keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Hujoppeja ensi kesäksi

Kesämalvikki

Kesäkukkien suhteen olen ollut turhan rajoittunut. Ruukkuihin tulee ostettua valmiita taimia ja nekin usein varmoiksi koettuja kukkijoita. Varsin vähän olen kylvänyt kesäkukan siemeniä penkkeihin ja vain muutamia harvoja esikasvattanut sisällä. Siis, tottakai olen kokeillut itse kylvettyjä petunioita ja orvokkeja ja monia muitakin, mutta puutteellisten esikasvatustilojen vuoksi kokeiluja on ollut pakko minimoida tai sitten niistä on tullut lähinnä fiaskoja. Vähäiset ikkunalauta-alueet on varattava ensisijaisesti tomaateille ja muille hyötykasveille.

Kesämalvikki

Kehäkukkia, krasseja ja tuoksuhernettä on tietenkin joka vuosi tullut laitettua. Viime vuosina myös pioniunikoita ja kosmoskukkaa. Keväällä kylvin yhteen kasvimaalaatikkoon erilaisten unikoiden lisäksi myös kosmosta ja kesämalvikkia. Kosmoskukka alkoi kukkia aika myöhään ja siinä on edelleen runsaasti nuppuja. Sen sijaan kesämalvikki aloitti heinäkuussa ja sen jälkeen se ei ole lopettanutkaan. Ei vieläkään. Sen kukka on mielestäni hyvin kuvauksellinen jo nuppuvaiheessa ja myös kukan sisälle kannattaa kurkistaa. Lisäksi se kestää pitkään myös maljakossa.

Kosmoskukka

Maurinmalvaa olen kylvänyt joka kevät jo ikkunalaudalle ja istuttanut sen sitten myöhemmin johonkin kukkapenkkiin. Nyt mietin, josko ensi keväänä kylväisi näitä aika korkeaksi kasvavia kesäkukkia ensin potteihin ja siirtäisi ne sitten myöhemmin isompiin piharuukkuihin. Yhdessä ruukussa voisi olla kahta-kolmea väreiltään toisiinsa sopivaa eri lajiketta. Ruukuissa niitä olisi kenties helpompi tukea ja lisäksi ruukut ilahduttaisivat pidempään ja paremmassa paikassa, kuin nykyinen käytäntöni kylvää kesäkukkia alapihan kasvimaalaatikkoon.

Maurinmalva

Mutta miten saisi nämä kesäkukat kukkimaan jo aiemmin? Ettei tarvitsisi odottaa juhannukseen tai peräti pidempään? Taimitarhalta hankitut petuniat ja orvokit ovat heti kukkivia ja siksi niistä saa ikäänkuin ilon irti aikaisemmin ja pidempään. Siemen vaatii tietyn itämisajan eli kylvämisen ajankohdalla on vaikutusta. Entä taimettuneen kasvin muut olosuhteet; lämpö, valo, kastelu? 

Kultapallo - Rudbeckia laciniata ´Goldquelle´

Kultapallosta luin keväällä sellaisen vinkin, että se kannattaa leikata matalammaksi, jolloin se kasvattaa vartta ennen nuppuvaihetta, mutta jää kuitenkin matalammaksi ja pysyy näin ollen paremmin pystyssä. Toimisiko tämä sama vinkki vaikkapa noilla postauksen alun kesäkukilla (kosmoskukka, kesämalvikki, maurinmalva)? Mitä sanovat viisaat ja kokeneet?


Ruukkuihin hankkimani kesäkukat olivat tänä vuonna jotenkin vähemmän harkittuja ja monin tavoin epäonnistuneita valintoja. Vaistosivatko vähäiset petuniat, tähtisilmät ja lumihiutaleet, etten jaksanut niistä innostua ja kukkivat sen vuoksi kovin vaisusti? Ehkä tiedostamattani hoidin niitä vähemmän ja ne osoittivat sen olemalla juuri niin kurjan näköisiä, kuin huonosti hoidetut kesäkukat vain voivat olla. 

Ensi kesäksi täytyy luoda tässäkin suhteessa nahkansa ja pyrkiä keksimään jotain muuta. Jollei vanhat valinnat toimi, on aika kokeilla uusia. Niitä nyt sitten on koko talvi aikaa kehitellä. Kukkalan Sannan elokuisesta kesäkukkaLove-postauksesta voisikin käydä ammentamassa uusia ideoita.

