torstai 2. tammikuuta 2020

Helmet -lukuhaaste 2019


Vuoden vaihteessa ajattelin osallistua Helmet 2019 -lukuhaasteeseen, kuten ajattelin edellisenäkin vuotena. Ajatus oli hyvä, mutta toteutus ei mennyt ihan nappiin. Ostan jonkun verran kirjoja itselleni ja paljon käyn kirjastossa. Kirjakaupassa vajaa 30 € tuntuu usein liian korkealta ja kirjastosta taasen uutuuksia harvemmin saa ihan heti. Kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta tekee edullisesti hyviä löytöjä. Kirja menettää nopeasti rahallisen arvonsa, mutta hyvä tarina on ennallaan, oli kirja vanha tai uusi.

Edelliset seikat eivät ole minkäänlainen este lukemiselle. Kirjan lumo ei vanhene ja uutuuskirja on lukijalleen uusi kymmenen vuotta julkaisun jälkeenkin. Lukuhaaste on oivallinen idea aktivoida vähemmän lukevia innostumaan kirjoista. Koska lukeminen on aina kuulunut olennaisena osana elämääni, päätin lukuhaasteen toimivan lähinnä mahdollisena osviittana valinnoilleni.


Alkuun yritin sovittaa lukemiani kirjoja lukuhaasteeseen. Kirjaston hyllyjen äärellä unohdin tyystin lukuhaasteen otsikot ja valitsin, mitä mielenkiintoista sattui kulloinkin löytymään. Alla vuoden 2019 lukuhaasteen teemaotsikot, joihin olisin voinut ostamiani tai lainaamiani kirjoja sijoittaa. 
 

                           Helmet-lukuhaaste 2019                          

1. Kirjan kannessa on ihmiskasvot
2. Kirjassa etsitään kadonnutta ihmistä tai esinettä
3. Kirja sellaisesta kirjallisuuden lajista, jota et yleensä lue
4. Kirjailijan ainoa teos
5. Kirja on ollut ehdolla kotimaisen kirjallisuuspalkinnon saajaksi
6. Rakkausromaani
7. Kirja kertoo paikasta, jossa olet käynyt
8. Kirja, jonka lukeminen kuuluu mielestäsi yleissivistykseen
9. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja
10. Rodullistetun kirjailijan kirjoittama kirja
11. Kirja käsittelee naisen asemaa yhteiskunnassa
12. Kirja liittyy Isoon-Britanniaan
13. Kotimainen lasten- tai nuortenkirja
14. Kirjailijan sukunimi alkaa samalla kirjaimella kuin oma sukunimesi  

15. Kirjassa käsitellään jotain tabua
16. Kirjassa liikutaan todellisen ja epätodellisen rajamailla
17. Kirjassa on kaksoset 

18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja
19. Et pidä kirjan nimestä
20. Kirja käsittelee sinulle entuudestaan vierasta kulttuuria
21. Julkisuuden henkilön kirjoittama kirja 

22. Ilmastonmuutosta käsittelevä kirja
23. Kirjan nimessä on jokin maa
24. Sokkona hyllystä valittu kirja
25. Kirja kirjailijalta, jonka tuotantoa et ole lukenut aiemmin
26. Kirja, jota näet sinulle tuntemattoman henkilön lukevan
27. Pohjoismaisesta mytologiasta ammentava kirja
28. Kirjan kannessa on kuu
29. Kirjassa nähdään unia 30. Kirjan kannessa on kaupunkimaisema
31. Kirjassa kuljetaan metrolla
32. Kirjan nimessä on ammatti
33. Olet nähnyt kirjasta tehdyn elokuvan
34. Kirjassa on usean kirjoittajan kirjoituksia
35. Kirjassa on yritys tai yrittäjä

