tiistai 7. helmikuuta 2017

Talvet lauhtuvat - ilmasto lämpenee

Kotikylän järvi 26.1.2017

Monissa blogeissa ja niiden kommenteissa on keskusteltu kuluneen talven vähälumisuudesta ja nollan molemmin puolin sahaavista lämpötiloista. Enää ei talvella pääse hiihtämään, varsinkaan etelässä, ja talvista näyttää tulleen entistä lyhyempiä.

Ilmaston lämpenemisestä valliltsee asiantuntijoiden ja tutkijoiden keskuudessa yksimielisyys. Skeptikkoja löytyy joka asian tiimoilta, niin myös tässä asiassa. Itse uskon asiantuntijoihin ja siihen, että ilmastomuutos on vakava ongelma kaikkialla. Niin myös meidän leveysasteillamme.

Lähimetsä 2.1.2017

Usein kuulee sanottavan, että onhan niitä lämpimiä talvia ollut ennenkin. Totta, vaihtelua on aina säätiloissa ollut. On ollut leutoja talvia ja todella kylmiä ja pitkiä talvia. Ilmastomuutoksesta huolimatta vaihtelua tulee olemaan jatkossakin. Kylmiä, runsaslumisia ja pitkiä talvia on jo nyt vähemmän ja ne harvinaistuvat edelleen. Tilastojen mukaan vuosi 2016 oli mittaushistorian lämpimin rikkoen vuoden 2015 ennätyksen.

Suomessa lämpötilojen arvioidaan nousevan enemmän, kuin maapallolla keskimäärin. Meidän maamme sijoittuu osin arktiselle alueelle, jota ilmaston lämpeneminen tulee kurittamaan erityisesti.  



Suomessa ilmastomuutos ei kovin paljon pidennä kesää, joskin hellejaksot saattavat pidentyä. Sen sijaan kovat myrskytuulet ja rankkasateet lisääntyvät.  Suurimmat muutokset meillä tulevat talvisäähän. Talvista tulee yhä lyhyempiä, leudompia ja vähälumisempia. Paukkupakkaset käyvät harvinaisemmiksi. Tiedossa on aina vain enemmän harmaita ja pimeitä jaksoja, jotka korvaavat entiset lumi- ja pakkastalvet.

Perälenkillä su 29.1. oli tie jäinen ja pelto vähäluminen.

Puutarhureista tietenkin tuntuu mukavalta, kun kevät saapuu aiemmin ja kesäisin kenties on pidempiä hellejaksoja. Suomessa marjan- ja vihannestenviljely sekä kasvihuoneviljely hyötyy lämpenevästä ilmasta ja pitenevästä kasvukaudesta.

Sahaavat lämpötilat, jatkuva märkyys, roudan ja suojaavan lumikerroksen väheneminen vaikeuttavat kasvien talvehtimista. Keväthallojen yleistyminen puolestaan saattaa palelluttaa leudosta talvesta liian aikaisin heräävät kasvit.

Vanhat ja uudet kasvintuhoojat hyötyvät ilmastomuutoksesta. Erityisen hyvin olosuhdemuutokset hyödyttävät niitä eliöitä, jotka voivat kehittyä vähävaloisessa syyskosteudessa. Tällaisia ovat esimerkiksi etanat ja sienitaudit  Monet sellaiset taudit ja tuholaiset, jotka aiemmin eivät ole talvehtineet meidän oloissamme, tulevat lisääntymään.



En mielelläni harrasta "ennen kaikki oli paremmin" -pohdintaa. Moni asia oli toki ennen paremmin, mutta kyllä kehitys ja edistys valtaosin on positiivinen asia. Ilmastoasioissa muutokset ovat kuitenkin olleet negatiivisia ja pian alkaa olla myöhäistä tehdä asioille mitään. Globaalissa maailmassa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Vaikka Suomessa ilmastomuutoksen vaikutuksissa voidaan nähdä joitakin positiivisia etuja, emme voi välttyä kaikilta niiltä maailmanlaajuisilta ongelmilta, jotka tavalla tai toisella rantautuvat meillekin.

