lauantai 4. lokakuuta 2014

Kuukauden puutarhakuva


Blogeissa liikkuu parhaillaan Kuukauden puutarhakuva -haaste, jonka minäkin sain 
Riinalta Versoja Vaaheramäeltä -blogista. 
Haaste kuuluu seuraavasti:

Månadens Trädgårdsbild - haaste. Kuukauden Puutarhakuva!

Hei, te jotka luette ahkerasti ruotsalaisia puutarhablogeja olette ehkä panneet silmälle kivan haasteen joka jatkuu kuukaudesta toiseen - Månadens Trädgårdsbild! Kuukauden Puutarhakuva toistuu blogista toiseen ja kuvassa on kasvu-aikana yleensä jokin sen kuukauden ihanimmin kukkiva pensas, perenna, talvisaikaan jotain yleisnäkymää tai muuta. Jokainen joka ottaa haasteen vastaan ja lähettää kuvan saa haastaa omat blogiystävänsä mukaan. Yleensä kuukauden kuva on kuukauden viimeisellä viikolla (koittakaa muistaa jatkossa) mutta eipähän tuo ole turhan tarkkaa. Jos kuvaa perennaa tai muuta kasvia olisi kiva jos kuvaan liittyisi jotain tietoa kasvista tai muuta tärkeää tarinaa.

Ottakaapas haaste vastaan!!!


Punahattu on uusi tulokas puutarhassani. Kasvatin sitä siemenestä viime vuoden keväällä ja siirsin taimet loppukesästä kukkapenkkiin. Tänä kesänä sain sitten ensimmäisen kerran ihailla sen kukkia. Olen siihen kovasti ihastunut. Punahattuni aloitti kukintansa elokuussa ja jatkaa sitä yhä. Vaikka se on korkea kasvi, pysyy se erinomaisesti pystyssä tuetta tuulista ja rankkasateista huolimatta. Aion hankkia myös valkokukkaista lajikkeita ja kylvää lisää punaistakin, sillä tietojen mukaan se on aika hidas leviämään. 



Punahatusta löytyy mm. netistä runsaasti tietoa. 
Oheinen fakta löytyi Wikipediasta.

Kaunopunahattu eli punahattu (Echinacea purpurea) on kestävä, monivuotinen yrttikasvi, joka on kotoisin Pohjois-Amerikan kaakkois- ja keskiosien preerioilta ja aukeilta ylängöiltä. Lajista käytetään myös nimeä auringonhattu, jota on käytetty myös joistakin muista punahattujen (Echinacea) suvun lajeista. Joitakin valkokukkaisia lajikkeita ('Alba', 'White Swan') kutsutaan valkohatuiksi.
 
Kaunopunahattu kasvaa 30–100 cm korkeaksi ja kukkii luontaisilla kasvupaikoillaan touko–kesäkuussa mutta Suomessa vasta elo–syyskuussa. Kasvin varsi on karhea ja ohuen nukan peitossa, ja sillä on sitkeä juurakko ja soikeat, vuorottaiset lehdet. Mykerön laitakukat ovat purppuranpunaiset, joillakin lajikkeilla myös valkoiset tai vaaleanpunaiset, ja kehräkukat muodostavat ruskeanpunaisen kartion, johon siemenet kypsyvä
 
Kasvia viljellään Euroopassa rohto- ja koristekasvina ja se menestyy hyvin myös Etelä- ja Keski-Suomessa. Se viihtyy aurinkoisella paikalla mutta ei ole tarkka maalajista, kunhan kasvualusta läpäisee hyvin vettä.

