keskiviikko 13. kesäkuuta 2018

Ujo sinivaleunikko ja vikkelät kärhöt


Sinivaleunikkoni on ujo ja erikoinen kaveri. Tänä vuonna se avaa nuppunsa siten, että kukka katsoo kukkapenkin pöheikköön. Kiersin kukkapenkkiä ja pyörin kameran kanssa aikani yrittäen löytää sellaista kuvakulmaa, josta näkisin sinisen ihanuuden. Ei tahtonut onnistua.


Lopulta tartuin hellästi ja varovasti kukkaan ja nostin sitä sen verran, että sain toisella kädellä räpsäistyä kuvan. Tavallisesti sinivaleunikon varsi on huomattavasti korkeampi, mutta nyt tämäkin veijari on katsonut parhaaksi viihtyä matalammalla. Ehkä siellä muiden kasvien siimeksessä on mukavan viileää ja turvallista.


Outoa sekin, että joka vuosi sinivaleunikkoni olomuoto tai pikemmin värisävy on ihan erilainen. Toissavuonna se oli lilasävyinen, viime vuonna sininen, mutta kukan keskusta erilainen. Saattaa tietenkin olla, että penkissä asustavat sinivaleunikot ovat tehneet vuorottelevan kukkimisjärjestyksen. Jokaisella oma kesänsä. Toivottavasti vielä tulee sellainen kesä, jolloin kaikki innostuvat kukkimaan samanaikaisesti.

Clematis 'Hagley Hybrid'

Useana kesänä minulla on ollut kärhöjä kesäkukkien tapaan isoissa ruukuissa. Joku aika sitten Honkkarissa oli tarjouksessa kolme kärhöä hintaan 9,90 €. Kovin suuria köynnökset eivät olleet, mutta eipä yksittäisen kasvin hintakaan päätä huimannut. Ostin aiemmin hankkimani clematis Warszawska Niken kaveriksi Madame Julia Correvon, vit. Purp.P. Elegansin ja kuvassa kukkivan Hagley Hybridin. Hagley ei ole korkeutta ja leveyttä ehtinyt paljoakaan kasvattaa, mutta pari nuppua siihen on ilmestynyt. Yksi jopa auennut. Kuvaaminen oli hieman hankalaa, kun näkyvyyden esteenä on köynnöstuki. Syksyllä siirrän kärhöt maahan. Näin olen tehnyt useampana kesänä ja ihan hyvällä menestyksellä.

Clematis 'Pink Fantasy'

Myös Pikkupuutarhan köynnöstuessa kasvava Pink Fantasy on kehittänyt muutamia nuppuja, joista suurin varmaan poksahtaa pian auki. Se näyttää tykkäävän lisääntyneestä valosta. Leikkasin köynnöstuen vastakkaisella puolella risukasalta näyttävän alppikärhön matalaksi ja siitä syystä valoa tulvii nyt muillekin kärhöille entistä enemmän.

Clematis Multi Blue

Myös alapihan Päivänliljapenkissä asustavissa Multi Bluessa ja Rouge Cardinalissa on jo nuppuja. Samoin Ruusutarhan Aljonushkassa. Hauskaa, että nämä ihanuudet eivät ole kuivuudesta liikaa närkästyneet ja jaksavat kasvaa ja ilmeisesti myös kukoistaa.

Idänunikko - Papaver orientale

Seuraavaksi lähden viettämään iltaa kasvimaata kastellen (postaus on kirjoitettu illansuussa, julkaisu sen sijaan aamulla). Mukavia kesäpäiviä teille kaikille!
 

38 kommenttia:

  1. Ihastuttava, ujo sinivaleunikko. Minullakin se kukkii nyt ensimmäistä kertaa, luultavasti kuivuuden vuoksi myös aika matalana. Hieno kärhölöytö Honkkarista, toivottavasti alkavat kukoistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, että sinunkin sinivaleunikkosi kukkii ja kukoistaa.
      Kohtalaisen hyvällä menestyksellä olen Honkkarin kärhöt saanut onnistumaan. Toivotaan näin tapahtuvan jatkossakin.

      Poista
  2. Oi, kärhöissä jo nuppuja <3 Minullakin on tänä keväänä ostetuissa ruukussa asustelevissa kärhöissä joitakin kukkia ja nuppuja, mutta ei vielä avomaalla kasvavissa. Viime kesän kosteus teki kärhöille hyvää, sillä kaikki ovat vähintään tuplanneet versomääränsä. Odotan malttamattomasti kukintaa! Kesäistä loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut, viime kesä näyttää edesauttaneen kärhöjän elämää ja saamme siitä nyt iloita. Hauskaa, että aina on joku kasviryhmä, joka ilahduttaa ja kaunistaa. Tulisikohan tästä kesästä kärhökesä? Toivotaan niin.