36. Kirjassa ollaan yksin37. Pienkustantamon julkaisu
38. Jossain päin maailmaa kielletty kirja
39. Ihmisen ja eläimen suhteesta kertova kirja
40. Kirja käsittelee mielenterveyden ongelmia
41. Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää
42. Kirjailijan nimi viehättää sinua
43. Kirja seuraa lapsen kasvua aikuiseksi
44. Kirja kertoo Berliinistä
45. Kirjan nimessä on kieltosana
46. Kirjassa on trans- tai muunsukupuolinen henkilö
47. Kirjassa on alle 100 sivua 
48. Kirja kertoo kuulo- tai näkövammaisesta henkilöstä
49. Vuonna 2019 julkaistu kirja
50. Kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja


Vuodesta 1981 olen kirjannut kaikki lukemani kirjat. No, joku sieltä ehkä syystä tai toisesta on jäänyt kirjaamatta, mutta ei kovin moni. Aluksi en merkinnyt lukemieni kirjojen sivumäärää, myöhemmin lisäsin senkin. Lukemani kirjat löytyvät sekä aakkostettuna luettelona että kuukausittain kirjattuina lukulistoina. Ruutuvihko riittää hyvin tietojen kirjaamiseen. Myöhemmin siirrän vihkosta tiedot tietokoneelle.
 
Kirjan nimen jälkeinen lukema on sivumäärä.
Erikoismerkit kirjailijoiden nimistä puuttuvat.

Vuoden 2019 aikana luin 47 kirjaa jakautuen siten, että tammikuussa luin 11 kirjaa ja joulukuussa vain yhden. Muina kuukausina lukumäärä vaihteli. Sivuja luetuista kirjoista kertyi kaikkiaan 17.574, mikä kuukausille tasaisesti jaettuna olisi noin 1464 sivua. Luen yleensä nukkumaan mennessäni jonkin aikaa. Kesällä luin myös helteisimpinä päivinä joko sisällä tai puutarhakeinussa silloin, kun se vielä oli varjossa. Harvoin minulla on aikaa lukea päivällä. Yöllä luen, jos käsissä on jännittävä tarina tai jollen jostain syystä saa unta.

Pokkareita ostan tarjouksista. Toisinaan niitä saa kolme kympillä. Pokkarit ovat käteviä matkoilla, sillä ne eivät paina paljoa. Tarkoitus on lukea pokkari reissussa ja mahdollisesti jättää se hotelliin muiden luettavaksi. Harvoin esimerkiksi dekkari on sellainen, jonka haluaa lukea toistamiseen. Dekkarissa tärkein on lopun ratkaisu. Jos sen tietää etukäteen, kirjan taika on poissa.


Pääasiassa luen dekkareita; kotimaisia ja skandinaavisia, mutta toki myös muista maista. Dekkarit ovat tänä päivänä päässeet hyvän kirjallisuuden seuraan. Ne eivät enää ole b-luokan viihdekirjallisuutta. Hyvässä dekkarissa tarina on taitavasti rakennettu ja kieli monipuolista ja miellyttävää luettavaa. Skandinaavisissa dekkareissa yhteiskunta hyvine ja huonoine puolineen on hyvin samanlainen, kuin meillä Suomessa.

Mielelläni luen myös kotimaista proosaa. Jostain syystä vuonna 2019 tavallista vähemmän. Toukokuun 2018 kaatumisen aiheuttama aivovamma näkyy lukuvalinnoissa ihmisen mieltä käsittelevinä kirjoina.


Puutarha- ja muita asiapitoisia kirjoja en välttämättä merkitse lukemieni kirjojen luetteloon. Jos kirjassa on johdonmukainen tarina, silloin kyllä. Muutoin selaan kirjaa edestakaisin, alusta loppuun ja lopusta alkuun, välillä siellä täällä hypellen ja kuvia maistellen. Vaikea siinä on mihinkään tarkkaa sivumäärää kirjata.