En ole talvi-ihminen, mutta mieluummin ottaisin lumisen talven pakkasineen ja helmikuisine hiihtokeleineen kuin tällaisen marraskuusta maaliskuuhun kestävän harmaan pimeyden ryyditettynä jäisillä kulkuväylillä ja kuravedestä loiskuvilla maanteillä.

Ammensin näitä tietoja seuraavista osoitteista:
Ilmasto-opas.fi
Ilmatieteen laitos

Bussi 19 kulki jäätietä pitkin Suomenlinnaan talvina 1985, 1986

Kävin loppiaisena Helsingin kaupunginmuseossa ja ostin sieltä postikortin, jonka kuvassa joukko ihmisiä käveli jäätietä pitkin Suomenlinnaan talvella 1978. Tuona talvena asuin itsekin Helsingin Ullanlinnassa ja muutaman kerran tuli hyisen tuulen tuivertaessa käveltyä Suomenlinnaan. Löysin netistä jutun, jonka mukaan Helsingin liikennelaitos korvasi muutamana pakkastalvena Suomenlinnan lautan pikkubussilla nro 19 (pikemminkin kyllä pakettiauto kuin bussi). 

Jäätie Suomenlinnaan 1976.

Suomenlinnan jäätietä ei ole tehty vuoden 1987 jälkeen. Osittain siihen on syynä yhä huonommaksi käynyt jäätilanne, mutta toki myös laivaliikenteen ja etenkin Tallinnaan suuntautuvan laivaliikenteen voimakas lisääntyminen vaatii väylien pitämisen avoinna myös läpi talven.

Jäinen polku talomme viereisessä metsikössä

Etelään ja muuallekin Suomeen on satanut hieman lisää lunta. Se suojatkoon kasveja muutamiksi seuraaviksi päiviksi luvatuilta paukkupakkasilta. Sinänsä kyllä hiukan ihmetytti tulevien päivien pakkasesta uutisoiminen. Tuskin 20 asteen pakkanen edelleenkään meidän leveysasteellamme mikään outo ilmiö on. 

Ohessa vielä pähkinänkuoressa ilmastomuutoksen tulevia vaikutuksia Suomessa.

Suomen ilmasto tulee muuttumaan enemmän talvella kuin kesällä

Suomi sijaitsee alueella, jossa lämpötilan nousun arvioidaan olevan selvästi voimakkaampaa kuin koko maapallon keskimääräinen lämpeneminen. Lisäksi muutokset näyttävät olevan suurempia talvella kuin kesällä. Lämpenemisen ohella sademäärien arvioidaan kasvavan. Suomen ilmaston muutokset ovat kaikissa skenaarioissa lähes samoja noin vuoteen 2040 asti. Vuosisadan jälkipuoliskolla erot kasvavat huomattaviksi kasvihuonekaasujen päästöjen määrästä riippuen.

Lämpötila
  • etenkin talvilämpötilat kohoavat
  • hyvin alhaiset lämpötilat näyttävät harvinaistuvan
  • hellejaksot yleistynevät
  • kaikkein korkeimmat lämpötilat todennäköisesti kohoavat
  • kasvukausi pidentyy ja muuttuu lämpimämmäksi
Sademäärät
  • etenkin talvipuolella vuotta sateet lisääntyvät ja tulevat yhä useammin vetenä
  • rankkasateiden oletetaan voimistuvan enemmän kuin keskimääräisten sateiden
  • talvella ja keväällä pisimmät sateettomat jaksot lyhenevät jonkin verran
  • kesällä poutajaksot saattavat jopa hieman pidentyä
Tuulen nopeus
  • keväällä ja kesällä Suomen tuuli-ilmastossa ei juurikaan näyttäisi olevat odotettavissa muutoksia
  • syksyllä ja talvella tuulet puhaltelisivat tulevaisuudessa aavistuksen verran nykyistä navakammin
  • vaikka muutokset ovat pieniä, ne ovat useimmissa malleissa samansuuntaisia
Lumipeite ja routa
  • lumipeiteaika lyhenee
  • lumen vesiarvo ja paksuus vähenevät
  • routaa on nykyistä vähemmän
  • lauhojen ja sateisten talvien aikana maaperä on usein märkä ja sen kantavuus on huono
Pilvisyys ja aurinngonpaiste
  • talvista tulee pimeämpiä
  • kesällä pilvisyys säilynee suurin piirtein entisellään
Itämeri muuttuu
  • Suomenlahdella vedenkorkeus saattaa kääntyä nousuun ja Perämerellä meri vetäytyy entistä hitaammin
  • Itämeren jääpeite supistuu 

