torstai 23. helmikuuta 2017

Körttisukat


Tein ensimmäiset Keski-Pohjanmaan perinnemallin mukaiset Körttisukkani. Miellyin mallineuleeseen kovasti, sillä se on helppo ja nopea. Värejä vaihtamalla mallia voi varioida loputtomiin. Nämä naapurimiehelle synttärilahjaksi tarkoitetut sukat tein tumman- ja vaaleansinisestä 7-veikasta.
 
Kuvio ohje 

Oheinen ohje löytyi netistä ja sitä noudatin. Edelleen minulle on jäänyt epäselväksi, mitä tarkoittaa tuo ohjeen toinen lause: "Tee aluksi ja lopuksi kairaa....". Mikä ihmeen kaira? Tarkoitetaanko sillä tässä yhteydessä joustinta? Lapsenkokoiset Körtit tein pinkistä 7-veikasta, johon yhdistin 7-veikan Polka-langan. Kudoin tuon mallineuleen jalkaterässäkin ympäri, jonka vuoksi jalkapohjaan ei tullut raitoja. Kuten kuvasta näkyy, jatkuvasti vaihtuvien värisävyjen Polka-lanka ei nosta samalla tavoin Körttisukkiin kuuluvaa kuviointia esiin. Ihan kivat silti. Jatkossa aion kuitenkin käyttää Körttisukkiin yksivärisiä lankoja. Kiva malli joka tapauksessa, suosittelen.

28 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Netin ihmeellinen maailma tarjosi mallin, jota piti tietenkin lähteä kokeilemaan.

   Poista
 2. Kivat sukat olet taas kutonut! Kirjavasta langassa kuvio tosiaan vähän. Katoaa, mutta eipä tuo haitta :)
  Körttisukkien ohjehan on pohjalainen, varmaan siksi ohjeessakin on sitä murretta. Kaira tosiaan tarkoittaa joustinta. Siellä silmukat ovat lykkyjä. 2 lykyn kaira on siis 2o, 2 n joustinta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh. taas tää iPad sekoilee, mutta ehkä tuosta nyt hyvällä tahdolla ymmärtää, mitä tarkoitin😉

   Poista
  2. Mukavaa tämä jatkuva oppiminen. Hain googlen synonyymi-sanastosta vastaavuutta kairalle, mutta ei sieltä löytynyt. Päättelin sen olevan joustinta ja nyt sain useammaltakin henkilöltä siihen vastauksen. Joustinta on.
   Körttisukkien mallineule on tosi mukavaa ja joutuisaa. Nyt on menossa vähän monimutkaisempi sukka välissä, mutta sen jälkeen taidan tehdä taas parit körtit. Sopii hyvin etenkin miesten sukkiin.

   Poista
 3. Ihanat sukat kaunista lagasta väri on kaunis.

  VastaaPoista
 4. Hienot sukat körttihengessä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googletin Körttisukkien tarinaa, mutta muuta en löytänyt, kuin että on keski-pohjalainen perinnemalli. Minusta on aina mukavaa, kun asioiden takaa löytyy jokin tarina.

   Poista
 5. Onpa kiva kuvio, vaaleanpunaiset on söpöt mutta siniset kuvioineen todella upeat. Hauska tuo kaira, selvästi joustinta se tarkoittaa. Teen usein ulkomaisista ohjeista ja silloin on vain arvattava, usein kyllä tajuaa mitä jonkun asian täytyy tarkoittaa, mutta aina ei ja silloin sävelletään :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. FB:n Voihan villasukkaryhmässä on usein myös ulkomaisia ohjeita, mutta onneksi siellä on runsaasti avuliaita ihmisiä niitä kääntämässä. 80-luvulla kudoin ja ompelin saksankielisten Burda-lehtien mallien mukaan ja koska en osaa laisinkaan saksaa, oli välillä pakko säveltää. Kaikki sanat eivät avaudu edes sanakirjalla.

   Poista
 6. Kiva ja yksinkertainen malli. Munkin täytyis tehdä tuollaiset, ovathan oman alueeni sukat:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäksi sopii hyvin miehen sukan mallineuleeksi. Kokeile vaan.

   Poista
 7. Kivat sukat ja pidän etenkin tuon ensimmäisen sukkaparin hyvin yhteen sointuvista väreistä. Nuo alimmat ovat kuin karkit.
  Keski- Pohjammaalla puhutaan tosiaan lykyistä, kun tarkoitetaan silmukoita ja puikot ovat piirrot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle Pohjanmaa on ihan outo murrealue, joten taas opin monta uutta asiaa.

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Tykkäsin itsekin. Ja lisäksi hyvin helppo ja joutuisa kutoa.

   Poista
 9. Tyylikkäät sukat, melkein kuin juhlasukat :)
  Noissa lapsen sukissa on valtavan kaunista vaaleanpunaista lankaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsen sukkien vaaleanpunainen 7-veikka on tosiaan herkullinen väri. Vaaleanpunaisen ystävänä käytän sitä aika paljon.

   Poista
 10. Hienot villasukat!
  Mukavaa torstaita!

  VastaaPoista
 11. Sukkien nimi ehkä hiukan synkkä, mutta nämä sukkas on kyllä kauniit. Mä käytän kaira sanaa, mutta blokkaillessa vältän sitä kun en tiedä kuinka hyvin se ymmärretään ; )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Murresanoissa on tosiaan vaara, ettei muut niitä ymmärrä. Toisaalta on kiva, että blogeissa ihmiset käyttävät omaa murrettaan. Vierasta murretta on hidasta lukea, mutta esimerkiksi Navettapiian pohjalainen ja Kahelinkulman satakuntalainen sanailu on tosi mukavaa.

   Poista
 12. Otsikko jo kiinnosti, että mitähän synkkää olet tehnyt. Mutta eihän tuo malli mikään synkkä olekaan. Hienot sukat, täytyy jossain vaiheessa kokeille tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Monissa yhteyksissä körttisukkia nähtyäni ihmettelin juuri tuota nimeä. Joku on perinnemallille tuon nimeksi antanut. Pohjanmaallahan on körttejä ollut, joten yhteys taitaa siitä tulla.
   Malli on tosi kiva, helppo ja joutuisa neuloa.

   Poista
 13. Tämän vanhan postauksen kommentteja eksyin lukemaan ja täytyy myös itse kommentoida. Körttisukkien nimestä olen lukenut seuraavanlaisen tarinan: körttipapilla oli seuroissa tuolla mallilla kudotut (tai tikutut) sukat ja eräs emäntä oli niin kovin ihastunut malliin, että hän seurojen ajan tuijotti sukkia niin, että osasi mallin mukaiset sukat myöhemmin tehdä. Siitä siis sukille nimi.

  Murteista vielä sen verran, että murresanat voivat vaihdella jopa naapuripaikkakuntien välillä. Itse olen syntyisin Keski-Pohjanmaalta, mutta en koskaan kuullut kenenkään kairasta puhuvan eikä meillä neulottu tai tikuttu vaan kudottiin sukkia :)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!