Kirjat ja lukeminen on minulle tärkeä elementti. Sen olen sanonut aiemminkin. Olen yrittänyt siirtää lukemisen kulttuurin lapsilleni. Kävimme paljon kirjastossa ja luin lapsille niin iltaisin kuin muulloinkin. Ostin heille lahjaksi kirjoja. Pojasta on kehkeytynyt kirjojen suurkuluttaja, tytär lukee vähemmän. Viimeisimmän PISA-tutkimuksen mukaan kaksi kolmannesta pojista lukee vain, jos on pakko. Se on huolestuttavaa, sillä ne, joita lukeminen ei kiinnosta, ovat taipuvaisia menestymään huonosti.

Aion tutustua uuteenkin lukuhaasteeseen, kunhan sen saan käsiini. Oli siinä teemat mitä tahansa, askeleeni kulkevat takuuvarmasti kirjastoon ja vaihtuva kirjapino yöpöydälläni on vakio. Lukutaito on kiistaton rikkaus ja kirjojen maailma tarjoaa ehtymättömän määrän elämää iloa ja väriä tuovia tarinoita.


Lopuksi vielä lämmin kiitos hyville kirjabloggaajille. Heitä on toki enemmänkin, mutta aktiivisesti seuraan Kirjojen kuisketta -blogia ja Leena Lumi -blogia, joista kummastakin olen löytänyt monia mielenkiintoisia vinkkejä. Käykääpä kurkkaamassa, jos lukeminen kiinnostaa. Toki muutenkin.

 

36 kommenttia:

  1. Valtavan määrän olet lukenut! Minulla lukeminen on jäänyt tosi vähälle. Kai tämä elämän hektisyys, netti ja kaikki muut ärsykkeet ovat vieneet minun aikani. Niitä äänikirjojakaan en ole saanut aloitettua kuuntelemaan.
    Yksi iso asia on ollut myös se, että näköni on heikentynyt. Ikänäkö on iskenyt ja en näe nykyisillä kaukolaseillani lukea pientä tekstiä. No, siihen olen nyt saanut apua ja ensimmäiset monitehot on tilauksessa. Täytyy miettiä, josko vielä oikein lukulasitkin hommaisi.
    Koulu vie tietysti oman aikansa ja tuo omat lukemisensa. Mutta pitäisi kyllä oikeasti ottaa itselle aikaa ihan dekkareiden ja hömpänkin lukemiseen. Kun tiedän, kuinka rentouttavaa se on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on opiskeluissa ja normielämän pyörittämisessä niin paljon tekemistä, että tuskin siinä enää ehtii huvikseen lukea. Kaikella on aikansa, joten keskity ihan rauhassa opiskeluun.
      Minulla on ollut monitehot monta vuotta, mutta lukeminen sujuu ilman laseja. Ihan hyvä, sillä silmälasien kanssa saa muutenkin puljata ihan tarpeeksi. Näen huonontuminen tai menettäminen siten, ettei enää pystyisi lukemaan, olisi kyllä kamala asia. Isäni on glaukooman vuoksi lähes sokea ja se on hänelle surullinen asia.
      Äänikirjojen aloittaminen on minullakin vielä aikomusvaiheessa. Ehkä kesällä.

      Poista
  2. Minäkin luen paljon, mutta nykyisin kun luen enimmäkseen illalla sängyssä, se käy hitaammin kun väsymys tulee väliin, eli luettava kirja kestää kauemmin. Kirjastosta yleensä lainaan kirjat, mutta joskus tulee ostettua joku kirppikseltä ja kirjaston poistomyynnistä, joskus mieskin tuo esim kirpparilta jonkun hyvän kirjan itselleen tai mulle :) Pokkareita en nykyisin lue,kun niissä on niin väsyttävän pientä tekstiä tihrustaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut sinun lukevan paljon, sillä usein kerrot postauksissasi hankkimistasi kirjoista. Kirppikset ja poistomyynnit ovat erinomaisia paikkoja löytää hyvää lukemista edullisesti. Meidän kirjastossa on myös sellainen ilmainen vaihtohylly, johon olen itsekin toisinaan vienyt jonkun kirjan.