      Poista
  3. Ooh, suotta tuo sinivaleunikko ujoilee, kun on tuollainen kaunotar! Yksikin sinivaleunikon kukka on ihme, on se niin vaikea kasvatettava.
    Tuo kärhöjen kasvatussysteemisi on tosi järkevä. Kesän aikana pienemmätkin taimet tekevät paremman juuriston ruukussa ja samalla niistä saa kesäkukan. Syksyn tullen, ne entistä vahvempana aloittavat sitten lisäjuurtumisen maassa. Hyvä konsti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitähän yritin sinivaleunikolle selittää, ettei moinen kauneus kaipaa minkäänlaista ujoutta.

      Monesti kaupasta ostetuissa kärhöissä on varsin vaatimattomat juuret, joten kesäinen elämä isossa ruukussa edesauttaa niiden menestymistä. Viime syksynä oli urakka saada kärhö pois ruukusta, kun sen juuret tunkivat pohjareiästä ulos. Eikä ruukkukaan mikään pieni ollut. Perennojen käyttö kesäkukkina on monin tavoin kivaa ja hyödyllistä. Hyvällä tuurilla ja hoidolla samalla rahalla saa monivuotisa iloa. Suositeltavaa!

      Poista
  4. Mietin juuri ihan samaa tuosta sinivaleunikon väristä, muistin että viime vuonna väri olisi ollut tummempi kuin nyt ja ujoja ovat, katse maahan langenneena.

    Jopa on todellinen kärhötarjous ollut, hienoa ja sinä osaat noita kaunottaria kasvattaakin, upeaa kukintaa tulossa!

    Kastelukannu ei ole tänä kesänä päässyt vielä lomailemaan... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla kasvaa vierekkäin useampi sinivaleunikko ja lienevät eri lajia. Kummallista on se, että ne tosiaan kukkivat vuorovuosina. Ehkä vielä näen sen kesän, jollon kaikki kukkivat rinta rinnan.

      Kruunu Vuokon pätevällä opastuksella olen pääsemässä kärhöjen kanssa sinuiksi. Aika monta kärhöä olen saattanut kärhöhautaan, joten mikään mestari en edelleenkään ole.

      Kyllä, kastelukannujen kanssa on iltaisin mukavat treenit.

      Poista
  5. Ompa tosiaanki hennon, mutta hianon färine sinivaleunikko.
    Kärhöt jo nupulla ja kukas?!? Mulla osa o härintuskin heränny.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kärhöt yleensä näin aikaisia ole, alppikärhöjä lukuunottamatta. Tänä vuonna kärhöt ovat nousseet nopeasti ja kasvaneet terhakkaasti. Yhtä vikkeliä näköjään, kuin kaikki muutkin kasvit.

      Poista
  6. Todellinen kaunotar tuo sinivaleunikkosi.
    Oi miten hienoa, että kärhösi ovat jo nuppuvaiheessa ja Hagley Hybrid jo aukaissut kauniin kukkansa.
    Mukavaa viikon jatkoa sinne teille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöillä näyttää olevan yhtä kiire tänä vuonna, kuin kaikilla muillakin kasveilla. Ihan kaikki kärhöt eivät sentään ole vielä edes nupulla.
      Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  7. Julia Correvon on kaunis. Minulla oli se siellä entisellä rivarikämpälllä.
    Kauniita toki muutkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juliaa olen kuullut monen kehuvan ja siksi se valikoitui yhdeksi kolmesta. Siinä on upea väri, joten toivottavasti näen sen vielä kukkivan.

      Poista
  8. Hihi, sinivaleunikkosi on söpö ja vähän kummallinen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei käy elämä yksitoikkoiseksi kasvienkaan kanssa, kun kullakin on omat persoonalliset käyttäytymistapansa.

      Poista
  9. Niin kaunis tuo sinivaleunikko. Ihanan ujo!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää käydä joka ilta juttelemassa sinivaleunikolle. Josko se siten voittaisi ujoutensa ja avaisi muut nuppunsa katselijoihin päin.

      Poista
  10. Kauniin sininen sinivaleunikko. Kärhöt kesäkukkina on hyvä idea, ehtivät kasvattaa juuria kesän aikana ja talveksi pääsevät jatkamaan eloaan maahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöt ja monet muutkin perennat toimivat myös kesäkukkana. Saa samalla rahalla enemmän, kun ensin ihailee yhden kesän ruukussa ja seuraavat kukkapenkissä.

      Poista
  11. Niin uskomattoman kaunis väri tuossa sinivaleunikossa😊 Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinivaleunikon sinisyys on erityisen ihmeellistä. Ei taida vastaavaa sävyä muualta puutarhasta löytyä.
      Mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

      Poista
  12. Kaunista kukintaa ja lisää odotettavissa. Mukavaa loppuviikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän se tässä mukavaa onkin, kun edessä on paljon kaunista katseltavaa.
      Mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

      Poista
  13. Nuo kärhöt on ihania, kiva kun kiipeät ja ovat kauniin värisiä.
    Kastella meillä on ainakin pitänyt, on ollut rutikuivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meitä kärhöihin ihastuneita taitaa olla runsaasti. Ovat ne niin kauniita.
      Kyllä, kuivaa on edelleen. Eilinen parin tunnin sade oli vain pintahelpotus.
      Mukavaa viikonloppua sinulle!

