perjantai 14. heinäkuuta 2017

Kastelujärjestelmä kasvariin


Keskiviikkoaamu valkeni yhtä harmaana niin ulkona, kuin mielessäni. Ilma oli lämmin ja kosteaa kuin viidakossa. Veli on ja pysyy poissa ja suru jyllää minussa. Päätin, että yhtä hyvin voin suremisen ohessa yrittää tehdä jotain ja lähdin kasvariin asentamaan hankkimaani kastelujärjestelmää. Minulla on aika lyhyt pinna ylipäätään ja järjestelmän osia ihmetellessäni meinasi se viimeinenkin pinna katketa. Pari kertaa letkut olivat vähällä lentää kurkkujen joukkoon. Etenkin silloin, kun pudotin ohjelehtisen vadissa likoavien keraamisten kasteluanturien joukkoon.


Aurinkoisina päivinä kasvari kylpee aamusta iltaan täydessä paisteessa. Ikkuna avautuu automaattisesti ja oven käymme itse aukaisemassa. Lämpötilalukemat kasvarissa huitelevat avoimista ovista ja ikkunoista huolimatta +30 asteessa ja multatila näyttää olevan jatkuvasti aivan rutikuivaa. Yritän kastella aamuisin, jotta ylimääräinen kosteus ehtisi poistua ennen oven sulkemista illalla. Aiemmin kastelu on hoitunut ilman ongelmia parin vuorokauden välein tai harvemmin. Tänä kesänä olen saanut taiteilla sen kanssa, etten hukuta kasveja veteen tai tapa niitä kuivuuteen.


Kasvarissamme ei ole sähköä, joten oli löydettävä sähkötön ratkaisu. Jo kevätmessujen yhdeksi tutustumiskohteeksi olin ajatellut kastelujärjestelmiä. Eipä niitä liiemmin ollut näytillä, eikä muutenkaan kovin paljon vaihtoehtoja tarjolla. Blumat-kastelujärjestelmää esiteltiin Kivikankaan osastolla, mutta silloin en vielä tehnyt ostopäätöstä. Kasteluongelman nyt konkretisoituessa googletin jälleenmyyjiä (mm. Bauhaus, Hongkong, Hankkija, Kivikankaan verkkokauppa 59,90 €) ja kävin lähellä olevasta kaupasta jokin aika sitten Blumatin hankkimassa. Peruspaketti sisältää 12 kasteluanturia, 7 metrin pätkän letkua ja tarvittavat liittimet. Lisäksi piti ostaa vesisäiliö, jollaiseksi kelpuutin mustan 150 litran muovisaavin. 

Saavi kätkeytyy sopivasti kasvarin nurkkaan, tomaattien taakse.

Pienen kennokasvarimme koko saneli myös vesisäiliön koon. Alkuun olin hankkimassa 200-litraista säiliötä, mutta se ei olisi mahtunut ovesta sisään. Tuskin nurkkaankaan seisomaan. Itse asiassa olen ihan tyytyväinen mustaan vesisäiliöön, sillä se sitoo päivän aikana lämpöä ja luovuttaa vastavuoroisesti sitä yöaikaan kasvariin. Toimii siis samalla myös lämmittimenä.

Säiliöliitin ja kasteluletku kiinnitettyinä vesisäiliöön.

Ukkokulta porasi säiliön alalaitaan ohjeiden mukaisesti reiän ja asensi siihen liittimen, johon taasen kasteluletku kiinnitettiin. Vesisäiliön alle kokosin isokokoisista tiilistä korokkeen, jotta vesi kulkeutuisi järjestelmään ohjeiden mukaisesti. Valutin säiliöön ensin sen verran vettä, että sain sen kulkemaan järjestelmään. Kun anturit letkuineen oli asennettu, täytin saavin.


Pakkauksessa olleita kasteluantureita piti liottaa tunti ennen asennusta. Multatila oli kasteltava läpimäräksi. Hetki meni antureita oikeille paikoilleen asetellessa. Säätämiseen menee varmasti jonkun aikaa, jotta löytyy oikea kastelutaso. 

Pakkauksessa tuli aika selkeät ohjeet. Erinomaiseksi lisäavuksi löytyi Kivikankaan sivuilta kuvallinen (Blumat -katelujärjestelmä kasvihuoneessa) ohje, joka selkeytti asiaa melkoisesti.

Tomaatti Yellow pearshaped

Tämä ei ole mikään yhteistyöpostaus Kivikankaan tai minkään muunkaan tahon kanssa. Koska aika moni on tänä vuonna hankkinut itselleen kasvihuoneen, ajattelin heidän painivan samanlaisten kasteluongelmien kanssa. Siksi on hyvä, että tarvittavat tiedot löytyvät helposti, eikä jokaisen tarvitse niitä tahollaan kaivaa netin syövereistä. 