31 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus! Paljon asiaa. :)

    Minua häiritsee hirveästi se, kun lumisina/kylminä tai varhain alkavina talvina (kuten viime marraskuussa!) jotkut maallikkoskeptikot sanovat aina, että "mikä ihmeen ilmastonmuutos, nytkin on näin kylmää ja lumista" tajuamatta ollenkaan, ettei kyse ole tietyn hetken sääolosuhteista tietyssä paikassa, vaan kokonaisvaltaisesta, koko planeetan ilmaston muuttumisesta. Se asia tuntuu olevan "kansan syvien rivien" kaikkein vaikeinta hahmottaa - vaikka ilmasto kuinka lämpenisi, sataisi Suomessa silti talvella varmasti lunta ja olisi ajoittain pakkasta.

    Yksi asia, mitä et tainnutkaan mainita, on loppukesän pitkä kuivuus ennen "syyssateiden" alkua ja sen kohtalokkuus pohjavesille. Kuten viime syksynä. Siitäkin on ilmastotutkijapiireissä jo vähän puhuttu, että miten käy meidän "hyvien pohjavesimaiden", kun olemme tottuneet siihen, että syyskesän/syksyn sateet täydentävät pohjavesivarannot, eikä meiltä lopu juomakelpoinen vesi ikinä. Suomalaisten on ollut helppo ylenkatsoa muun maailman vesikriisejä - mutta entä kun sellainen sattuu omalle kohdalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesiasia jäi todellakin pois. Puhtaasta vedestä kannattaisi olla enemmänkin huolissaan, sillä siitä on kovaa vauhtia tulossa tavoiteltu hyödyke, jota saadakseen ollaan valmiita tekemään mitä tahansa. Ellei raha auta, niin kenties aseet. Valitettavasti.

      Poista
  2. Kylläpä nuo ilmat alkavat muuttua ihan väkisin. Enää saa vain muistella aikaa, jolloinka meilläkin oli pakkaset -30 asteessa monta viikkoa. En minäkään ole talvi-ihminen, mutta mieluummin hetken aikaa lumi maassa ja pikkupakkanen, kuin liukkaus, harmaus ja vesisateet.
    Olen huolissani kasveista, miten ne pärjäävät tässä sahaavassa kelissä. Välillä on penkeistä lumet sulaneet, välillä taas tulee lisää lunta. Eikä ne havutkaan varmaan aina hyvää tee, jos siellä alla on vettä ja se taas jäätyy... voi kasviparkoja. Mutta näillä mennään, kun ei muuta voi!
    Muistan kuinka -90 luvulla ajoimme autolla jäätietä Kokkolan edustalla olevalle Tankarin majakkasaarelle. Enää ei taida jäät kestää sellaista, enkä uskaltaisikaan mennä autolla jäälle.
    Aika hauskaa, että Suomenlinnaankin oli jäätie!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen lukenut, ettei havuja tulisi laittaa kasvien suojaksi ennen pakkasta, koska erilaiset homeet alkavat helposti levitä havujen suojaamassa kosteudessa. Entä sitten, kun koko talvi on pelkkää kosteutta? Mahtaako havuista olla mitään iloa?

      Poista
  3. Hyvä ja mielenkiintoinen teksti. Meille puutarhaihmisille nämä ilmastonmuutosasiat taitavat jo näyttäytyä ihan konkreettisestikin, kun kasvien tähden ollaan sydän syrjällään pitkin talvea. Suojaava lumi puuttuu lähes kokonaan ja pakkaset tekevät tuhojaan, kun sitten tulevat. Surkeana saa katsella kukkapenkeissä sulavia ja jäätyviä vesiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Viime talvi oli kasveille rankka. Miten selviävät toisesta samanlaisesta?