      Poista
  3. Minä olen huono lukemaan. On ollakseen niin paljon muuta tekemistä.
    toivotaan Iloa alkaneeseen vuoteen 2020.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sylvi, sinulla on todellakin monenlaista tekemistä ja iso joukko läheisiä ympärilläsi.
      Toivotan sinullekin oikein hyvää alkanutta vuotta 2020!

      Poista
  4. Mahtava määrä kirjoja! Olet ollut todella ahkera lukemaan.

    Minäkin rakastan lukemista, mutta en ole vielä koskaan osallistunut mihinkään haasteeseen. Luen lähinnä elämänkertoja, elämäntaitokirjoja, puutarhakirjoja, Japania-aiheisia kirjoja, runokirjoja... Tekisi varmaan ihan hyvää lukea joskus jotain, joka ei kuuluisi näihin kategorioihin.

    Itsekin luin lapsille ihan valtavasti, kun he olivat pieniä. Mutta kiinnostus kirjoja kohtaan ei valitettavasti ole siirtynyt heille. Tytär kyllä tykkää kirjoittaa.
    Oma isänikin luki meille valtavasti ja sisarukseni lukevat myös paljon.

    Koulussa ollessani meidän luokassa oli takataululla puu, jonka oksille kiinnitimme lukemistamme kirjoista "lehtiä". Olin aina kärkipäässä tuossa luettujen kirjojen lukumäärässä. Olinkin paikalliskirjastomme suurkuluttaja. Ahmin tunnelmaa ja lainasin kaikenlaisia kirjoja. Kirjastonhoitaja kysyi välillä, lainaanko kirjoja äidilleni, kun ne taisivat välillä lipsahtaa aikuisten puolelle. Ja valehtelin kirkkain silmin, että olen äitini asialla. No, tarkoitus pyhittää välillä keinot...

    Minusta koti, jossa on kirjahylly täynnä kirjoja on todella kiinnostava. Käyn aina katsomassa, mitä kirjoja hyllystä löytyy, jos vierailen ensi kertaa jossain. Kirjat ja kasvit ovatkin minusta todella hyvä kodikkuuden mittari. Jos kirjoja ja kasveja ei ole, kodista puuttuu jotain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikä lie lukukärpänen minua on pikkuisena pistänyt! Luultavasti olen lukuinnon perinyt, sillä kumpikin vanhemmistani luki nuorempina paljon ja meillä suhtauduttiin lukemiseen kannustavasti. Alakoulussa oli lisäksi opettaja, joka innosti lukemiseen ja tehtävänsä tunnilla tehneet saivat käyttää loppuajan kirjan lukemiseen. Ovela idea, joka kannusti sekä niihin tehtäviin että lukemiseen. Meillä on kumpaisellakin ollut idearikas ja lapsien motivoimiseen perehtyneet opettajat.

      Meillä oli tarkka kirjastonhoitaja, sillä aikuisten puolelle ei ollut mitään asiaa ennen sopivaa ikää. En kyllä yhtään enää muista, mikä se aikuisuuden ikä kirjastoissa aikanaan oli.

      Hieno juttu, että tyttäresi tykkää kirjoittamisesta. Varmasti siihen on vaikuttanut heille lukemasi kirjat ja tyttäresi toteuttaa tarinoiden luomista omalla tavallaan.

      Kirjat ja kasvit kertovat asukkaista paljon. Onneksi sentään kasvit ovat edelleen muotia, toisin taitaa olla kirjojen suhteen. Mihinkähän ne kodeissa piilotetaan, kun enää ei ole kirjahyllyjä?

