lauantai 19. maaliskuuta 2022

Tulevaisuuden puutarha

Herneet 5.7.2021

Lumimassan sulamista ja pikkuisten taimien kasvamista odotellessa on arjen pyörityksen lisäksi aikaa käsitöille, lukemiselle ja vaikkapa telkun katsomiselle. Ruotsalaisen Puutarhakausi -ohjelman 7. kausi ehti jo päättyä, mutta sen jatkoksi YLE Femmalta alkoi neliosainen tanskalainen Tulevaisuuden unelmapuutarhat.

Runsautta kasvimaalla 13.8.2021

Tulevaisuuden unelmapuutarhat -ohjelman kaikki jaksot on jo katsottavissa YLE Areenasta. Itse katsoin torstaina telkusta ensimmäisen osan. Olipa innostava ja inspiroiva ohjelma, vaikka kyse olikin hyötykasvattamisesta tavallista kotipuutarhaa laajemmassa mittakaavassa.


Ohjelman ensimmäisessä jaksossa nimeltään Syötävä puutarha tutustuttiin Lontoon kaupungin alla olevaan, toisen maailmansodan aikaiseen väestösuojaan perustettuun hyötykasvikasvattamoon. Pimeissä kaariholveissa kasvatetaan monenlaista salaatti- ym. kasvia ledvalojen, kokolattiamattojen sivutuotteiden sekä veden kierrättämisen avulla. Kun englantilaisessa luonnossa satoa saadaan vastaavista kasveista noin 3 vuodessa, väestösuojassa vastaava luku on 62. Salaatit ja kaalit lähtevät suoraan ilman pitkiä kuljetusmatkoja ja välikäsiä ravintoloihin ja kauppoihin. Kasvatettavien valikoimaa laajennetaan koko ajan. 

Koral-paprikat 13.8.2021

Mielenkiintoista oli myös katsella kanadalaisen supermarketin kattopuutarhaa, jossa niin tomaatit, salaatit kuin munakoisotkin matkasivat muutaman rappusen verran puutarhan alla olevan kaupan tiskille. Kaupassa asiakkailla on mahdollisuus seurata, mitä heidän päänsä päällä kulloinkin kasvien kanssa tehdään.

Kerrassaan upea oli minusta vanhan englantilaisen kartanon hyötypuutarha, josta poimitaan tuoretta syötävää paikallisen ravintolan asiakkaille tarjottavaksi. Samalla pyritään "opettamaan" asiakkaita nauttimaan kunkin satokauden antimista sen sijaan, että he tilaisivat jostain toiselta puolelta maapalloa tuotavia vihanneksia.

Ohjelmassa oli myös esimerkki, kuinka tavallinen kaupungin asukaskin voi saada hyödyllisiä muutoksia aikaan. Tanskalainen kaveri oli pitkään katsellut kerrostaloasuntonsa ikkunasta piikkilangoilla aidattua roskasäiliön kattoa sillä seurauksella, että lopulta hän lähti purkamaan piikkilankoja pois ja perusti katolle korttelipuutarhan. Nyt katolla kasvatetaan monenlaista hyötykasvia asukkaiden käyttöön. Sen lisäksi, että ihmiset pääsevät itse kasvattamaan syötävää ruokapöytäänsä, syntyy asukkaiden välille tervettä ja monipuolista yhteisöllisyyttä.

Kurkkuja 4.7.2021


Ohjelman seuraavissa osissa teemoina ovat Ilmastopuutarha, Parantava puutarha ja Uniikki puutarha. Jollen ehdi katsoa jaksoja Areenasta, aion istahtaa telkun ääreen seuraavina torstai-iltoina. 

Käytössäni ei ole hehtaaritolkulla maata hyötykasvien kasvattamiseen. Mutta pienelläkin pläntillä on mahdollisuus tehdä yhtä jos toistakin. Vähintäänkin tällaiset ohjelmat saavat harmaat aivonystyrät aktivoitumaan. Päässä pyörii siemenpussikuvien lisäksi kasvimaan pohjapiirros. Menee hetki saada ajatusmaailma johonkin järjestykseen. Taisinkin tarvita juuri tällaista sysäystä saadakseni itseni konkreettisen tekemisen pariin.