      Poista
  14. Valkoinen sinivalevuokkoni osoittautuikin ekan nupun auettua siniseksi. Harmitti vähäsen, mutta hyvä, kun kukkii nyt kuitenkin ihan ensimmäisen kerran ylipäätään. Ja tosi paljon on nuppuja pitkän kukkavanan päässä. Meilläkin eka kukka oli niin ujo, että tuijotti suoraan maahan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla kävi sinivaleunikon kanssa samoin, kuin minulla edelliskesänä. Tulikin sinisen sijasta lila. Ei haitannut, ihmetytti lähinnä. Hienoa, että unikossasi on lisää nuppuja aukeamassa.

      Poista
  15. Tuo sinivaleunikko on must have-listallani. Mietin tuota lyhytkasvuisuutta..ehkä syynä kuivuus...itse olen huomannut, että moni omankin penkin kukka kukkii nyt lyhyemmällä varrella. Kuivuus laittaa ne kukkimaan nopeammin, jotta pystyvät turvaamaan siemenet ja seuraavan kasvukauden.
    Kärhöihin olen minäkin hurahtanut vuosien saatossa ja joka kesä hankin ainakin yhden lisää. Viime talvesta yksi ei ole selvinnyt, mutta muuta kasaa porskuttaa ja parissa taitaa olla jo nuputkin.
    Oikein mukavia kasteluhetkiä loppuviikkoosi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaan lyhytkasvuisuuden syyksi kuivuutta, sillä aiemmin sinivaleunikkoni on ollut korkeampi. Sama lilliputtimaisuus näkyy monissa muissakin kasveissa nyt.
      Kärhöihin on helppo hurahtaa, kun ne ovat niin kauniita ja valikoimassa riittää jokaiselle mieluisia. Ovat osoittautuneet helpommiksi kasvattaa, mitä usein annetaan ymmärtää.
      Kiitos, samoin sinulle mukavaa viikonloppua ja kauneutta puutarhaasi!

      Poista
  16. Ihana sinivaleunikko. Välillä tekee kärhölöytöjä. Ne pienet kasvattelevat usein ensin juurakkoaan, ennen kuin pääsevät täyteen mittaansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Honkkarissa oli aika hyvä kärhövalikoima. Siksikin tarjoukseen oli helppo tarttua. Kesän aikana ruukku täyttyy juurista ja se antaa kärhölle paremmat lähtökohdat maahan päästyään.

      Poista
  17. Sinivaleuniko on kyllä kaunis. Miulla vasta nuppuvaiheessa. Ompa ollu edullinen tarjous kärhöistä. Meillä ei vielä nuppuja näkyvissä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinivaleunikko on kaunis ja jotenkin arvoituksellinen. Ei ehkä helpoin kasvi, joka varmasti lisää sen viehätystä.
      Kolme kärhöä kympillä on melkein halvempi, kuin kesäkukat. Kovin suuria kärhöt eivät olleet, mutta kesän aikana kasvavat ruukussa hyvin ja juuristo vahvistuu.
      Tänä kesänä kaikki edistyy vauhdilla, kärhötkin näköjään.

      Poista
  18. Kärhöt ovat toden totta pirteämpiä kuin viime kesänä, mutta ei täällä sentään vielä avautuneita näy. Sinivaleunikot ovat myös ihania, minulla niitä on kaksi pikkuruista, tuskin kukkivat tänä kesänä, mutta ehkäpä vahvistuvat. Toivotaan näyttävää kärhökesää, sinulla lienee jo hyvällä mallilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinivaleunikkoni ei kukkinut ensimmäisenä kesänä. Varmasti pääset omasi kukinnasta nauttimaan ensi kesänä. Se on jotenkin niin salaperäisen kaunis, että kukintaa jaksaa odottaa.

      Poista
  19. Olen tehnyt samaa kärhöjen kanssa - kasvattanut kesän ruukussa ja sitten syksymmällä siirtänyt maahan. Nyt mietin kuinkahan monena vuonna vielä voin tehdä tätä, kuinka monta kärhöä mahtuu vielä palstalle? Varsinkin, kun ostin nyt jo toistamiseen 'Niobe'n, koska se vaan on niin upea...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niihin kärhötarjouksiin ja -houkutuksiin on niin helppo hurahtaa. Kaupassa aina tuumin, että kyllä tälle joku paikka löytyy. Aina on löytynyt, mutta kieltämättä välillä syksyllä manaa omaa ahneuttaan ja suunnittelemattomuuttaan.

      Poista

Päivänkakkara, kielonkukka, metsätähti, nurmennukka
kuiskii meitä seurakseen, puutarhan helmaan suloiseen.
Kommentista mukava muisto jää, se pitkään mieltä lämmittää.
Kiitos Sinulle vierailustasi!