keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Kuukauden kuva


Valitsin (lokakuun) kuukauden kuvaksi Isomaksaruohon (Komeamaksaruoho), koska se on aivan mahdottoman sitkeä kukkija. Yllä oleva kuva on otettu viikko sitten. Tänään kävin katsomassa samaa puskaa ja nyt siinä oli nähtävissä lakastumisen merkkejä. Minusta tämä perenna on kaunis kaikissa vaiheissaan. Ehkä eniten pidän siitä juuri ennen kukkien aukeamista, jolloin limenvihreä nuppusikermä on täynnä pieniä vaaleanpunaisia tähtiä. Annan arvoa myös varren tanakkuudelle. Isomaksaruoho pysyy pystyssä tuulessa ja rankkasateessakin.

  
Isomaksaruoho (Sedum telephium) on eteläisessä Suomessa yleinen kuivien kallioiden kasvi ja Suomen luonnonvaraisista maksaruohoista suurin. Sitä on aikoinaan käytetty hyötykasvina ja sen paksuista mehevistä juurista juontuukin kansankielinen numitys kallioperuna. Isomaksaruoho itse käyttää juuriaan lehtiensä ohella vesivarastona. Varastoimaansa veteen luottaen se kukkiikin vasta heinäkuussa vaaleankeltaisin kukin. Se onkin suosittu kasvi kivikkopuutarhoissa. Isomaksaruoho on monivuotinen. Suomessa kasvaa kolme isomaksaruohon alalajia: lännenisomaksaruoho, vahamaksaruoho ja punamaksaruoho.

 Isomaksaruoho on tanakkavartinen pystykasvuinen kasvi, jonka lehdet ovat ruodittomat. Kukinnan väri ja lehtien muoto vaihtelee kasvupaikan ja rodun mukaan. Lehdet yleensä punertuvat pitkien kuivien jaksojen aikana.

Isomaksaruohoa kutsutaan ruotsin kielessä rakkauden yrtiksi (Kärleksört) kahdestakin syystä. Ensinnäkin kasvi jatkaa kukkimistaan katkaistunakin. Lisäksi on uskottu, että jos kaksi kattoon ripustettua versoa kaartuvat kuivuessaan toisiaan kohti, rakastavaisetkin löytävät toisensa.

 Isomaksaruohon lehdet ovat tärkeä ravinnonlähde isoapolloperhosen toukalle.

Lähde: Wikipedia
 
KOMEAMAKSARUOHO
(Sedum-risteymät)
KORKEUS: 30-40 cm
KUKINTA-AIKA: elo-pakkasiin
KASVUPAIKKA: aurinkoinen
TALVENKESTÄVYYS: kestävä tai erittäin kestävä lajikkeen mukaan
KUKAN VÄRI: ruusunpunainen
KASVUALUSTA: kuiva, niukkaravinteinen, hiekkapitoinen
ISTUTUSVÄLI: n. 40 cm
Komeamaksaruoho viihtyy aurinkoisella tai lievästi varjoisalla kasvupaikalla. Maan täytyy olla läpäisevää. Se sietää hyvin kuivuutta. Ison kokonsa vuoksi komeamaksaruoho vaatii syvemmän kasvualustan kuin matalat maksaruohot. Kuivat kukkavarret säästetään talventörröttäjiksi. Komeamaksaruohoja voidaan lisätä jakamalla tai pistokkaista. Se on erinomainen leikko- ja kuivakukka.

Lähde: Viherpeukalot


 Maria ja Gitta, olette lämpimästi tervetulleita blogini pariin.

 

6 kommenttia:

  1. Maksaruoho on mun uusi lemppari ja istutinkin sitä loppukesästä pihaan ihan kivan määrän. Toivottavasti viihtyy.

    VastaaPoista
  2. Hurmaava ja kestävä kukka! Omassa pihassa on parissa paikassa.

    VastaaPoista
  3. Ihana kukka, ansaitsee ehdottomasti päästä kuukauden kuvaksi. Ostin kirppikseltä maksaruohon taimen, mutta se oli valkokukkainen, heinäkuussa kukkiva lajike. Tämä komeamaksaruoho täytyy kyllä vielä saada omaan pihaan!

    VastaaPoista
  4. Isomaksaruoho on kyllä kiitollinen kasvi, kukkii pitkään ja ilman hoitoa!

    VastaaPoista
  5. Isomaksaruoho on munkin lemppari. Toivon kyllä, että uudet tulokkaani Herra ja Rouva Maksaruoho täyttävät myös odotukset.

    VastaaPoista
  6. Kiitollinen kukka tuo Kärleksört.
    Kasvaa kyllä hyvin ja kauniskin.
    Mukavaa viikonloppua sinne teille♥

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!