 Mukavaa viikonloppua ja erityisesti Minna Canthin ja tasa-arvon päivää kaikille!

 

25 kommenttia:

  1. Onpa kivan kuuloinen ohjelma, kiitos vinkistä! Areena on kyllä loistava, kun sieltä voi katsoa ohjelmia silloin, kun itse ehtii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulevaisuuden unelmapuutarhat on mielenkiintoinen. Uskallan jo ensimmäisen osan katsottuani suositella. Hämmästyttävää, millaisia mahdollisuuksia kasvattamiseen löytyy pikkuisen ideoimalla ja totuttuja tapoja laajentamalla. Eikä noissa puutarhoissa kukkiakaan unohdeta.

      Poista
  2. Tämä on hyvä aika pyörittää ideoita, kun vielä on lunta, mutta puutarhaenergia jo hyrrää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämpimästi paistava aurinko laittaa puutarhaenergian hyrräämään entistä voimallisemmin.

      Poista
  3. Kiitos ohjelmavinkistä. Olin jo pienentämässä kasvimaan pinta-alaa mutta en taidakaan tehdä sitä. SVT näyttää jos Puutarhakauden 8. kauden. Kovin en ruotsin kieltä osaa, mutta puutarhan kieli on universaalia joten katsominen onnistuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruoan hinta tulee nousemaan ja jostain voi tulla pulaakin. Itse kasvattaminen saa uudet merkityksen.
      Minun on pitänyt katsoa Puutarhakauden kahdeksannen osat SVT:ltä, mutta enpä ole vielä ehtinyt. Ihan varmasti ohjelmasta saa paljon irti huonommallakin kielitaidolla.

      Poista
  4. Thanks for the mention of the garden shows. More for me to watch - great.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. You're welcome. You can get new ideas from such programs yourself.

      Poista
  5. Mahtava juttu!

    Meidän työpaikalla on koordinoitavana tällainen CircularHoodFood - Ruoan kiertotalous kaupunkikortteleissa -hanke (https://www.hsy.fi/ymparistotieto/projektit-ja-hankkeet/circular-hood-food/). Tuolta sivulta löytyy linkkejä kaikkeen mielenkiintoiseen uuteen ruokatalouteen ja -viljelyyn. Projektipäällikkö Roosan kanssa olen päässyt mukaan haistelemaan tämänkin hienon työn taustoja ja tekemisiä 🥰.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin tutustumassa CircularHoodFood-hankkeeseen. Todella mielenkiintoista ja monitahoista. Ilahduttavaa, että meilläkin ollaan ajan hermoilla. Näen tärkeänä, että ruoan tuottamisessa huomioidaan kierrättäminen. Siitä löytyy taatusti paljon potentiaalia vaikka mihin.

      Poista
  6. Kiva ohjelmavinkki! Herätti minunkin mielenkiinnon! Eli täytyypä katsella itsekin 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että kiinnostuit. En ole vielä muita jaksoja katsonut, mutta tuskin tulen pettymään.

      Poista
  7. Kiitos ohjelmavinkistä, nyt olisi todellakin hyvä hetki katsoa puutarhaohjelmia. Pitää etsiä tuo käsiin.
    Kauniit kuvasi ilahduttivat ja toivat kesän lähemmäs - ainakin mielessä 😊.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä tanskalainen ohjelma on enemmän kuin puutarhaohjelma, sillä se käsittelee samalla mm. ilmastomuutoksen aiheuttamia haasteita. Toivon ja uskon, että seuraavatkin osat ovat yhtä kiinnostavia ja innostavia.
      Kesäkuvista saa kummasti ammennettua energiaa ja toivoa uuteen kasvukauteen.

      Poista
  8. Kiitos ohjelmavinkistä! Aurinko paistaa ja lumi vajuu mukavaa vauhtia. Kevät on mukavaa aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulin juuri pihalta, jossa koko päivä on hurahtanut jään hakkaamisessa ja kalusteiden siirtämisessä kellarista pergolaan. Upea päivä!

