keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Lokakuu alkoi

Keittiön ikkunan läpi näkee jopa kuvata (sälekaihdin hiukan heijastuu).

Kaikki ikkunat on tältä syksyltä pesty. Tai no, autotallissa on vielä kaksi pientä ikkunaa, mutta odotan, että Ukkokulta ehtii niidenkin tiivisteet vaihtaa. Ikkunanpesu on sellainen urakka, jonka ulkoistan heti, kun lakkaan köyhtymästä. Meidän ikkunoissa on jokaisessa kuusi pintaa ja jokainen väli avautuu pestäväksi. Tuuletusikkunat on niin ahtaat, ettei niitä mahdu kunnolla koskaan pesemään. Pöly ja kaikenmaailman ötökät sinne väleihin kuitenkin pääsevät, joten harmautta riittää poistettavaksi vähintään kahdesti vuodessa. 


Myös kasvihuoneen siivosin ja pesin viikonloppuna. Tuo kuva on otettu muistaakseni syyskuun alkupuolella, joten silloin kasvarissa vielä rehottivat chilit ja tomaatit. Nurmikon leikkasin samaan hikeen. Näin lämpimillä säillä nurmikon kasvu vielä jatkuu ja niin siis jatkuu leikkaaminenkin. Ei haittaa, sillä nurmikkoa leikatessa saa hyvin silputtua sinne pudonneet puiden lehdet.Chiliä taisi tulla yli oman tarpeen; kaikki eivät ehtineet edes kypsyä. Jo nytkin Ukkokulta on laittanut chiliä milteipä mihin ruokaan tahansa. Kuinkahan nyt sitten, kun sitä löytyy omasta takaa? Minusta tuo punainen chili on aika tulista, suuta poltteli pitkään sitä maistettuani.


Viidestä maissistani tuli näin mahtava sato. Olisiko noilla kokoa tuollainen vajaa kymmenen senttiä. Hiirenaivot kenties? Maissilta kuitenkin maistuivat, pakkohan oli oma kasvattamaa maissia maistaa. Grilliä en sentään laittanut kuumenemaan maissia varten.


Tässä syksyn mittaan on blogeissa ollut runsaasti kuvia syyshortensioista ja joku on jopa kysynyt, kuinka suureksi ne kasvavat. Tässä on kuva tapiolassa sijaitsevan kerrostaloyhtiön päätyyn istutetuista syyshortensioista. Niillä lienee ikää 50 vuoden kieppeillä. Toki noita pensaita on säännöllisesti leikattu ja niiden varret ovat upeasti vanhentuneet (täytyykin käydä lehdettömään aikaan kuvaamassa). Kukinnot ovat tänä vuonna olleet valtaisia.

http://rikkaruohoelamaa.blogspot.fi/2014/09/arvonta-500-postauksen-kunniaksi.html

Arvonta 500. postauksen kunniaksi on edelleen avoinna (15.10. asti) ja hyvin ehtii vielä ottaa siihen osaa. Arvontasivulle pääsee klikkaamalla yllä olevaa kuvaa.

Pohjan Hessu ennusti tänään Ylenaikaisen radio-ohjelmassa loppuvuoden säätä. Lämmintä kuulemma riittää loppuvuodeksi, lokakuu on aurinkoinen ja lämmin, marraskuussa tulee vesisateita ja myrskyjä, joulun alla saattaa tulla vähän lunta, mutta valkoinen joulu on hyvin epätodennäköinen Pohjan Hessun ennustuksen mukaan.

Lokakuu siis alkoi tänään. 
Nautitaan auringosta ja mukavan lämpimästä säästä!

PS. 
Välillä nettiyhteyteni sallii blogien kommentoimisen tabletilla. Olen ottanut automaattisen tekstinsyötön ties kuinka monta kertaa pois, mutta jostain syystä se aina vain ilmestyy aiheuttamaan koomisia kommentteja. Älkää siis kummastelko yhdyssanojen puutetta ja merkillisiä lauseita. Eilen illalla naureskelin pitkään varsinaisille sanahirviöille. Pyrin ne korjaamaan aina huomatessani, mutta takuuvarmasti niitä myös jäi ja jää jatkossakin kommentteihinne.

Omaan blogiini tulleisiin kommentteihin en syystä tai toisesta pysty tabletilla vastaamaan. Vekotin ei reagoi "vastaa" -pyyntöihini laisinkaan. Kyllä tekniikka on ihmeellistä! 