      Poista
  5. Minäkin olen aina pitänyt lukemisesta ja sain siirrettyä lukuharrastuksen kaikkiin kolmeen lapseemme. Nykyään silmät väsyvät kirjojen lukemisesta tosi paljon. Muutaman tunnin jälkeen en tahdo nähdä mitään edes lukulaseilla. iPad helpottaa, sillä saan tekstiä suuremmaksi, joten monesti luen koneelta, vaikka kirjat ovat paljon ihanampia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulle saattaisi äänikirjat sopia hyvin, sillä ainakin ne säästävät silmiä. Kirjoissa on kyllä ehdottomasti oma taikansa. Uuteen kirjaan pitää aina tutustua tutkimalla sitä vähän joka suunnasta ja tunnustelemalla sen kansia ja sivuja.

      Poista
  6. Kirjat ovat minullekin tärkeitä, niitä pitää ola omassa kirjahyllyssä mutta lähes kaiken luettavan haen kirjastosta, jotain löytyy kirpparilta ja harvoin ihan uutena ostettuna. Tänä syksynä olen tosin lukenut ennätysvähän, kesällä en ehdi joten talvi on lukuaikaa. Ehtisiköhän huomenna kirjastoon pitkästä aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukemisessa on omat kautensa. Aina ei vaan ehdi eikä jaksa. Sitten tulee aikoja, jolloin kirjat eivät tahdo käsistä irrota. En yhtään ihmettele, ettet kesällä ehdi lukea. Puutarha tuppaa olemaan niin houkutteleva paikka, että sieltä sisälle tultuaan kaatuu sänkyyn.

      Poista
  7. Mullekin on lukeminen ollut hyvinkin tärkeää. Olen kirjoitellut jotain lukemistani kirjoista blogiin. Jotain suurpiirteistä, en osaa analysoida niin hienosti kuin oikeat kirjabloggarit, koska ei ole koulutusta. Mutta saanpahan nähdä itse, mitä olen ollut mieltä jostain kirjasta. Koska monet kyllä niistä unohtuu :)
    Helmet lukuhaastetta tein nimäkin, mutta välillä se unohtui kokonaan. Pitäisi oikeastaan nyt katsella sitäkin. Monta tyhjää kohtaa on jäänyt siihen.
    Lukeminen on vähentynyt vuosi vuodelta, nyt 72 kirjaa luin. Parhaimmillaan tuli 145 kirjaa luettua.
    Kirjojen kuvaaminen on unohtunut kokonaan, ja aika vähän olin lukenut samoja kirjoja kuin sinä.
    Tuo sun kirjaus systeemin voisin kyllä kopioda, niin löytäisi luetut paremmin, kun nyt niitä saa selata ja etsiä tuolta blogisivulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 72 kirjaa vuodessa on tosi hyvä luku ja 145 kirjaa suorastaan hurja. Kyllä lukemistaan kirjoista voi kirjoittaa omassa blogissaan ilman sen kummempaa koulutusta ja syvällisiä analyysejä. Minusta on kiva lukea toisten esittelemistä kirjoista. Siten saa hyviä vinkkejä ja löytää itselleen uusia kirjailijoita ja kirjoja.
      Systeemini on vapaasti kopioitavissa, jos siitä vain on sinulle hyötyä. Ole hyvä.

      Poista
  8. Kivoja tuollaiset lukuhaasteet! Lukeminen on kyllä niin mukava harrastus! Melkoisen määrän kirjoja olet lukenut, oikein leppoisia lukuhetkiä jatkossakin:) Ihanaa alkanutta vuotta sinne ja mukavia bloggailuhetkiä♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukeminen on tosiaankin mukava harrastus. Sitä voi tehdä monenlaisissa paikoissa.
      Toivotan sinullekin oikein hyvää alkanutta vuotta 2020!