42 kommenttia:

  1. Sain jokunen vuosi sitten joulun alla sukulaiseltani lähetyksen malvansiemeniä hänen puutarhastaan. Siinä oli kolmea eri malvaa, mutta muistan vain kahden nimet ja ne ovat ruusumalva ja harmaamalvikki. Ruusumalva kasvoi meillä liian matalana ja rentona, sen sijaan harmaa malvikki on muodostanut valtavia pehkoja, joiden korkeus on osin jopa 180cm. Hamraamalvikkia olen nyt siirtänyt etupihallekin, sillä se on näyttävä ja kukkii kauan.

    Kaikki kesät eivät ole siskoja keskenään eli uusi suvi antaa uuden tilaisuuden. Minä en ole ikinä niin vähän hoitanut puutarhaani kuin tänä kesänä:)

    Kehäkukka on aina yhtä ihana<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Malvoja minullakin on kukkapenkeissä. Yleensä ne kasvavat aika hujopeiksi nekin ja niitä täytyy tukea. Ruusumalva ja harmaamalvikki ovat monivuotisia, joten niitä ei tarvitse sen enempää mihinkään kylvää. Kesämalvikki ja maurinmalva ovat ilmeisesti edellisten sukulaiskasveja, mutta yksivuotisia, tai joskus maurinmalvan siemenet ovat seuraavana kesänä alkaneet penkissä itää.
      Ei ole kesät eikä vuodet toistensa kaltaisia. Välillä sataa ja välillä paistaa. Jokaiselle jotain periaatteella ilmeisesti.

      Poista
  2. Enpä osaa mitään järkevää sanoa, mutta ihailen noita kukkakuvia. :) Kaunista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna! Kukat ovat niin ihania sekä luonnossa että kuvissa.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos Pauliina! Tykkään kyllä voimakkaista väreistä ja luultavasti melkein kaikista kukista.

      Poista
  4. Minun esikasvatusyritykseni ovat menneet ns. reisille, joten tulevana talvena/keväänä potteja ei enää sisältä löydy. Päädyin tähän ratkaisuun, kun suoraan maahan nakkelemani tuoksuherneet pesivät elivoimaisuudessaan mennen tullen hartaudella vaalimani esikasvatustaimet.

    Luulen, että ostan ruukkuistutuksiin taimet valmiina. Yritin paikkailla alkukesän kukkavajetta sipuli-istutuksilla, joiden pitäisi olla kukassa touko-kesäkuun taitteessa. Saa nähdä, onnistuuko. Kosmokset aloittivat täälläkin kukintansa tosi myöhään, malvikit eivät mystisesti onnistuneet lainaan - taisi olla siemenissä jotain häikkää. Tuo maurinmalvasi on ihana! En olekaan törmännyt sen siemeniin täällä naapurikunnassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvaa vain, kuinka monena keväänä olen ilmoittanut, että tähän sitten loppui ikkunalautakasvatus. Muistini näyttää tältä osin olevan äärimmäisen lyhyt, sillä joka kevät pyörrän sanani ja ainakin jotain yritän.

      Itse asiassa maurinmalvan siemeneni on nettikaupasta ja taisin keväällä käyttää viimeiset. Nyt otin omista kukista siemeniä talteen ja toivotaan, että niistä edes muutama harva itää. Muuten sammuu monivuotinen perinne - tai sitten on vain taas tilattava siemeniä netin välityksellä.

      Poista
  5. Kultapallon ns. Chelsea cut ei ole ihan sama asia kesäkukalla. Kesäkukalla (jättiverbena tai mikä muu tahansa) kyseessä on latvonen. Kultapallo ei varsinaisesti haaroitu, vaan se jää matalammaksi ja ei sen takia ole niin hontelo. Kesäkukka puolestaan haaroittuu mikä on tietysti hyvä asia, kun kukkia tulee enemmän. Latvominen saattaa viivästyttää hieman kukintaa, mikä tietysti on harmi, jos nimenomaan halusit hieman aiemmaksi kukintaa.

    Mulla on noita kesämalvikkeja ruukussa. Kukinta kieltämättä menee vasta heinäkuun alun puolelle. Kukintavaihe saavutetaan nopeammin, jos kylvää siemenet jo syksyllä. En ole kokeillut sitä ruukkuihin, mutta en näe kyllä siinä mitään ongelmaa. Olen kukkapenkkiin kylvänyt syksyllä ja siirtänyt taimia ruukkuun keväällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati, selvensit tuota kultapallomysteeriä, josta olen lukenut, mutta en vielä itse kokeillut. Latvomista olen toki itsekin harjoittanut, mutta enpä tullut ajatelleeksi kokeilla sitä myös maahan kylvettyihin kukkiin (joita voisin jatkossa siis kokeilla myös ruukuissa).
      Tyhmä minä, en ole edes tajunnut laittaa kesäkukkien siemeniä jo syksyllä maahan. Niinhän niille luonnossakin tapahtuu. Voisin tosiaankin kylvää kukkia näin syksyllä kasvimaalaatikkoon ja siirtää niitä sitten myöhemmin ruukkuun. Kiitos Kati! Kyllä taas kannatti julkisesti ongelmiaan vuodattaa.