25 kommenttia:

 1. Meillä tuo ikkunanpesu-urakka on vielä edessäpäin:(

  VastaaPoista
 2. Olet kyllä ahkeroinut kovasti, mulla on kaikki vielä rempallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkorako, keväällä taisi jäädä välit pesemättä. Nyt Ukkokulta ryhtyi tiivisteitä vaihtamaan, jota varten sisäikkunat irroitettiin kokonaan. Ei oikein kehdannut likaisina ikkunoita takaisin paikoilleen laittaa.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Eikös olekin! Noilla sitä ruokitaan talven aikana tämä perhe...

   Poista
 4. Komea chilisato!
  Meillä jäi tänä vuonna chilisato väliin, ei ehtinyt ainokainen chilimme tahtiin mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ukkokullalla taisi vähän mopo karata siemeniä istuttaessa.

   Poista
 5. Oletpa ollut ahkerana. Enpä ole vielä kerennyt ikkunoita pesemään. No se on sitten vielä edessäpäin. Mukavaa Lokakuuta sinne teille ♥ ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sylvi, hyvin ehtii vielä ikkunoita pesemään tänäkin syksynä. Ja kun tulee riittävän pimeää, ei ehkä tarvitse edes pestä.

   Poista
 6. Mä en kans tykkää tosta ikkunanpesusta. Lopputulos tietysti palkitsee, mutta homman aloittaminen tuntuu välillä ihan ylivoimaiselta.
  Mahtava chilisato teillä ja maissit on ainakin hauskan näköisiä...
  Ja noi syyshortensiat on todella upeat, on hienon näköistä kun jotain kasvia on paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä on huikean hienoa katsella ulos kirkkaista ikkunoista.
   Tapiolaa rakennettaessa sinne tehtiin paljon massaistutuksia ja mm. tuo syyshortensia oli eräs suosikeista. Paikoitellen alkuperäiset kasvit ovat vielä jäljellä.

   Poista
 7. Oih mullakin on vielä pesemättä ja taitaa jäädäkin jos kelit kovasti viilenevät. Keväällä sitten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet kerrat on meidän ikkunoiden syyspesu jäänyt väliin. Joskus se kevätpesukin, mutta seuraavana syksynä on sitten ollut jo pakko, kun ei enää kunnolla läpi näy.

   Poista
 8. Toivotaan että lokakuu olisi vielä lämmin tai ainakin maa sulana saisi tehdä vielä hommia puutarhassa. Selailin sun blogia alkuvuosilta ja ihanainen kisu jäi mieleeni olisko ollut joulukuun postaus 2011..mustavalkoinen ihanuus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tällainen kissahöperö suku, sisaruksilla, vanhemmilla ja siskonkumminkaimoilla on kaikilla kissa. Tuo mainitsemasi mustavalkoinen kissa on tyttäreni kissa. Hänellä on maatiaiskissaveljekset Nemo ja Loki, nyt 8-vuotiaat. Aivan mahdottoman hellyydenkipeitä ja sylissä viihtyviä katteja kumpainenkin. Ovat välillä meillä hoidossa, mutta se on kyllä varsinainen hulabaloo, sillä Juuso ei siedä Nemoa ja Lokia laisinkaan. Ne taasen haluaisivat kovasti tehdä tuttavuutta Juuson kanssa, joten sähinää ja takaa-ajoa riittää väsymiseen saakka.

   Poista
 9. Minulla on muistikuva, että maissin kasvatus on Suomessa hankalaa, koska kesä on liian lyhyt, jotta se aina ehtisi kasvaa suureksi.

  Ikkunoiden pesu? Klunks! keväällä jätin sen tekemättä, koska tiesin kylppärirempan tuovan paljon pölyä sisäpintoihin. Edelleen ovat pesemättä, vaikka remppa on loppusuoralla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luultavasti olet oikeassa tuon maissin suhteen. Ehkäpä jätän sen kasvattamisen jonkun muun tehtäväksi.
   Taitaa olla yksi jos useampikin syksy, kun minulta on jäänyt ikkunat ihan kokonaan pesemättä. Nyt oli melkeinpä pakko, kun Ukkokulta ryhtyi vihdoin uusimaan tiivisteitä. Jo oli aikakin, kun talolla on ikää 17 vuotta.