      Poista
  9. Oot oikein kirjojen suurkuluttaja! Tykkeen lukemisesta, kirjasto tiällä meilläkin on hyvä, josta luettavoo lainoon! Kirjalahja on muillekkin perheessä mieluinen lahja, ja Esterkin tul jouluna ussein miun luokse kirjan kanssa ja myöhän luvettiin. Oon tänne keränny kaikenlaisii loru- ja satukirjoja myöhemmin luvettaviks!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielelläni olen kirjojen suurkuluttaja. Mukava kuulla, että teilläkin on hyvä kirjasto. Luin juuri lehdestä, että Rovaniemi supistaa kirjastohankintojaan ja keskittyy kirjoihin, jotka ovat saaneet megasuosion. Huolestuttavaa, sillä moni muukin kirja kiinnostaa, kuin yleisesti suositut teokset.
      Olet opettanut pienen Esterin hyville tavoille. Lukeminen pienen lapsen kanssa on mukavaa yhdessäoloa. Lorukirjat oli meillä hyvin suosittuja. Ne ovat tallessa vieläkin.

      Poista
  10. Ahkera lukija olet! Mutta mahdotonta on kuvitella elämää ilman hyvää kirjaa, joka odottaa yöpöydällä päivän päätteeksi, tai kirjaa jonka voi lukea junamatkalla, kesällä pihalla omenapuun alla tai riippukeinussa, tai uimarannalla tai laiturilla sudenkorentojen suristessa! Joululomalla luin Eeva Kilven sykähdyttävän muistelmateoksen Muistojen aika, jossa kirjailija muistelee vuosia 1939-45 lapsen ja nuoren näkökulmasta koskettavalla ja humaanilla tavalla. Ikävä kyllä edelleen ajankohtaisia asioita, kun yhä uudelleen ihmiset joutuvat pakenemaan sotia ja kirjaimellisesti tulimeriä eri puolilla maailmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukeminen on suuri iloa ja nautinto. Kuten sanot, kirja kulkee helposti moneen paikkaan.
      Eeva Kilpeä olen lukenut, mutta tuo mainitsemasi muistelmateos on lukematta. Eikö joku viisas ole sanonut, että ilman menneisyyttä ei ole tulevaisuutta. Valitettavasti ihmiset eivät tunnu oppivan mitään.
      Oikein hyvää alkanutta vuotta 2020!

      Poista
  11. Between, miten sinä ehdit!!! Katsoin noita aiheita ja tuli monta, monta kirjaa mieleen. Siis noista aiheista luettua.

    Viimeinen kuva on kiinostava, sillä minullakin on hyllyssäni sekä Eva Illoisen että John Irvingin useimmmat kirjat. Eva on yllättävän koskettava kirjoittaja.

    Kiitos, että mainitset ja kiva, että olet löytänyt lukuvinkkejä blogistani♥ Minäkin seuraan Kirjojen kuisketta, joka on jo blogin nimeä myöten niin kiinnostava.

    Hyvää alkanutta vuotta sinulle♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Illoisen aktiivisen kirjoittamisen aikaan ostin aina hänen uusimman romaaninsa. Olen pitänyt niistä lähes kaikista. Irving on jo omanlaisensa klassikkokirjailija.
      Minulla on vinkkivihko luettavia kirjoja varten. Vihkoon kirjaan mm. blogistasi bongaamiani kirjoja. Lista kyllä kasvaa nopeammin, kuin ehdin lukea. Se kulkee mukana kirjakaupassa, kirjastossa ja kirjamessuilla toimien ikään kuin ostos- ja lainauslistana.

      Oikein hyvää alkanutta vuotta sinulle!

      Poista
  12. PS. Keväällä ilmestyy jotain uutta puutarha-alalta eli kauan odottamni sammalpuutarhakirja! Minerva.

    VastaaPoista
  13. Tämä Helmet-lukuhaaste on kyllä mukava juttu! Tyttären kanssa jo mietimme, mitkä kirjat seuraavaan haasteeseen voisi sopia.
    Viime vuonna lukemani kirjat ovat itse asiassa melkein kaikki kuunneltuja! Olen itsekin hämmästynyt, mutta silloin voi kutoa vaikka sukkaa samalla kun kuuntelee hyvää tarinaa. Myös lenkkeillessä tulee nykyään usein kuunneltua kirjaa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole vielä ehtinyt tämän vuoden Helmet-haastetta edes kurkata, mutta josko huomenna. Kiva, että olet saanut tyttären mukaan lukuhaasteeseen. Kaverin kanssa syntyy keskustelua ja innostusta.
      Moni jo kuuntelee kirjoja. Hyvä, että on sekin mahdollisuus. Lisää varmasti kirjojen käyttöä.