      Poista
  6. Minäkin olen vähentänyt kesäkukkien esikasvatusta sisällä, sillä suorakylvetyt taimet ovat usein tanakampia ja vahvempia kuin sisällä hellityt. Kosmoskukkia esikasvatan, sillä niiden kukinta jää muuten liian myöhään. Niiden latvominen ihan pienenä näyttää edistävän haaroittumista jo aikaisin, eikä kasvi kasva niin korkeaksi. Nyt täytyy kokeilla tuota syyskylvöä vaikkapa malvikeilla ja unikoilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä teen suorakylvön pioniunikoille ensimmäisen kerran syksyllä ja keväällä 2-3 krt kahden viikon välein. Kukinta on silloin jo tosi hyvän mittainen.

      Poista
    2. Kiitos Pirkko ja kiitos Kati! Nyt tulee niin hyviä ja käytännöllisiä neuvoja, että näistä riittäisi muillekin jaettavaksi. Kosmokset olen toisinaan esikasvattanut ikkunalaudalla, mutta tänä vuonna kylvin ne suoraan ulos. Kukintaa sai odottaa tosi kauan. Ehkä siis jatkossa kylvän muutaman kosmoksen sisälle ja latvon niitä ennen ulos siirtämistä.

      Poista
  7. Malvikkia on minulla joskus ollut, on todellakin kaunis ja hyvä leikkokukka. Ajattelin helpottaa keväthommia ja nakkelin juuri kypsyneitä pioniunikon siemeniä valmiiksi erinäisiin kukkapenkkeihin ja ainakin osa on jo itänyt nyt. Nämä itäneet eivät varmaankaan näe ensi kevättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Gitta muistutuksesta! Minulla on runsaasti pioniunikoiden siemeniä talteenotettuna, joten täytyykin käydä kylvämässä niitä kukkapenkkeihin. Eiköhän tässä kohta tule sen verran viileää, etteivät enää ehdi taimettua.

      Poista
  8. Tänä vuonna siis kasvatin itse kaikki kesäkukkani ja loppujen lopuksi olen saanut nauttia niiden loistosta lämpimän syksyn vuoksi todella pitkään. Täytyy silti todeta että niiden kukinta alkoi vasta heinäkuussa vaikka olinkin ajoissa kylvöpuuhissa. Ne ovatkin saaneet erityistä huolenpitoa sillä ovathan ne itse kasvatettuja ja rakkaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse siemenestä kasvatettuihin kukkiin tulee ihan erityinen suhde ja ne saavat kyllä aivan kaiken huomion. Kaipa se on niin, että meidän pitkä ja usein myös kolea kevät ei suosi aikaisia kukkijoita. Täytynee jatkossakin hankkia ostokukat lievittämään kevään ensimmäistä kukkakaipuuta.

      Poista
  9. Minä kylvin todella paljon kesäkukkien siemeniä viime keväänä, mutta ensi keväänä taidan jättää sen projektin väliin. Harmitti, kun ne kukkivat niin myöhään. - Kultapallon leikkaan ennen juhannusta, näin sitä ei tarvitse tukea. Muihin kukkiin en tätä ole kokeillut. - Kaunista syksyn jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaa, sinä siis olet ihan konkreettisesti kokeillut kultapallon leikkaamista. Minun kultapalloni kasvavat vähän sivussa juuri sen vuoksi, etten jaksa katsella niiden kaatuilua pitkin poikin. Josko jatkossa kokeilisin tuota leikkaamista ja miettisen sen myötä kultapallon pääsyä paremmalle paikalle.

