Sain Konnadonnan kotona ja puutarhassa -blogista Kumman kaa puutarhassa -haasteen ja tässä minun vastaukseni.
Savimaa vai hiekkamaa?
- Hiekkamaasta on kokemusta ja sen kanssa olen oppinut pärjäämään, joten jätän savimaan tällä kertaa muille opinkappaleeksi.
Varjoisa vai paahteinen piha?
Lapio vai sakset?
- Paahteeseen on ehkä helpompi järjestää varjoa kuin varjoon paahdetta tai edes aurinkoa. Siis paahteinen piha.
- Tarpeen mukaan sekä lapio että sakset. Kumpaakin tulee keväästä syksyyn ahkerasti käytettyä. Yhdestä pistolapiosta olen saanut varren taipumaan ja lopulta katkeamaan. Silloin päätin, että halpistavaraa ei kannata ostaa, mutta silti olen tämän päätökseni jokusen kertaa unohtanut.
- Aiemmin valmiit taimet, mutta parin viime vuoden aikana olen enenevässä määrin innostunut taimikasvatuksesta. Aika noviisi siinä vielä olen, mutta pienin askelin eteenpäin. On se vaan kiva, kun aina on mahdollisuus oppia jotain uutta, josta on sekä iloa että hyötyä.
- Kyllä puitakin olla pitää, mutta ehkä pienellä pihalla enemmän kuitenkin pensaita. Hedelmäpuut kuuluvat puutarhaan, jos vain suinkin niille tilaa löytyy, samoin syreenit ja pikkupuitakin lienee monia erinomaisia vaihtoehtoja. Tällä hetkellä intohimonani on hankkia lisää erilaisia ruusupensaita. Kokemukseni mukaan ne ovat helppoja ja kauniita.
- Otanpa molemmat. Yksivuotisia käytän lähinnä ruukkuistutuksissa ja amppeleissa. Joskus hankin keväällä perennoja tai muita monivuotisia kasveja ruukkuihin ja siirrän ne sitten syksyllä maahan. Näin saan kesäilosta jatkoa tuleville vuosille.
- Perinnekasveista on hyvä rakentaa runko puutarhaan ja sitten kokemuksen karttuessa voi laajentaa uutuuksien kokeilemiseen. Ilmaston lämpeneminen on mahdollistanut Suomessakin monia aiemmin liian aroiksi luokiteltujen kasvien käyttämisen.
- Meillä ei ole oikein paikkaa riippumatolle, vaikka mieluusti sellaiseen kirjan kanssa kesällä kellahtaisin. Kitkeminen on yllättävän rauhoittavaa puuhaa ja ainakin kukkapenkeissä se vähenee vuosi vuodelta kun varsinaiset istutukset saavat voimaa täyttää paikkansa.
- Pentti Alangon kirjoja ja pakinoita olen lukenut. Hänellä on hyviä ohjeita ja vinkkejä suomalaiseen ilmastoon ja kasviperinteeseen.
- Sekä että tarpeen ja tilanteen mukaan. Pöytätietokonettani on melko vaikea raahata sänkyyn iltaseuraksi, mutta kirja mahtuu sinne oikein mukavasti.
- Ensin Englantiin, koska siellä en ole kertaakaan käynyt. Hollannissa olen käynyt pariinkin kertaan, mutta siellä olisi kyllä kiva käydä keväällä katsomassa sipulikukkien paljoutta.
Laitanpa tämän haasteen eteenpäin Viannalle Puutarhastelua -blogiin ja Scillalle Scillan puutarhassa -blogiin. Nyt on vielä aikaa vastailla kysymyksiin, kun ulkona on lunta ja pakkasta ja sisällä useimmilla vasta kylvötyöt alullaan.
Mikä ihana kukka on tuo kuvassa oleva vaaleanpunainen?
VastaaPoistaMinäkin olen kovasti tykästynyt pensasruusuihin ja muutoinkin kukkivat pensaat ovat mieleeni enemmän kuin isohkot puut.
Kukka on ihan tavallinen joulu- tai pääsiäiskaktus. Ilmeisesti joulukaktus, koska kukki runsaammin joulun aikaan. Otin kukinnosta kuvan niin läheltä kuin kamerallani ilman mitään makroa saattoi tarkkana saada.
PoistaKaunis kuvakollaasi ruususta! Minäkin tykkään enemmän kukkivista pensaista:)
VastaaPoistaOli niin herkullisen värisiä ja muotoisia ruusuja, että piti räpsiä kuvia.
PoistaKiva oli lukea vastauksiasi,
VastaaPoistaIhana kollaasi punaisista kukista.
Kiitos Sylvi! Nuo kollaasin ruusut ovat kyllä tavattoman kauniita.
PoistaKivaa se on itsekin taimia kasvattaa. Se vaatii vaan tilaa ja aurinkoa.
VastaaPoistaKirsikka, joka puolella lojuviin taimipotteihin sitä yleensä jossain vaiheessa kevättä alkaa tympääntyä.
PoistaKaunis kollaasi ,Ruusut ovat ihania :)
VastaaPoistaIrma, ruusut ovat tosiaan ihania!
PoistaUpeita kukkia ja hyvät vastaukset:)
VastaaPoistaKiitos Sussi!
PoistaKiitos haasteesta, mutta olen vastaillut näihin kysymyksiin jo. ;)
VastaaPoistaScilla, ei haittaa. Haasteet ovat kiertäneet aika lailla tänä keväänä.
PoistaKiitos haasteesta! Etsinpä muutaman kesäisen kuvan ja alan pähkäillä kumpi on kampi.. :o)
VastaaPoista