      Poista
  4. Mielenkiintoinen bloggaus ja varmasti täyttä asiaa. Minä olin ennen ja ehkä vieläkin talvi-ihminen, siis sellaisen vanhanajan talven.
    Muistaako vielä kukaan maaseudun tienvarsien lumiaidat ja ne valtavat aurausvallit, minä lapsena pelkäsin maantiellä lumiauraa ei ollut oikein paikkaa minne pieni tytön tyllerö väisti kun aura tuli lumet lentäen tiellä vastaan.
    Nyt on hyvät välineet ja tekniikka, mutta lumet puuttuvat.
    Ilmeisesti ilmaston muutos on hyvinkin tosiasia ja tuskin se kaikki on meidän ihmisten syytä, vaikka maailmamme toimet sitä edistävätkin.
    Between laitoit ajattelemaan ja samalla myös toivomaan pientä pakkasta, lunta ja sopivia aurinkoisia helmikuun päiviä. Nyt pelkään tuota kovaa ja koppuraista liukasta tietä, sain varmaan pysyvän trauman tuosta kaatumisestani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tutkimusten mukaan ilmastonmuutokseen syyllinen on ihminen. Ei se mukavalta tunnu, varsinkin, kun suurinta syyllisyyden taakkaa tuntuvat kantavan ne, joilla on vähiten vaikutusvaltaa.
      Viime talvena kaaduin kahdesti liukkaalla tiellä. Luita ei murtunut eikä mennyt poikki, mutta lihakset olivat pitkään hellinä. Ostin nastakengät ja niitä ilman en enää lähde kävelemään.

      Poista
  5. Molley mainitsi tuossa aurausvallit ja lumiaidat, muistan itsekin hyvin nämä, ja lunta piisasi. Kunnoin luminen talvi olisi minun mieleeni. Minua huolestuttaa kasvien ja eläinten pärjääminen nykytalvissa ja pahempaa lienee tulossa, nyt jo saimaan norpat ovat hätää kärsimässä. Ja uusia tuholaisia ja kasvitauteja varmaankin ilmaantuu. Surullista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, kuinkahan pitkään saimaannorppia pystytään keinopesillä auttamaan. Ja se on vain yksi hädässä oleva laji. Kotiloiden kanssa taistellessa tulee miettineeksi, ettei yhtään lisää tuholaisia.

      Poista
  6. Ilmastonmuutos on tosiasia. Olemme kaikki puutarhaharrastajat nähneet sen selkeästi pihassamme ja ympäristössämme. Paukkupakkasille voimme sanoa hyvästit - ihanaa!
    Mutta toisaalta saamme riesaksemme nollan molemmin puolin sahaavan lämpötilan. Siihen vaan nyt täytyy sopeutua ja keksiä konstit, miten saamme suojeltua kasvimme. Itse en ainakaan viime syksynä varautunut ajoissa.
    Mutta hyviäkin puolia ilmastonmuutokseen liittyy. Vuotuinen lämpösumma lisääntyy ja sitä kautta voidaan kasvattaa myös lämpöä vaativia kasveja. Se on mahdollisuus!
    Olen Molleyn kanssa samoilla linjoilla siinä, että en usko ilmastonmuutoksen olevan pelkästään ihmisen toimien aiheuttamaa. Meitä syyllistetään muutenkin liian paljon liian monista asioista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus se syyllistäminen ja syyllisyyden tunnistaminen voi toimia myös moottorina toisenlaiseen toimintaan. Sen verran paljon olen ilmastonmuutoksesta tuotettua tutkimusta seurannut, että kyllä tämä on ihan ihmisten oman toiminnan tulosta. Olen myös miettinyt, ettemme me täällä Suomessa pitkään pääse iloitsemaan runsaista vihannessadoista, jos maahan vyöryy ilmastopakolaisia muualta. Suomi on osa globaalia maailmaa ja muualla tapahtuvat negatiiviset tapahtumat vaikuttavat vääjäämättä myös meihin.