      Poista
  10. Ihanan tumman värinen tuo maurinmalva. Minulla kasvaa vaaleanpunaista ja valkoista myski- ja ruusumalvaa. Ne ovat monivuotisia.
    Olen vähentänyt noita kesäkukkien sisäistutuksia. Pyrin kylvämään suoraan ulos osan jo syksyllä ja osan huhti-toukokuussa. Niiden purkkien siirtelyssä on aika homma.
    Kukkaruukkuihin istutan ihan varmasti valmiit orvokit jo huhtikuussa. Sitten tungen sinne siemeniä ja sipuleita ja pikkutaimia, perennoja, heiniä jne. Sitä mukaa, kun joku ei kuki tai ole enää minkään näköinen, korvaan sen jollakin toisella. Joskus lopputulos on ihan sillisalaatti ja joskus vähän onnistuneempi. Mutta homma useimmiten onnistuu, jos siitä innostuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pinkkiä ja valkoista monivuotista malvaa minullakin on. Niiden kukka on paljon pienempi verrattuna noihin sukulaisiinsa kesämalvikkiin ja maurinmalvaan. Jälkimmäisten kukan halkaisija on n. 6-7 cm eli aika näyttäviä ovat.

      Orvokkeja on ihan mahdoton keväällä vastustaa ja niitä varmasti ostan edelleen itsellenikin. Pari kertaa olen koittanut orvokkien esikasvatusta, mutta sähkölämmitystalon ikkunalaudoilla siitä ei vain tule mitään. Varsinkin, kun sitä tilaa on säästettävä myös tomaateille, kurkuille ja muille hyötykasveille.

      Aika usein laitan kesäkukkaruukkuihin monivuotisia, jotka sitten siirrän loppukesästä maahan. Se on kätevä tapa vahvistaa perennoja ja iloita niistä kesän ajan. Nyt vain mietin, että voisi noita kesämalvikkeja kasvattaa yläpihan kukkaruukuissakin, ettei tarvitsisi aina ravata kasvimaan kupeeseen niitä ihailemaan. Laiskuusko tässä taas oli meikäläisellä pontimena?

      Poista
  11. Upeita kuvia! Itse esikasvatan harvoin kukkia siemenestä sisällä, koska jäävät aina niin honteloiksi ja surkeiksi. Suoraan maahan kylvettyinä ovat kasvaneet paremmin. Taimina ostettavista voin suositella ahkeraliisaa. Ostin keväällä ja edelleen kukkivat puutarhassa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sussi!
      Ahkeraliisa onkin yksi suosikeistani talon varjoisalle puolelle. Siellä kun ei oikein mikään muu kesäkukka ole koskaan viihtynyt. Tänä vuonna minulla oli ruusuliisaa ja ne laitoin sunnuntaina kompostiin, kun kukinta alkoi selvästi taantua ja lehdet kellastua. Mietin juuri, että kokeilisiko ensi vuonna guineanliisaa, kun sillä on niin upean väriset lehdet.

      Poista
  12. Nämä kuvat herättivät muistoja! Äiti oli innokas puutarhuri. Mietin noita kukkien siemeniä, onko malvassa/malvikissa, sellaiset kuin "kippuraiset kissankynnet" siemeninä. Muistelen niitä pusseja ja kiejoituksia niitten päällä :)
    Ja kultapallo oli sellainen joka kasvoi lähes saunan räystään korkeudelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti oikein käydä katsomassa malvikin siemeniä, joita otin muutama päivä sitten talteen. Aika pieniä ne siemenet ovat, ehkä hivenen koukussa. Kehäkukalla on sellaiset kippuraiset ja aika isot siemenet. Muistan omasta lapsuudesta, kuinka kehäkukan siemenet näyttivät jännittäviltä.
      Kultapallo kasvaa todellakin hyvällä paikalla korkeaksi. Minunkin kultapalloni ovat liki kaksimetrisiä, jonka vuoksi aionkin ensi kesänä kokeilla niiden leikkaamista ennen kukintaa.

      Poista
  13. Mä en ole koskaan idättänyt siemenistä asti kukkia. Eikä oo sen puoleen oikein ikkunatilaa, ne vie aika paljon sitä. Kuisti olis mutta se liian kuuma keväällä. Kasvu on niin honteloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika huonot olosuhteet meilläkin on, kun kaikkien ikkunalautojen alla hohkaa sähköpatteri. Niinpä keväällä saattaa olla monenlaisia virityksiä valoisissa paikoissa, sillä aina sitä jotain pitää idättää. Vähintäänkin tomaattia ja kurkkua.