Saatuani kastelujärjestelmän asennettua, oli pilvet väistyneet ja aurinko paistoi kauniisti ja lämpimästi taivaan täydeltä. Piti käydä vaihtamassa shortsit, sillä hiki valui pitkin otsaa kuumassa kasvarissa touhuamisen jäljiltä. Oloani viilentääkseni jäin kitkemään kasvimaalaatikoiden lomassa kulkevia kivituhkakäytäviä. Pienellä pallilla istuen ja välillä ympäristöä katsellen tehtävä sujui leppoisasti. Innostuin kitkennästä niin paljon, että pidin vain kahvi- ja ruokatauot ja sain kitkennän tehtyä illansuussa. En enää jaksanut käydä haravoimassa hiekkaa tasaiseksi ja rapskulehtilaatatkin jäivät harjaamatta. Teen sen sitten, kun sade aikanaan lakkaa.

Parsa on kuin hentoinen joulukuusi koristeineen.
 

48 kommenttia:

  1. Olemme myös ajatelleet kastelujärjestelmää kasvihuoneeseen, mutta aina vain on jäänyt.
    Töitä tehdessä unohtuu suru hetkeksi.
    Kyllä mullakin on kaipaus jäljellä, vaikka ei enään päivittäin.
    Voimia sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sylvi!
      Olisihan tuon kastelun käsinkin voinut hoitaa, mutta aina sitä lankeaa tekniikan pauloihin.

      Poista
  2. Houkutteleva olisi tuo kastelujärjestelmä. Luulen, ettei minun hermoni kestäisi sen asentamishommia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkaisen on taas pinna räiskinyt, kun systeemin säätö ei mene ihan putkeen.

      Poista
  3. Vaikuttaa kätevälle systeemille.Mulla on kasvihuone,mutta siellä ei ole tuommoista juttua.Voisi olla hyvä idea kyllä hankkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin silloin on tarpeellinen, jos vähänkin kesällä reissaa, eikä saa ketään kastelemaan.

      Poista
  4. Tuanku saa toimimahan kunnolla, on yks mures pois ja kasteluhun menevän aijan voi käyttää johonki muuhu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunhan nyt saisi sen toimimaan kunnolla. Vielä ei ole onnistunut.

      Poista
  5. Kiitos, tästä tulee olemana hyötyä uuden kasvihuoneen kanssa. Nykyisessä on maapohja ja kastelu hoituu paljon sen kautta mutta uudessa huoneessa on istutusastiat ja ne tulee vaatimaan paljon kannettua vettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on maapohja, mutta kasvit silti isoissa astioissa, joiden multa kuivuu tosi nopeasti, kun aurinko paahtaa kaiken aikaa suoraan kasvariin. Harkitsen jo istutusalue rakentamista, mutta kun tuo kasvari on niin pieni, ettei kottikärryt mahdu käytävälle. Mullan vaihdosta tulisi aika urakka. Katsotaan nyt, miten homma kehittyy. Säätämisessä menee näköjään aikaa.

      Poista
  6. Itse olen pärjännyt kasvihuoneen kastelun kanssa perinteisesti kastelukannuilla. Onneksi minun kasvihuoneessani on isot, puiset kasvualtaat, joten multa pysyy helposti sopivan kosteana. Pienempien astioiden kanssa voisin olla pulassa. Joskus mietin tuota kastelujärjestelmää, mutta kasvihuoneessani ei ole tilaa isolle vesisäiliölle ja muutenkin en jaksa räplätä turhan tekniikan kanssa. Jätin sen siis hankkimatta. Mielenkiinnolla kuitenkin kuulen myöhemmin kokemuksiasi tuosta kastelujärjestelmästä ja sen toimivuudesta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä minäkin kastelukannulla olisin pärjännyt, mutta aina sitä sortuu kaikenlaisiin härpäkkeisiin. Kasvari on niin aurinkoisessa paikassa, että siellä pitäisi päivittäin ehtiä käydä. Ajattelin kastelusysteemin mahdollistavan välipäivät kastelussa. Systeemin säåtämisessä näyttää menevän aikaa.

      Poista
  7. Otan osaa suureen suruusi. Sanat ovat vähissä, mutta toivotan kovasti voimia.

    Mielenkiintoista kuulla kokemuksiasi Blumatista. Meillä ovat nyt muutamat tomaatit haljenneet Blumatista huolimatta, en ymmärrä miten tämä on mahdollista, koska vedentulon pitäisi olla tasaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piparminttu! On ollut tosi surullinen viikko.
      Minulla ei tahdo Blumatin säätäminen onnistua millään. Vettä kuluu hurjia määriä, jostain siis vuotaa. Tomaattini ovat vielä sen verran pieniä, etteivät sentään halkeile.