      Poista
  7. Mielenkiintoista juttua. Meillä Itä-Suomessa on kyllä ollut tänäkin talvena noin 50 senttiä lunta, osa on kyllä välillä sulanutkin. Ja pakkasia on ollut. Mutta tämä talvi on taas ollut hieman vähempiluminen ja vähempi pakkasta. Monena talvena olen mitannut lähes metrisiä lumihankia pihalla. Me emme yleensä muista näitä vuosia hyvin tarkasti(varsinkaan minä), onneksi on tästäkin asiasta tietoa saatavissa vuosikymmenien ajalta.
    Muistan kyllä kun peltoaukean kohdalle laitettiin -60-luvulla puiset lumiaidat, jottei viima pöllyttänyt pakkaslunta tietä umpeen. Viime aikoina ei olekkaan sellaisia viimoja ollut, vai pakkaslumiko puuttuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sääasioissa ihmisen muisti tuntuu olevan hyvin valikoiva. Meidän perheessä sää on aina ollut suosittu aihe, jo lapsuudenkodissa. Siksi kuvaamme ja kirjaamme säätietoja. Niistä ei tarvitse kinastella, kun on kuvia tai mustaa valkoisella.

      Poista
  8. Erittäin hyvä postaus!
    Jos kysyttäisiin, miksi asun Suomessa, niin ihan ensimmäisten asioitten joukossa jotka mainitsisin, ovat nämä neljä vuodenaikaa.
    Tuntuu hurjan surulliselta, kun näitten vuodenaikojen väliset erot kaventuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä neljä vuodenaikaa on aina ollut valttimme. Kohta syksy, talvi ja pitkälti kevätkin ovat yhtä harmaata pötköä. Surullista.

      Poista
  9. Ihan kaikkea en jaksanut lukea, mutta kyllä tähän ilmastonmuutokseen on uskottava. Varsinkin talvet on muuttuneet kovasti ja nuo myrskyt lisääntyneet huomattavasti. Noiden mainitsemiesi sienien ja etanoiden lisääntymisestä en tykkää :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myrskyt, kaatosateet ja kaikenlaiset säiden ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet. Surullista.

      Poista
  10. Pakko vielä sanoa, kun nyt jo parissa kommentissa on mietitty, ettei tämänhetkinen ilmaston lämpeneminen olisi välttämättä ainakaan täysin ihmistoiminnasta johtuvaa, että nykyään ilmastotutkijoiden keskuudessa vallitsee käsittääkseni aika lailla konsensus siitä, että kyllä se vain on. Valitettavasti. Vielä vuosituhannen alussa tutkittiin vaihtoehtoisia selityksiä, kuten auringonpilkkuja, mutta olen ymmärtänyt, että nyt ei vaihtoehtoja enää pahemmin pyöritellä, sillä syy-yhteys on niin selvä. Kyse ei ole syyttelystä ja syyllistämisestä, vaan tosiasioiden osoittamisesta. Nyt ihmiskunnan on aika tunnustaa tekonsa, katua ja korjata virheensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä ehtisi jotain tehdäkin, mutta toimeen tulisi tarttua heti. Surullista, että juuri nyt mahdollisuudet toimeentarttumiseen ovat huonontuneet merkittävästi.

      Poista
  11. Tärkeää asiaa täynnä oleva postaus!
    Viime talvi sai minut oikein kunnolla ajattelemaan ilmastonmuutosta. Olen aina ollut sitä mieltä, ettei lunta tarvitsisi tulla lainkaan tai vain ihan vähän. Viime talvi sai kuitenkin toisiin ajatuksiin. Kyllä se lumi on tärkeä asia monelta kantilta. Säiden sahaus ylös ja alas ei tee hyvää luonnolle eikä meille ihmisillekään. En kyllä kaipaa kovin kovia pakkasia. Omakotiasujana lämmityskustannukset nousevat huomattavasti ja mieheni tekee ulkotöitä joka säällä. Näistä syistä pakkanen voisi pysytellä siinä muutamassa asteessa. Mutta eihän sitä tuolla lailla voi toivoa...
    Vaikka tuntuu, että voikohan ilmastonmuutokselle enää mitään, niin ei se varmasti haittaakaan tee, jos omiin tapoihinsa ja tekemisiinsä kiinnittää huomiota. Ei tämä maapallo muutenkaan tarvitse enää yhtään lisää ympäristökuormitusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helposti tulee ajatelleeksi, ettei tällä minun tekemiselläni mitään merkitystä ole. Mutta kun miljoonat ja miljoonat ihmiset ajattelevat samoin, tilanne onkin toinen.

