehdittiin kärvistellä ohi kulkevien autojen nostattamissa pölypilvissä.

Sormustinkukka - Digitalis purpurea

Mitään vihreää vallankumousta ei sade mukanaan tuonut, mikä johtunee koleasta säästä. Radion mukaan mennään ihan normisäässä, joten ehkä tässä vain itse on jo valmiina vastaanottamaan lämpöä ja jopa t-paitakelejä. Täytyy kuitenkin muistaa, ettei vielä olla edes vapussa ja silloin perinteisesti on saanut kaivaa tumput ja pipon esiin. Mikäli on ne jo ehtinyt talvisäilöön pakata.


Pihatarkastusta tehdessäni huomasin sormustinkukkien saaneen eloa lehtiinsä. Muutama päivä sitten siellä täällä oli ruskeita limanuljaskoita, mutta nyt niiden nuljaskaryppäiden keskelle on kasvanut vihreitä pikkuruusukkeita. Viime kesä oli sormustinkukkien juhlaa, joten mielenkiintoista nähdä, keskittyvätkö pukkaamaan lähinnä uusia kasvustoja.

Lemmikki - Myosotis sylvatica

Loppukesästä aina vähän surettaa riipiä lemmikkikasvustoja kompostiin, mutta kun niitä ruskean kuivettuneita ryppäitä on kukkapenkit täynnä. Ei kannattaisi sitä asiaa murehtia, sillä takuuvarmasti uutta kasvua riittää jälleen keväällä. Joka sitä epäilee, kannattaa niitä kuivia varsia liikutellessaan kuunnella, kuinka siementen joukko rapisee multaan.


Mutta mikä on tässä kuvassa? Paikalla kasvoi aiemmin lewisia, ja siltä tuo vähän näyttääkin. Tosin lewisian siirsin jo viime vuoden alkukesästä toiseen paikkaan, mutta olisiko siitä jäänyt osia vanhaan paikkaan? Listojeni mukaan en ole tuohon paikkaan mitään tilalle istuttanut.


Monilla jo kukkii ties mitä pihoissaan, mutta meillä ollaan pitkälti vielä piippovaiheessa. Nekin, jotka kukkivat, ovat sen verran etäällä, että lähelle päästäkseen pitäisi astella mullasta työntyvien piippojen päällä. Sitä en henno tehdä. Hauskoja ovat nuo mullastakurkkijatkin. Tuokin kuvassa ikäänkuin suu ammollaan ja huulet kevätjuhlia varten punattuina ponnistaa valoa kohti.

Isomaksaruoho - Sedum telephium/Hylotelephium telephium

Isomaksaruohosta on vähitellen tullut eräs suosikeistani. Etenkin syksyllä se kukkii pitkään ja hartaasti silloin, kun monet ovat jo aikaa sitten lopettaneet. Sieltä se taas pukkaa suloisia ruusukkeitaan, kuin pikkuruisia suukkosuita.

Mukulaleinikki - Ranunculus ficaria (vasemmalla puolella punaisena Töyhtöangervo)

Tänään oli tarkoitus vain tehdä pikainen pihakierros. No, tulipa sitten lakaistua alapihalle johtavat portaat ja haravoitua nurmikko portaiden alapäästä. Kun ne lumetkin vihdoin kaikki sulivat. 

Pystykiurunkannus - Corydalis solida

Pihakierroskin kesti yllättävän pitkään, kun samalla tuli noukittua useampi kotiloyksilö purkkiin. Tällä hetkellä pihalla on kaksi etikalla höystettyä pesuainepurkkia, mutta taidanpa viedä vielä pari lisää. Kun purkkeja on talon joka nurkalla, ei tule kiusausta jättää kotiloita poimimatta. Niitä on ihan mahdottoman vaikea paikallistaa uudelleen, jos välillä poistuu hakemaan etikkapurkkia. 

Meidän pihalla en vielä ole nähnyt kotiloiden ryömivän, mutta eilen kävin kyläilemässä vanhassa puutarhassa, jossa useampi kotilo kulki tarmokkaasti kuivaa kortta pitkin ylöspäin. Kyllä ne meilläkin liikkuvat, sillä miten muuten löytäisin aina uusia samoista paikoista.

Kurgaani valmiina kesään

Piha on osapuilleen haravoitu ja kukkapenkkehinkin katemullat levitetty. Seuraavaksi voisi ryhtyä leventämään pikkupuutarhan yhtä polkuhaaraa, kuten tälle keväälle olen tehtäväksi suunnitellut. Uskoisin, että eilinen sade on maata jo sen verran sulattanut, että lapioiminen onnistuu. Pitänee kuitenkin ensin odottaa tilaamiani kivituhka- ja multasäkkiä. 

Jalopähkämö - Stachys macrantha

Vesiallaskin on ollut suunnitelmissa kaivaa ylös, mutta vasta sinne talven aikana kertynyt vesi on sulanut. Ja siihenkin projektiin tarvitsen sitä multaa, joten olkoon toistaiseksi. Uutta vesiaihetta en ole vielä löytänyt, mutta enpä ole kaupoissa liiemmin kierrellytkään.

Pelaguu Pink Inspire
 

Seuraavina päivinä taas muut hommat painavat päälle, joten pihaan ei juurikaan ehdi. Tai ei mitään isompaa touhuamaan, mutta aina sen verran aikaa jostain löytyy, että ehtii tärkeimmät paikat katsastaa ja kevätlintujen ääniä kuunnella. Ellei muuten, niin postilaatikolla käydessä voi hetkeksi seisahtaa korvia höristelemään ja keväisiä tuoksuja haistelemaan.

Mukavaa huhtikuista viikkoa kaikille!