      Poista
  8. Varmasti tuollainen kastelujärjestelmä antaa suuren avun kasvihuoneeseen, mihin paistaa koko päivän aurinko. Meillä kasvari on paahteinen vain iltapäivällä, eikä automaattisia luukunavaajia asennettu tähän kasvariin joten tuuletus hoituu päissä olevien ovien kautta. Aina ei aamulla tiedä millainen päivä on tulossa, joten ainakin toisen oven jätän päiväksi auki. Minulla on tomaattipenkeissä ja paprikoilla ruohosipppukate, joten se on vähentänyt kastelua reippaasti. Mullassa on myös eroja - mustamultaa ei tarvitse kastella läheskään niin usein kuin huokoisempaa puutarhan yleismultaa, jota ostin keväällä lavallisen. Itse kastelen kastelukannuilla, joten kyllähän se aika raskasta hommaa on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mullassa on tosiaan eroja. Valtaosa hyötykasveille käyttämästäni mullasta on mustaa multaa, mutta sekoitin siihen vähän suursäkkimultaa, joka on selvästi turvepitoisempaa ja kuivuu nopeasti. Ruohosilppua en ole uskaltanut kasvarissa käyttää, ettei sinne menisi kotiloita. Jokin kate varmasti helpottaisi tilannetta. Ehkä ensi vuonna kokeilen somessa mainostettavaa hamppukatetta. Kyllä minä kastelukannullakin jaksaisin kastella, mutta välillä on niin kiire, johon ajattelin kastelusysteemin tuovan helpotusta. Vielä en ole Blumatin lumoissa, sillä sen säätäminen ei näköjään onnistu käden käänteessä.

      Poista
  9. Mullakin on tuollainen kastelujärjestelmä ja se on oikeasti hyvä. Tosin en ole löytänyt niitä pirun porkkanoita viime syksyn jäljiltä, mikä harmittaa vietävästi. Istun siis letkun kanssa iltaisin kasvarissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa joku paikallinen jänöjussi on napsinut "porkkanat" poskeensa. Vielä en uskalla Blumatia kehua, sillä sen säätäminen aiheuttaa pian harmaita hiuksia.

      Poista
  10. Hyvät ja havainnolliset kuvat ja kokemukset aloituksesta. Tällaiset postaukset ovat hyödyllisiä, kun tutustuu mainosteksteihin ja yrittää arvata, mikä kohta pitää paikkansa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitan kokemuksia systeemistä, kunhan niitä kertyy. Hiukan on ollut alkuhankaluuksia.

      Poista
  11. Varmasti oli viisas hankinta tuo kastelujärjestelmä. Jos kasvattaisin kesällä kasvarissa kasveja niin varmaan hommaisin samanlaisen. Mutta käytän kasvaria ainoastaan esikasvatuksessa. Nyt siellä ei ole enää kasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen verran runsaasti on jo nyt tullut kurkkuja kasvarissa, että pelkästään jo niitä varten aion jatkossakin hyötyviljelyä kasvarissa harrastaa. Yleensä minulla on ollut siellä perennojakin taimettumassa, mutta nyt en ole kerinnyt.

      Poista
  12. Kiitos! Tämä saattaa tulevaisuudessa olla minulle aika kätevä postaus:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelinkin, ettei jokaisen tarvitse samoja asioita selvittää, kun voi ammentaa tietoa ja kokemuksia muiden blogeista.

      Poista
  13. Meillä on tuo samainen kastelujärjestelmä kasvihuoneessa ja enpä siitä kyllä luopuisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistin joitakin mainintoja blogeissa Blumatista lukeneeni, joten se vähän helpotti hankintapäåtöstä. Kunhan nyt pääsisin sinuiksi järjestelmän kanssa.

      Poista
    2. Meilläkin oli alkuun hieman ongelmia noiden säätöjen kanssa. Pari kertaa vettä tuli ihan ääriään myöden täyteen kahteen tomaattilaastipaljuun, vaikka säädöt tehtiin mielestämme tarkasti ohjeiden mukaan. Syy ei meille selvinnyt. Tänä kesänä ei ole ollut onneksi enää ongelmia.

      Poista
  14. Minäkin suosittelen Blumatia. Se on ollut minulla käytössä monta vuotta ja toiminut todella hyvin. Tänä vuonna en tosin laittanut mitään kasvamaan kasvihuoneeseen, kun olen niin paljon mökillä. Minulla oli vesisaavi kasvihuoneen ulkopuolella korokkeella, niin se ei vienyt tilaa kasveilta. Aurinkoista viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harkitsin vesisäiliön sijoittamista ulkopuolelle, mutta sain saavin ihan hyvin kuitenkin kasvariin mahtumaan. Kasvaria ei voi kovin pitkäksi aikaa hoidotta jättää, joten varmaan on hyvä ratkaisu pitää sitä mökkiloman vuoksi tyhjänä.