      Poista
  14. Ihanat kesämalvikit.
    Kosmoskukkaa kannatta kokeilla jo syyskylvönä. Tosin se hoitaa kylväytymisen myös itse melko tehokkaasti.
    Oletko koskaan kylvänyt Titoniaa? (Tithonia rotundifolia) Sen voi kylvää suoraan kasvupaikalle. Titonia kasvaa melko korkeaksi ja soveltuu hyvin kesäkukkaryhmän taustalle. Kukka on väriltään oranssinpunainen ja mielestäni hyvin kaunis ja näyttävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuosta titonia-vinkistä. En ole sitä kokeillut, mutta nyt laitoin nimen muistiin. Tosin kaupoissa ei pahemmin juuri nyt siemeniä ole, mutta josko keväällä ostaisi tulevaa syksyä ajatellen. Aion kokeilla mm. kosmoskukan syyskylvöä, kun sitä on täällä muutkin ehdottaneet. Jos osan kylvää syksyllä, osan keväällä. Aina kannattaa kokeilla.

      Poista
  15. Kosmoskukat osoittautuivat tänä kesänä vallan onnistuneiksi ruukuissa. Ne kukkivat vieläkin. Ostin ne kyllä taimena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä, että olet löytänyt kosmoskukkaa taimena. Ehkä kesäkukkien tarjontakin vähitellen laajenee ja taimitarhat tarjoavat uusia mahdollisuuksia. Se kuulostaa mukavalta.

      Poista
  16. Viime vuonna ihastuin niin tuohon Malvikkiin! Se on todella kaunis. Kuuluu "pakkokylvö" suosikkeihin Kosmoskukan ja Ruiskaunokin ohella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli ensimmäinen kesämalvikkikesäni, eikä todellakaan viimeinen. Todella helppo, kaunis ja runsaasti kukkiva. Taitaa siis tulla "pakkokylvökasvi" tännekin.

      Poista
  17. Ruukkuihin kannattaa kylvää matalampia kesäkukkia. Kokeilin tänä vuonna kylvää kosmoskukat suureen ruukkuun, mutta ruukku osoittautui kuitenkin liian pieneksi(halkaisija miltei 50cm). Olen aiemmin kylvänyt kosmokset jonkunlaiseen kasvulaatikkoon, ja jatkossakin teen niin, sillä ovat olleet parempia, eikä kastelun tarvetta ole niin paljon kuin ruukussa.
    Matalat aurinkonkukat kylvän aina suoraan saviruukkuihin ja siirrään ne sitten kukkivana sopivalle paikalle näkösälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kastelu onkin hyvä pointti. Enpä tullut ajatelleeksikaan. Kosmoskukka ja kesämalvikki kasvavat minulla nyt alapihan viljelylaatikossa, jossa niillä on tilaa, eikä todellakaan ole kovin paljon tarvinnut kastelusta huolehtia. Ruukkukukkia on pakko kastella, varsinkin, jos ruukut ovat suojaisassa paikassa.
      Mitä, jos rakentaisi kesäkukkia varten omia, vähän isompia laatikoita? Meillä on piha kahdessa tasossa ja alapihalle kylvetyt kesäkukat ovat ikäänkuin poissa silmistä, ellei niitä varta vasten lähde kasvimaan kupeeseen katselemaan. Jatkomietintään meni tämäkin juttu.

      Poista
  18. Olen luopunut kesäkukkien esikasvatuksesta kokonaan, tilat eivät kertakaikkiaan riitä. Tilaa vievät joka keväiset hyötykasvit sekä harvinaisetkin perennat, joita olen viime aikoina innostunut kokeilemaan esikasvattaa. Ennen kasvatin innokkaasti esim. kaikki orvokitkin, mutta huomattuani kuinka edullisesti niitä saa valmiiksi kasvatettuna, luovuin siitäkin. Ostan kaikki kesäkukat nykyään valmiiksi kasvatettuna. Ihania kuvia varsinkin tuossa ensimmäisessä on suloista herkkyyttä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se on minullakin. Kun esikasvatustila on kortilla, täytyy priorisoida. Tavallisimmat kesäkukat saa edullisesti, joten kannattaa keskittyä erikoisempiin kasveihin.

      Poista
  19. Kiitos kun vierailit blogissani. Keskisen reissu on meille vähän kuin retki, otetaan siltä kannalta. Tavaraa on liiankin kanssa ja aina vain lisätään. Ei tahdo millään jaksaa päästä päähän mennä. Jotkut siellä on halvempaa jotkut taas kallimpaa, pitäis olla hintatietoinen. Kesällä emme käy ollenkaan, kun sinne on tulee turistit/kesälomalaiset, mä en sinne luitani vedä ahtauteen ja jonottamiseen, samoin joulusesonki on ihan mahdotonta.
    Kun se remontti valmistuis, on se silti nähtävyys !! :) :)

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!