      Poista
  14. Paljon olet lukenut viime vuonna, onnittelut siitä. Helmet-haaste on kiva juttu. Itse en ole koskaan osallistunut siihen, vaikka joka vuosi mietin sitä. En tänäkään vuonna. Tartuin sen sijaan sellaiseen 2. maailmansota -haasteeseen. Olen lukenut noista lukemistasi kirjoista kahdeksan. Kiva, kun mainitsit kirjablogini. Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä taidat lukea kirjoja useamman haasteen verran vuodessa. Minulla on jokin ihmeellinen dekkarivaihe meneillään, vaikka pidän kovasti monesta muustakin kirjallisuudenlajista.
      Kirjablogisi ansaitsee kehut ja lisää seuraajia. Mukavaa viikonloppua myös sinulle!

      Poista
  15. Samoilla periaatteilla olen myös kirjoihin suhtautunut. Olen lukenut paljon lapsesta lähtien ja edelleen. Lukuhaastetta olen myös käyttänyt kirjastossa tai -kaupassa ohjaamaan valintoja. Lukeminen on minulle merkittävä väylä laajentaa maailmankäsitystä ja luen ehkä enemmän ulkomaisten kirjailijoiden teoksia, tosin kyllä myös kotimaisia. Onneksi meillä on hyvät kirjastot!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjallisuuden eräs tärkeimpiä tehtäviä on juuri maailmankuvan laajentaminen. Mielestäni tv ja muut mediat eivät siinä mielessä ole edelleenkään päihittäneet kirjoja. Minulla on lukemisessa erilaisia vaiheita. Nyt on meneillään melko voimakas dekkarivaihe ja kotimainen proosa maistuu aina. Muutama vuosi sitten ahmin ulkomaista proosaa. Runoja tulee luettua tasaiseen tahtiin, mutta jostain kumman syystä en ole kirjannut niitä ylös. Suomalainen kirjastolaitos on loistava. Mitenkähän kävisi, jos sitä ei olisi?

      Poista
  16. Helmet lukuhaaste on kiva, seurailen sen fb ryhmää. 2019 suoritin Helmetin pienen lukuhaasteen, 25 kirjaa. Sinun listassasi ei tainnut olla muita tuttuja kuin Taivaanpallo. Tykkäsin siitä ja jatko-osasta. Voisinkin lukea vähän enemmän dekkareita... Tänä vuonnakin varmaan käytän Helmetiä inspiraationa, mutta tavoitteeni on yksinkertaisesti 20 kirjaa (2020 haasteen hengessä josta kerroinkin blogissani).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä tiennytkään, että Helmetillä on myös fb-ryhmä. Täytyypä käydä kurkkaamassa, josko sellainen löytyy tämän vuoden haasteelle. Taivaanpallosta tykkäsin kovasti ja jatko-osa on lukulistalla odottamassa.
      Järkevää asettaa inhimillinen lukutavoite. Minä en itse asiassa tapaa asettaa lukemisessa mitään tavoitetta. Lukeminen on olennainen osa elämää ja luen sen minkä luen.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  17. Ihana kirjoitus lukemisesta, kirjoista ja niiden osasta elämässä! Kiinnostavaa tämä, omalta osaltani dekkarit lähes loistavat poissaolollaan, vaikka viime vuosina olen vähän tutustunus P. D. Jamesiin ja ihastunutkin hänen tyyliinsä. Olen niin samaa mieltä sinun ja Vaahteramäen Riinan kanssa siitä, että kirjahylly tekee kodista kiinnostavan ja kotoisan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. P.D. James taitaa kuulua ensimmäisiin "salapoliisiromaaneihini". Taisi sentään muutama Agatha Christie mennä ennen P.D.Jamesia. Pidän kovasti Jamesin kirjoista. Adam Dalglieshän on seikkaillut Suomen telkussakin. Ihmettelen itsekin, miten dekkaripainotteista lukemiseni nykyään on. Yhteen aikaan luin urakalla maailmankirjallisuuden klassikoita, joten ehkä sain jonkinlainen yliannostuksen. Runokirjojen ensipainoksia meillä on runsaasti, sillä appiukko teki nuorempana kirjallisuusarvosteluja. Itsekin hurahdin runoihin.
      Tykkään kirjoista niin paljon, että kylässä käydessänikin on pakko tutustua myös siellä olevaan kirjahyllyyn - Riinan tavoin. Olen miettinyt, miksi en pääse äänikirjoissa yhtään eteenpäin. Ehkä se osittain johtuu siitä, että kirja on koko tarinan kannalta olennainen osa lukukokemusta. Ja toisaalta puutarhassa haluan kuulla ja kuunnella ympärillä olevia ääniä - tai nauttia äänettömyydestä.

