sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Juurakoita, mukuloita, sipuleita

Pioni Coral Charm (kuva: Taimimoisio)


Postista tuli ilmoitus paketista, jonka kävin tänään noutamassa. Tilasin kuukausi sitten Kauppilasta tarjousliljoja, enkä sitten voinut vastustaa himoitsemani Coral Charm -pionin juurakoita. Viime kesänä katselin taimikaupassa Coral Charmin hintoja ja sen verran korkeita olivat, että jäi ostamatta. Verkkokaupasta kahden juurakon hinnaksi tuli 14 euroa, joka ei ole paljoa, jos vain saan ne onnistumaan kasvussa.

Lilium Henryi eli Heikinlilja (kuva netistä, ei kuvaajan nimeä)

Oranssi ei ole kukissa lempivärejäni, mutta tämä Heikinlilja oli niin komean näköinen. Ajattelin, että kyllä sille sopiva paikka löytyy. Itse asiassa joudun kaiken aikaa itselleni tolkuttamaan, että kasvien hankkiminen tällä tavoin on aivan vääränlainen. Siis että ensin tulee kasvi ja sitten ryhdyn miettimään sille paikkaa. Kaikille on tähän saakka sopiva paikka löytynyt, joten ei tässä nyt mitään katastrofia Heikinliljankaan suhteen synny. Siitä huolimatta voisin vähitellen muuttaa toimintatapaani.

Lilja On Stage (kuva Kauppilan sivuilta)

Toinen tilaamani liljapakkaus sisälsi kaksi On Stage -puuliljan sipulia. Puuliljoja en ole vielä kokeillutkaan.

Dahlia Pink Blend (kuva Kauppilan sivuilta)

Kolmannessa paketissa oli kuusi Dahlia Pink Blendin juurakkoa. Vai onko daalialla mukulat?

Daalioista minulla on hyvin vähän kokemuksia. En ole kovin ihastunut kukkiin, joiden mukuloita tai juurakoita täytyy kaivella syksyisin kellariin säilytettäväksi. Puutarhassa on syksyisin muutenkin ihan riittävästi tekemistä, joten olen ajatellut, ettei minun tarvitse kaikkeen ryhtyä. Vaan ruukkuihin hommaan kuitenkin jotain kukkivaa, miksei siis kokeilisi vaihteeksi daalioita.

Pikkuinen ongelma syntyi siitä, ettei minulla ollut riittävästi hyvää multaa sisätiloissa. Syksyllä muistin nostaa yhden mustanmullan säkin kellariin, mutta siitä on talven aikana melkoinen osa käytetty. Pihalla oleva multa on jäässä. Ohjeissa kehotettiin istuttamaan etenkin liljat mahdollisimman nopeasti. Muutamaan päivään on vähän epätodennäköistä ehtiä multakauppaan, joten piti laittaa aivonystyrät hyrräämään ja kehittää jokin väliaikaisratkaisu.

Sekoitin sitten taimimultaa ja mustaamultaa. Kaivoin kellarista isoimmat muoviruukut, joita onneksi on tullut esimerkiksi havukasvien mukana ja tein taimimullasta ja mustasta mullasta sekoituksen. Daalioiden juurakot ovat melkoisia mustekalalonkeroita ja niille ei tahtonut sopivan kokoisia purkkeja löytyä. Ulkoruukuissa olisi tilaa, mutta niihin ei nyt ole riittävästi multaa. Olkoot tässä vaiheessa vähän ahtaasti, kun ei muutakaan ratkaisua ensi hätään löydy. Ruukut ovat nyt autotallin hyllyssä ikkunasta tulevassa valossa. Lämpötila siellä on noin +10 asteen tienoilla. 

Sanokaa nyt viisaammat ja kokeneemmat, voinko pitää daalioita ja pioneja näissä olosuhteissa, vai mitä suosittelette? Liljojen sipuleille muoviruukkujen tila riittää kyllä hyvin. Liljat ja pionit pääsevät myöhemmin maahan, mutta daaliat varmaankin siirtyvät ulkoruukkuihin.
 

Puutarhaunettomuutta

Köynnöskuusamassa on jo isot silmut.

Lauantai-illan brittidekkarin jälkeen tuntui siltä, että nyt voisi kallistaa päänsä tyynylle. Seurakseni jalkoja lämmittämään sain Juuson. Hetken luettuani sammutin valot ja sitten olikin uni tiessään. Osittain siihen vaikutti Juuson äänekäs kuorsaaminen. Suurempi syy unettomuudelle taisi kuitenkin olla tälle ajanjaksolle tyypillinen ajatusten karkaaminen puutarhaan.

Puutarhaportti eräässä verkkokaupassa.

Jo pitkään mieleni on tehnyt kaunista puutarhaporttia alapihalle. Ukkokulta osaisi kyllä tehdä puusta toiveideni mukaisen, mutta kun en jaksa pyytää ja anella ja vihdoin lupauksen saatuani useita vuosia odotella. Niinpä löysin kuvan mukaisen puutarhaportin eräästä verkkokaupasta. Asiakaspalautteen mukaan sen ei ole niitä vankimpia rakenteeltaan ja tuppaa ajan mittaan ruostumaan. Hinta on kuitenkin sopiva kukkarolleni ja rakennelma on helppo koota itse. Vuosien tuoma patina ei minua haittaa. Laitetaanpa harkittavaksi.

Sitruunapelargoni Pink Capitatum (kuva Viherpeukaloiden sivulta)

Seuraavaksi ajatukset riensivät kesäkukkaistutuksiin. Joka vuosi päätän suunnitella istutukset etukäteen ja yhtä varmasti huomaan jättäneeni suunnittelun puolitiehen. Tai mikä vielä tyypillisempää, menen kesäkukkaostoksille, enkä saakaan hakemaani vaan palaan kotiin ihan jonkun muun puskakassin kanssa. Ne kesäkukat kun pitää saada sillä kellonlyömällä, kun päätän ne hankkia. Ei puhettakaan, että voisi kierrellä kaupoissa useampana päivänä saadakseen etsimänsä. Kaupoissa kierteleminen ja osteleminen on alkanut tympiä yhä enemmän, vaikka kyseessä olisi niinkin mukava asia kuin kasvit ja kukkaset.
Pelargonia Rose Mega Splash (kuva Viherpeukaloiden sivulta)

Yön hiljaisuudessa kaivelin netistä joitakin kesäkukkamahdollisuuksia. Pelargoniat ovat nyt niin muodikkaita, että niistä näyttää löytyvän valtavasti erilaisia vaihtoehtoja. 


Ja tähän karvaiseen kaveriin tyssäsi tietokonesessioni. Kun vihdoin sain kissan pois näytön edestä, se lysähti puolittain näppiksen päälle vaatimaan rapsutuksia. Pöydällä pyörii irtokarvoja ja niin niitä pyörii naamallani ja suussani ja ihan kaikkialla. Ei tässä muu auta, kuin kömpiä takaisin omaan petiin.

Hyvää yötä ja mukavaa sunnuntaipäivää!
.