      Poista
  12. Pienihän se on yksittäisen ihmisen panos, mutta jos jokainen omalta osaltaan miettisi tekojaan ja niiden seurauksia, oltaisiin jo osa suurempaa vaikutusta... Postasin eilen oman viikonloppuni hiihtoretken, juuri ja juuri järvenselällä lunta, jossa hiihtää. Kotinurkilla ihan mahdoton ajatus! Kyllä minä lämpimämmän ja kuivemman kesän ottaisin vastaan, jos ei se samalla merkitsisi ilmaston kaikenpuolista lämpenemistä. Toisaalta meidän tuholaisemme ja vaaralliset eläimet ovat toistaiseksi poissa / vähäisiä kylmien säiden ansiosta. Niin tai näin, vanhanajan talven haluaisin pitää.

    VastaaPoista
  13. Me juuri juttelimme töissä samasta asiasta, tosi "hiukan" huumorimielellä. Kun meidän nuorimmainen syntyi 18 vuotta sitten helmikuun alussa, pakkasta oli lähes 40 astetta! Ja nyt mittari oli hänen syntymäpäivänään lähellä nollaa. Johtopäätös: ilmasto on lämmennyt vajaassa kahdessakymmenessä vuodessa todella reilusti;)
    Mutta oikeasti kuulostaa aika karulta, talvella pitäsi olla lunta ja pakkasta!

    VastaaPoista
  14. Meillä on ollut mukava talvi, lunta on ollut maassa ja pakkastakin - mutta minimi on vain -23,9. Itse asiassa omaan napaan tuijotettuna tämä ilmaston muutos kyllä sopii minulle :) Lämmityksenkin on mennyt paljon vähemmän, kuin aiemmin. Kaikesta huolimatta täällä pohjoisempana on kuitenkin ihan oikeat talvet. Vielä.

    VastaaPoista
  15. Vaikkei talavi mun lemppari ookkaa, vois olla kuitenki lunta ja pakkaasta, niinku..... kohtuurella. Ei oo kivoja nämä sahaavat lämpötilat.

    VastaaPoista
  16. Minä olen kovasti kaivannut kunnon talvea ja lunta. Nämä edestakaisin sahaavat kelit, kun eivät mieltä lämmitä. Taitaa todella olla niin että, ilmastonmuutos on vääjäämätön ja peruuttamaton tosiasia.

    VastaaPoista
  17. Hyvä kirjoitus! Kyllä se ilmastonmuutos on tosi asia, sitä ei voi kiistää. Minäkin muistan lapsuudessani 90-luvulla tosi kylmät, lumiset päivät. Silloin ei muistaakseni lämpötilat sahaillut parin päivän sisällä plussasta miinukseen. Tosi ikäviä sellaiset harmaat loskapäivät. Paljon mieluummin otan sen -20 asteen pakkasen, valkoisen hangen ja auringonpaisteen.

    VastaaPoista
  18. Heippa! Olen taas palannut blogeilemaan;tosin uuteen sivustoon. Tervetuloa visiitille :)
    http://monisuuntaista.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  19. Minä uskon asiantuntijoita tuossa ilmastonmuutosasiassa. Sääli maapalloa! Kunpa se yksi idootti tuolla kaukana lännessä oivaltaisi tämän eikä omalta osaltaan avittaisi ilmastomuutosta edelleen!

    VastaaPoista
  20. Ilmastonmuutoksesta on puhuttu kymmeniä vuosia ja se on tosiasia. Onneksi on herätty myös toimiin sen hillitsemiseksi, mutta muutos on hidasta. Ihminen on erittäin kömpelö olento teknologiansa kanssa, se touhuaa innoissaan eikä ajattele seurauksia. Maapallon kasvava väkiluku tuo omat haasteensa. Ongelma on monimutkainen, eniten minua huolestuttaa ennustettu Golf-virran jäähtyminen, silloin Suomi joutuu myrskyn silmään ja pitenevä kasvukausi jää haaveeksi. Meillä täällä Hämeessä on minusta ollut nyt erinomainen talvi, on ollut lunta ja aurinkoa, hiihtokelejäkin enemmän kuin monena talvena. Iloitsen siitä.

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!