      Poista
    2. Ihanan pitkä vastaus - kuten kommenttisi yleensä ovatkin! Tästähän kehittyy keskustelu :-)
      Ahaa, en ollut huomannut, että Dalgliesh on näkynyt tv:ssäkin, täytyy olla tarkkana! En aiemmin tajunnut hänen arvoaan enkä huomannut ko. ohjelmia.
      Oikeastaan kyllähän lapsuuteni lemppari, Sherlock Holmes, on läsnä lähes joka vuosi lukemistossani, ja kun lapsuuteni haaveammattikin oli salapoliisi, pitäisi näissä dekkariasioissa kyllä kunnostautua!
      En minäkään muuten tykkää kuunnella ulkona muuta kuin luonnon (tai naapurien :-D ) ääniä, mutta kun en omista mitään maksullisia tv-ohjelmistoja enkä pysty katsomaan areenaakaan tv-ruudun kautta, on äänikirja todella monena talvi-iltana tv:n huonon ohjelmatarjonnan korvike, kun kudon sohvalla.

      Poista
    3. Dalgliesh-sarjasta on jo vuosia aikaa. Minusta niissä oli tavoitettu hyvin kirjojen henki ja maisemat oli brittiläisten sarjojen tapaan mahtavat.
      Salapoliisihaaveesi eivät ole menneet hukkaan. Sinusta tuli kasvisalapoliisi, jossa tehtävässä olet onnistunut hienosti.
      Laatudekkarit ovat hyvin moniulotteisia. Hyvin kirjoitettu dekkari tarjoaa kielellistä nautintoa ja hyvä tarina on rakennettu siten, että se säilyttää jännitteen loppuun saakka tarjoten ehkä vielä yllätyksen, jota tarkempikin lukija ei ole osannut aavistaa. Skandidekkareissa pidän yhteiskunnallisten ilmiöiden kuvaamisesta ja nivomisesta tarinaan. Se tuo kirjaan moniulotteisuutta ja parhaimmillaan auttaa lukijaa ymmärtämään, että pahojenkin asioiden tapahtumisella on selitettävissä olevat juurensa.
      Meillä ei ole yhtään maksullista tv-kanavaa, emmekä niitä oikeastaan kaipaakaan. Nykyisessä telkussa ei ole nettiyhteyttä, joten Areenaa tulee katsottua harvemmin, kun sitä pitää tuijottaa tietokoneen pieneltä ruudulta. Äänikirjojen kuuntelemista harkitsen nimenomaan telkun korvikkeeksi, kun pimeinä iltoina kudon. Laitoin jo kännyyn sovelluksen, mutta äänikirjan sijasta latasin sinne vahingossa e-kirjan. Äänikirjaprojekti on siis työn alla, mutta sen kiireellisyysjärjestys ei ole a-luokkaa. Varsinkaan näin kevään valon lisääntyessä.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!