tiistai 4. helmikuuta 2020

Lunta vettä vuorotellen


Jos kaikki talven aikana satanut vesi olisi tullut lumena, meillä varmasti kilpailtaisiin Lapin kanssa hankiennätyksistä. Vesisateet eivät ole olleet hengitystä helpottavaa harmaata kosteutta, eikä edes pientä tihkua, vaan enimmäkseen sateet ovat tulleet voimalla ja kestäneet kokonaisia päiviä kerrallaan.

Galanthus nivalis - Lumikello

Kuuntelin viikolla radiosta haastattelua, jossa käsiteltiin tällaisen lumettoman ja vesisateisen talven vaikutuksia luontoon ja kasveihin. En ollut kynän ja paperin äärellä ohjelmaa kuunnellessani, joten paljon mielenkiintoista vilahti ohi. Harmikseni en myöskään myöhemmin etsiessäni löytänyt ohjelmaa, jotta olisin voinut tarkentaa muistikuviani haastattelusta kuulemistani asioista.

Clematis alpina - Alppikärhö - ihan liian aikaisin.

Kotimaiset luonnonkasvit pärjäävät melko hyvin lumettomuudessakin. Ne sietävät tilapäisesti jopa -30 asteen pakkasia. Sen sijaan monet muualta maailmasta suomalaisiin puutarhoihin vuosien aikana saapuneet puut, pensaat ja perennat ovat vaarassa. Ne tarvitsevat lumipeitteen pakkasilta suojaamaan. Puutarhakasvien juuret alkavat kärsiä maan jäätyessä -9 asteeseen.

Caragana arborescens 'Pendula' - Riippahernepuu

Mielenkiintoista oli maininta havujen erinomaisesta suojaavuudesta. Havut ovat riittävän ilmavia, jolloin homeet eivät helposti pääse pesiytymään suojattaviin kasveihin. Havujakaan ei ole hyvä laittaa märkään ja sulaan maahan, varsinkaan kovin tiiviisti. Silloin myyrät ja homeitiöt pääsevät mellastamaan rauhassa kasvien parissa.

Ribes nigrum 'Pohjan Jätti' - Mustaherukka

Haastateltava puutarha-alan ihminen oli vanhempi mieshenkilö, jonka nimi ja titteli jäivät minulta kuulematta, pahoittelen. Hän sanoi olleensa alalla todella kauan. Tällainen talvi, kuin nyt täällä etelässä, on hänelle ensimmäinen laatuaan. Niin se on myös 1800-luvulta alkaneen mittaushistorian mukaan, joten yksittäiset toteamukset "lumettomia ja lämpimiä talvia oli silloin ja tällöin", ovat niitä muistojen kultaamia tarinoita, jotka voi sivuuttaa sen kummemmin kommentoimatta. Ellei tarinaniskijä nyt sitten satu olemaan poikkeuksellisen pitkäikäinen ja hyvämuistinen ihminen.

Hydrangea petiolaris - Köynnöshortensia

Täällä etelässä kuulemma jo pähkinät kukkivat. Niillä on huono ennuste, sillä pakkanen vie takuuvarmasti kukinnot. Turussa on jo annettu ensimmäinen siitepölyvaroitus.

Rhododendron 'Cunningham's White'

Mielelläni otan kevään ja lämmön vastaan, enkä yhtään kaipaa jatkuvia lumitöitä. Silti olen huolissani, miten kasvit tällaisista ilmiöistä selviävät. Ehkä vielä yhden kasvukauden sinnittelevät, mutta väkisinkin haavoittuvuus lisääntyy. Jatkossa on kasvivalinnoissa tarkemmin huomoitava esimerkiksi niiden kylmän ja märkyyden sieto. Mikäli tällaiset talvet yleistyvät, kuten näyttää, on varauduttava kasvimenetyksiin ja lisääntyviin tuholaisiin sekä kasvitauteihin. Sopeutuminen muuttuneisiin olosuhteisiin vie aikaa. Yksi tai kaksi vuotta ei siihen riitä.

Picea glauca 'Conica' - Kartiovalkokuusi

Erilaiset haasteet ja hassut postausideat ovat tervetulleita näinä aikoina, kun omassa pihassa kuvattavaa saa keksimällä keksiä. Helmikuu menee onneksi nopeasti ja maaliskuu on jo ensimmäinen kevätkuukausi. Huraus vain, niin olemme keskellä kevättä.


Harmikseni peurat ovat jälleen löytäneet tiensä puutarhaamme. Perjantaiaamuna seurasin peuran jälkiä yläpihalta alapihalle. Siellä se oli pyörinyt pitkin poikin ilmeisesti etsien reittiä pois pihaltamme. Ei ollut loikannut puolitoistametrisen aidan yli, vaan palannut takaisin yläpihalle ja sieltä puiston kautta metsään. Toistaiseksi en löytänyt mitään muita peuratuhoja, kuin syviä sorkanjälkiä pehmeissä kukkapenkeissä ja puiden juurilla. Toivon hartaasti, että vierailut jäävät satunnaisiksi tai mieluummin loppuvat kokonaan.

Veljenvaimon Roope

Hiukan alaviritteisen postauksen loppuun sopii kissallinen karvaterapia. Veljenvaimon Roope oli alkuun hiukan loukkaantunut, kun vahingossa vein häneltä keittiön tuolin. Roope pomppasi kauas minusta, mutta hetken kuluttua palasi lähelleni lämmittelemään itseään patterin kupeeseen. Sieltä oli hyvä tiirailla, koska oma tuolipaikka vapautuu mokomalta naisihmiseltä.