   Poista
 10. Onnea sinulle puhtaista ikkunoista :)
  Mulla on vielä pesemättä neljä ikkunaa, mutta meillä onkin 8 pintaa ikkunoissa ja ihan uloimmat vielä pieniruutuiset, 12 ruutua jokaisessa. Huoh! Niitä ikkunoita ei koskaan saa edes ihan puhtaiksi, aina jonnekin väliin jää joku pisara tai viiva!
  Mä en saanut maisseja ollenkaan tänä vuonna, ne tähkät olivat kyllä jo aika isojakin ja melkein kypsiä, mutta sitten tuli se hallayö......höh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olenkin joskus miettinyt, että vaikka kuinka pikkuruutuiset ikkunat ovat kauniita ja romanttisia, kääntöpuolena tulee työläs peseminen. 8 pintaa, se on kyllä aika urakka. Ikkunoiden peseminen on muutenkin ärsyttävää hommaa, kun aina tosiaan jää joku viiru tai täplä ja se vasta vaivaakin. Etenkin, kun olet juuri loksauttanut ruudut kiinni ja sitten huomaat ne täplät. Ajan ja iän myötä sitä kyllä tulee suurpiirteisemmäksi tuon ruudun puhtaudenkin suhteen. Ensimmäisen sateen jälkeen ikkunat ovat useimmiten jo vähemmän kirkkaat ja se ensimmäinen sade saattaa tulla samana päivänä, kun olet tuntikausia niitä laseja puunannut.
   Kotitarveviljely näemmä kasvattaa suvaitsevaisuutta. Ei siinä auta itku eikä hammastenkiristys, jos halla tulee ja ottaa omansa.
   Nautitaan käsillä olevasta viikonlopusta - kissat myös!

   Poista
 11. Minä jopa mietin että kehtaanko pessä kesän jäliltä ikkunoita.. Aattelin että tässä on vain muutama kuukausi kun siis vastahan pesin ne ja talvi on taas pidempi aika. Tosin joitain kärpäsenkakkoja niissä varmaan on. Jossaki oli vasta tästä että kuinka usein ikkunat tarteekaan pessä. Teillä on toki eriasia kun oli se ikkunan vaihto. :) Hauska vertaus hiirenaivo!! :D Hahaa! Aivan okein varmasti minua se huvittikin, hupsua.. No hehe! :) Niin minnehän päin suomea vai koko suomi tämä loppuvuoden ennuste oli? Meillä kun ei kuuluu
  tuo ylenaikainen radiokanava. Onkohan siis lappiinkin luvassa lumeton joulu?! Etelässä se ei kai ole kovinkaan poikkeuksellista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisi olla tuo Pohjan Hessun ennustus lähinnä tänne Etelä-Suomeen. Mies itse asuu Pohjassa, joka taitaa nykyisin kuulua Raaseporiin. Aika hyvin hän on kyllä osunut noissa ennustuksissaan. Tekee niitä aina kolmeksi kuukaudeksi eteenpäin.
   Meillä tuli ikkunanpesu melkeinpä pakosti eteen, kun ryhdyttiin tiivisteitä vaihtamaan. Tosin aurinkoisella puolella ikkunat olivat kyllä aivan järkyttävän likaiset. Harvoin ne oikeastaan talven jäljiltä ovat yhtä harmaat, kuin kesän.
   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 12. Ovatpa nuo chilit kauniita ja maissit niin kovin sympaattisia.
  Ikkunanpesun luovuttaisin hirveän mielelläni jollekkin toiselle :)
  Meillä olisi viikonloppuna syyssiivouspäivä ulkona. Callunat hankittava, niissä aina tarjonta yllättää, saa nähdä mitä tänä vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttäisi, että callunoiden tarjonta lisääntyy vuosi vuodelta. Minusta niissä pysyy värit paremmin talven yli kuin tavallisessa kanervassa.
   Olen yrittänyt siivota pihaa talvikuntoon vähän kerrallaan. Aina kellariin mennessä otan kainalooni sinne meneviä tavaroita. Haravointi on vielä kokonaan edessä, sillä vasta osa lehdistä on tullut alas puista. Riittääpä ulkoiluhommaa vielä viikoiksi eteenpäin.
   Mukavaa viikonvaihdetta sinne teille! Ja ihania kuvaussessioita.

   Poista
 13. Ompa teillä nyt paljon chiliä kauniita ne ovat.Minä yhtenä vuona innostuin maissia kasvattamaan
  mutta miten kävi , eihän ne kerineet valmistua niin enpä sen jälkeen ole yrittänytkään.
  Ikkunat on meillä viellä kaikki pesemättä yritän pihatöitä saada ensin tehtyä pois :)

  VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!