      Poista
  9. Kiitos ohjelmavinkistä! Puutarhaohjelmat alkoivatkin olla minulta lopussa, joten kiva saada vielä hetkeksi jotain uutta ajankulua ennen kuin ulkona puuhailu vie kaiken vapaa-ajan.
    Ruuantuotanto tulee varmasti mullistumaan lähitulevaisuudessa. Ensin maailmalla suuremmissa kaupungeissa ja sen jälkeen Suomessakin. Ilmastonmuutos tekee väistämättä jossain vaiheessa perinteisestä peltoviljelystä kannattamatonta ja laajentuville kaupungeille tarvitaan myös tilaa. Ilmastonmuutoksen ja ihmisten hyvinvoinnin takia kaupunkien vihreytys hyötykasveja viljelemällä on todellinen ekoteko. Sillä saadaan ainakin kuljetuksesta aiheutuvia kustannuksia ja päästöjä pienennettyä paljon. Täysin sisätiloissa, kuten vaikkapa tuolla Lontoon väestönsuojassa, tapahtuva viljely on todella mielenkiintoinen innovaatio minusta. Sillä saadaan viljeltyä pienemmässä tilassa paljon enemmän kasveja sekä vältetään säästä ja tuholaisista aiheutuvia kustannuksia ja hävikkiä. Kaiken lisäksi satoa voi kasvattaa jatkuvasti ympäri vuoden. Muistelen jostain lukeneeni, että joku olisi jo kehitellyt Suomeenkin johonkin ravintolaan vastaavalla periaatteella toimivan systeemin (olikohan Henri Alén?). Perinteisempiä pelto- tai kattoviljelmiä on varmaan jo useammallakin ravintolalla Suomessa.
    Lähi- ja sesonkiruoka-ajatus on ollut jo pitkään pinnalla ja minusta sen voisi aivan hyvin laajentaa myös ruokakauppoihin sillä ajatuksella, että vähennettäisiin ympäri maailmaa kuskattavien elintarvikkeiden tuomista ja nostettaisiin samalla niiden hintoja. Hintojen nostosta syntyvä "ylijäämä" voitaisiin ohjata suomalaisen ruuan tuotantoon. Tiedä sitten, millainen poru siitä syntyisi, jos vaikkapa espanjalaisen tomaatin kilohintaan lisättäisiin muutama roponen (esim. jonkun "elintarvikkeiden kilometriveron" muodossa) ja ohjattaisiin saatava summa suomalaiselle Topi Tomaatinviljelijälle. Vastaavaa sovellettaisiin kaikkiin elintarvikeryhmiin: ruotsalaisista maitotuotteista kuluttaja joutuisi maksamaan pikkuisen enemmän kuin suomalaisen meijerin tuotteista ja uusiseelantilaisesta lampaasta lohkeaisi varsinainen jättipotti suomalaiselle lammasfarmarille. Tässä maailmantilanteessa jokainen voisi kyllä muutenkin lisätä kotimaisen ruuan ostamista, ettei pian käy niin, että Suomi on kokonaan tuonnin varassa. Siinä sitä ollaan pulassa, jos täällä ajetaan viljelijät niin ahtaalle, että kotimainen ruuantuotanto käy kannattamattomaksi ja loppuu kokonaan.
    Tämäpä aihe kolahti kovaa tänään, meinasi mennä melkein paasauksen puolelle. Aurinkoista päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna! Ei ollenkaan paasausta, vaan tärkeät näkökulmat hienosti kiteytettynä. Uusien ruoan tuotantomenetelmien kehittämistä on varmasti tehty jo pitkään, mutta ilmastomuutoksen lisäksi maailman kriisit saavat siihen toivon mukaan vauhtia. Prisma-ohjelma käsitteli vuosi sitten samoja aiheita, joista tämä tanskalainen ohjelma puhuu. Taisi olla juuri Henri Alén, joka oli ohjelmassa mukana.
      Tanskalaisessa ohjelmassa otettiin kantaa myös lähiruokaan useammastakin näkökulmasta. Esimerkiksi moni hedelmä/vihannes (mm. mansikka) poimitaan kasvatusmaassa raakana, jolloin sen maku kärsii tai ainakin siitä jää puuttumaan auringossa kypsymisen makeus.
      Kaupassa käydessä tutkin nykyisin purkkien ja pakettien etikettitekstejä. Pyrin ostamaan kotimaista, vaikka se ei aina ole mahdollista. Herkkukurkkuja ja punajuuria osataan säilöä meilläkin ja yleensä kurkkuja kypsyy runsaasti säilöttäväksi. Ei tarvitse ostaa Puolassa tai Saksassa purkitettuja.
      Olen miettinyt viime aikoina, onko meillä menty jo liian suuressa mittakaavassa tuontielintarvikkeisiin (samoin kuin monissa muissakin ennen kotimassa tuotetuissa tavaroissa ja tarvikkeissa). Tavaroiden tekeminen on jossain kaukana halpaa tai ainakin halvempaa. Vaan entä kriisitilanteissa ja maailman muuttuessa? Enää ei ole osaamista, eikä välineitä. Yhden rahtilaivan juuttuminen kaukomaan kanaaliin saa maailmantalouden sekaisin. Huonolta näyttää.
      Aurinko on hellinyt upeasti. Piti tulla välillä sisälle levähtämään.