      Poista
  15. Jään seuraamaan kastelujärjestelmäsi tuloksia. Tarpeellinen vekotin meille monelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri nyt olen valmis heittämään koko systeemin naapurin tontille, mutta jospa nyt rauhoittuisin jatkamaan sen säätämistä.

      Poista
  16. Täytyy painaa mieleen tämä systeemi. uudessa puutarhahuoneessamme ei ole vielä minkäänlaista järjestelmää, kannulla vaan kastellaan. Täytyy ensin katsoa tämä ensimmäinen vuosi, miten kaikki sujuu, mutta paljon mökkeilevinä on kastelujärjestelmä melko oleellinen osa kasvihuoneen hyvinvointia. Kiitos tästä postauksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti on hyvä jonkun aikaa tutkailla omia tarpeitaan ja vasta sitten miettiä lisähankintoja. Minusta tuntuu, että pari kolme vuotta menee helposti kasvariasioiden harjoitteluun.

      Poista
  17. Olipa mielenkiintoista, siis virtaako ei tarvita vai onko jokin kenno vai alipaineella vesi menee pieniin putkiin ja kasvien juurelle! Seuraan postauksiasi ja kokemustasi tuosta järjestelmästä! Meillä toimii vielä 'Saila' -niminen automaatti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sähköä ei tarvita, vaan vesi tulee säiliöstä alipaineella ja keraamisissa antureissa on oma mekanisminsa, jolla jonkinlainen "kalvo" avautuu ja sulkeutuu mullan kosteuden mukaan. Muutaman päivän olen nyt antureita säätänyt, eivätkä ole oikein kohdallaan. Joko saan säädöt onnistumaan tai meillekin palaa kastelujärjestelmä nimeltään "Between".

      Poista
  18. Mielenkiintoinen kastelusysteemi, kiitos esittelystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosi mielenkiintoinen. Välillä kovasti sitä kiittelee ja välillä uhkaan heittää naapurin tontille. Katsotaan, miten tarina edistyy.

      Poista
  19. Voimia sinulle surun keskelle. Puutarha on parasta terapiaa. Minullakin on blumat kastelija ja se on ihan paras, toimii joka vuosi. Taitaa olla jo kymmenisen vuotta vanha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mari!
      Kunpa nyt saisin Blumatin säädöt paikalleen. Vielä ei ole oikein onnistunut.

      Poista
  20. Olen ollut poissa blogimaailmasta, ja luin nyt vasta veljesi poismenosta. Osanottoni, voimia sinulle ja perheelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sussi! On ollut yksi elämäni vaikeimmista viikoista.

      Poista
  21. Tuollainen kastelujärjestelmä on varmasti kätevä. Minulla on altakastelupaljut kasvihuoneessa, joten kastelujärjestelmä on tarpeen vain loma-ajoiksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hiukan harmittaa, että tutustuin altakastelujärjestelmään vasta nyt. Se olisi ollut varteenotettava vaihtoehto meillekin.

      Poista
  22. Mulla on myös altakasteluruukut kasvarissa. Alkuun mietin tätä mut päädyin noihin ruukkuihin. Toimii hyvin mut viikin jos on reissussa ni kerran saa joku välissä käydä kastelemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin tutustumassa blogissasi altakastelujärjestelmääsi ja hiukan harmittaa, etten kaivanut tietoa esiin aiemmin. Olisi toiminut hyvin meilläkin.

      Poista
  23. Mites näin parin vuoden jälkeen on kokemukset tuosta Blumatista? Oletko saanut säädöt kohdilleen ja homman toimimaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväällä Blumatin asennettuani paikalleen menee hetki sen säätämisessä, mutta niinhän se on useimpien talven ajan levänneiden asioiden kanssa. Toisena kesänä olin jo nopeammin sinut systeemin kanssa. Eli vastaus kysymykseesi on, että olen saanut säädöt kohdilleen ja homman toimimaan. Se ei ole vaikeaa, vaatii vähän kärsivällisyyttä. Muutin kasvarin istutuslaatikkoja viime kesänä, joten tulevaksi kesäksi täytyy hankkia Blumatiin lisää letkua ja pari keramiikka-anturia, jotta saan kastelun kaikkiin laatikoihin. Kunhan nyt yöt lämpenisi, jotta voin siirtää tomaatit ja muut esikasvatetut kellarista kennokasvariini.
      Mukavaa toukokuuta sinulle!

      Poista
  24. Missä ajassa tuo 150 litran astia tyhjenee kesähelteillä?

    VastaaPoista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!