Pohjois-Amerikan intiaanit käyttivät auringonhattua monenlaisten vaivojen hoidossa. Nykyään se yksi suosituimmista rohtokasveista, jota käytetään vilustumisoireiden ja ylempien hengitysteiden tulehdusten hoidossa. Rohdoksen valmistuksessa voidaan käyttää joko kukkivia versoja tai talvehtivan kasvin juuria. Joissakin tutkimuksissa auringonhatun sisältämien polysakkaridien on todettu lisäävän vastustuskykyä. Tutkimuksissa sen on osoitettu stimuloivan immuunipuolustusta ja helpottavan flunssan oireita sekä lyhentävän oireiden kestoa. Suomessa auringonhattu luokitellaan lääkekasviksi, josta saa valmistaa kaupallisia tuotteita vain lääketehtaassa. 
Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Punahatut
 
 

22 kommenttia:

  1. Punahattu on näyttävä perenna ja minulle se ilmestyi yks'kaks noin vain kukkapenkkiin, ilmeisesti uuden mullan mukana. Vuosien varrella olen sitä lisäillyt siemenistä ja nuo "siementyynyt" ovat näyttäviä joko sisällä tai ulkona erilaisissa asetelmissa. Linnut syövät talven mittaan siemenet ja siksi jätän punahatut talventörröttäjiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin ollut iloinen yllätysmuuttaja. Taidan jättää punahatut talventörröttäjiksi, iloksi linnuille. Vielä ne ovat kauniita katsella.

      Poista
  2. Oho! Sullon sitten omat rohdokset suoraan pihalla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika moni puutarhan asukki on osoittautunut vanhaksi rohdoskasviksi. Puuttuu vain tieto ja taito - siis meikäläiseltä.

      Poista
  3. Mainio haaste! Nyt minäkin tiedän paljon enemmän :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Susanna, haaste on vapaasti otettavissa ja käytettäviss. En laittanut sitä eteenpäin kenellekään nimetylle blogille, koska se on jo jonkin aikaa kulkenut blogeissa.

      Poista
  4. Kaunis punahattu. Tykkään siitä. ♥ ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sylvi, minulle uusi tuttavuus, mutta sitäkin mieluisampi.

      Poista
  5. Punahattu on minunkin suosikkini! Kukkii pitkään, pysyy pystyssä ja perhoset rakastavat sitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitkä kukkimisaika ja pystyssä pysyminen ovat suositeltavia ominaisuuksia. Hyvä perhoskasvi on lisäbonusta.

      Poista
  6. Ps. Olet varmaan liittynyt lukijakseni silloin, kun blogillani oli eri osoite ja siksi, et saa sen päivityksiä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä olenkin. Täytyy uusia lukijuus, jotta saan päivitykset. Tosin seuraan blogiasi myös facebookissa.

      Poista
  7. Hieno on tuo punahattu. Mullakin kukki tänä kesänä ensimmäistä kertaa ja olen kyllä ihaillut sitä usein. Toivottavasti selviäisi talvesta. Koskahan ne siemenet sitten kypsyvät, kun kukat ovat vieläkin kukkimassa.
    Olen käyttänyt auringonhattu-tippoja vuosikausia estämään flunssaa. Kun kurkku on vähänkin kipeä, niin tiputtelen illalla suoraan suuhun, ja on auttanut ainakin mulla, ettei ole tautia tullut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä auringohattutippoja on minullakin ollut. Luultavasti kukat saavat kuitenkin ihan rauhassa penkissä kukkia ja tipat hankin muualta (ei kyllä ole taitoakaan uuttaa tippoja).

      Poista
  8. Mukava haaste hieno punahattu! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haasteen voi vapaasti ottaa vastaan. Se on ollut aika monessa blogissa, joten en erikseen laittanut sitä nimetyille blogeille.

      Poista
  9. Punahattu on minullakin puutarhan uusi kasvi, ja se kukkii ilahduttavan upeasti tähän aikaan:)

    VastaaPoista
  10. Perhosiin ihastunut näkee tämän myös hyvänä perhoskasvina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuon perhoslisän unohdin. Omissani en perhosia ehtinyt nähdä, mutta tietoja punahatusta googlettaessani sekin tuli esiin.

      Poista
  11. Kiva kun otit haasteen vastaan! :)
    Kaunis kuva. Punahattu on yksi mun suosikeista; kaunis, kestävä ja kukkii pitkään. Ja väreissä on valinnan varaa, mutta tuo punainen on yksi näyttävimmistä. Mulla on myös valkoinen lajike, joka on läheltä kaunis muttei oikein erotu kauas.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!