      Poista
  10. Kiitos vinkistä! Tuo Lontoon alla oleva puutarha kuulostaa uskomattomalta, näköjään missä vain voi kasvattaa syötävää.
    Minäkin olen ajatellut laajentaa kasvivalikoimaa edes hitusen ensi kesälle, nyt on kasvamassa malabarinpinaattia uutuutena ja vanhempieni naapurilta sain pari paprikan siementainta, niitäkään meillä ei ole ollut vuosiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella hämmästyttävää, miten hyvin kasvit menestyvät keinovalossa ilman multaa. Itsekin tajusin kokeilla kasvilamppua ikkunattomassa kellarissa vasta muutama vuosi sitten.
      Ehdottomasti kannattaa kokeilla uusia kasvatettavia. Eipä sitä muuten mieluisia edes löytäisi.

      Poista
  11. Telkusta tulee kaikenlaista hömppää, mutta välillä osuu kohdalle ihan mielenkiintoisiakin ohjelmia, joita oikein odottaa pääsevänsä katsomaan. Minusta ne englantilaiset ompelu- ja keramiikkakisat oli tosi kivoja katsella. Tulee toki muitakin ohjelmia katsottua, mutta ei niin vetovoimaisesti.
    Puutarhaohjelmista saa varmaan sopivaa lisäkipinää, kun aurinkokin vielä paistaa ja lumet sulaa ihan silmissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Välillä tuntuu, ettei telkusta muuta tulekaan kuin hömppää. Olen tykännyt katsella englantilaista Antiikkipaja-ohjelmaa. Vanhoja esineitä kunnostamassa on taitavia ammattilaisia. Ja millaisia aarteita ihmiset tuovatkaan korjattaviksi.
      Puutarhaohjelmia on kiva katsoa jo sellaisinaan, mutta usein niistä saa itselleen hyviä vinkkejä.

      Poista
  12. Kiinnostavan kuuloinen puutarhaohjelma. Tosi harvoin ehdin katsomaan televisiota, mutta pidän tuon mielessä. Meillä ei täksi kesäksi ole tulossa mökille muita elukoita kuin kanamme, joten ajattelin muokata tyhjäksi jäävään lammasaitaukseen kasvimaan. Mietin jo vähän hedelmäpuidenkin istuttamista sinne. Ihana tehdä puutarhasuunnitelmia, tosin tuo lumitilanne vähän hankaloittaa, kun ei pääse kunnolla mittailemaan tiloja. Olen aina haaveillut kunnollisesta hyötytarhasta, mutta vasta nyt, osin tämän epävakaan maailman tilanteen kannustamanakin, tuntuu että on ihan oikeasti ruettava toteuttamaan tuota haavetta. Toivotaan satoisaa kasvukautta!

    VastaaPoista
  13. Nuo kaksi ensimmäistä kuvaa on niin vietävän ihanat.♥♥
    Niissä todella silmä lepää ja kesän runsas sato voittaa melkein kukkien kauneuden.♥

    VastaaPoista
  14. Kiitos vinkistä, pitääkin ottaa Tulevaisuuden unelmapuutarhat katseluun. Vaikuttaa mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!